Evinizi her hafta mutfağı ise her gün temizleyin
Sağlıklı bir yaşam için mutfağın hijenik olması gerektiğini söyleyen Dr. Eren Eroğlu: Ev temizliğinde; haftada bir kurallarına uyularak yapılan genel temizlik yeterlidir. Ancak mutfak temizliği gün aksatmadan her gün tekrarlanmalı
Yaşanılan ortamı mikroplardan temizlemek tamamen mümkün olmayabilir. Ayrıca sakıncalı da olabilir. Çünkü bu tür girişimler sonucu insan bedeni her yabancı etkene karşı hassas ve kırılgan hale gelir. Bu da bağışıklık sisteminin gelişmesine engel olabilir. Evde hijyen denildiğinde dikkatin yoğunlaşması gereken en önemli yerlerden biri mutfaktır. Özellikle et hazırlarken, sağlığı tehdit eden risklere karşı dikkatli olunması gerekir.
ETLİ ZEMİNİ TEMİZLEYİN
Çiğ et, sağlık için tehlike oluşturacak mikroorganizmalarla yüklü olarak evimize girebilir. Etin hazırlanması sırasında; etin temas ettiği el, alet ve zeminin mikrop arındırıcı yöntemlerle özenle temizlenmesi gerekir. Ayrıca çiğ yumurta ve yeşil sebze hazırlarken de dikkatli olmak gerekiyor.
Etle her temastan sonra, elleri temizlemek gerekiyor. Ayrıca aletlere ya da ortama bulaşan yağlar; yağ sökücü bir temizlik maddesiyle suda çözünür hale getirilmeli. Böylece ortamın mikroptan arınması sağlanmalı.
Ev temizliğinde; haftada bir kuralına uyularak yapılan genel temizlik yeterlidir. Ancak mutfak temizliği gün aksatmadan her gün yapılmalı. Evinizdeki herhangi bir yüzey oldukça temiz görünebilir ama bu hijyenik olduğu anlamına gelmez. Hastalık yapan mikroorganizmalar çok küçüktür. Mikroorganizmalar temiz görünen yüzeylerde de barınabilir.
SÜNGERLER MİKROP TAŞIR
Bakteriler; okullarda, parklarda, oyun alanlarındaki özellikle çocuklar arasında çok daha kolay bulaşır. Onlar da eve geldiklerinde anne ve babalarına bulaştırırlar. Bakteriler evde çok fazla yayıldığı için ev temizliği yapmak şart. Ancak hastalıktan korunacağım derken temizliği de takıntı haline getirmemek gerekir. Evlerde en çok mikrop barındıran yerler mutfaklardır. Özellikle lavabo ve bulaşık süngerleri çok fazla mikrop taşır. Bu yüzden bununla ilgili dikkatli olmak lazım.
Evde çöp varsa kesinlikle bekletilmemeli. Eğer evde havyan besliyorsanız, hijyen konusunda daha dikkatli olmalısınız. Çünkü dışarıdan eve giren bir köpek ya da kedi; eve mikrop taşıyabilir. Bu da evin ve mutfağın hijyenini bozabilir. Temizlik maddeleri seçerken çevreye en az zarar vereni kullanmak, geleceğimizi teminat altına almak açısından önemlidir.
DOĞRU ISIDA PİŞİRİN
Yemek pişirilirken, ateşin ısısı en az 75 dereceye ulaşmalı. Tekrar ısıtılırken ise, ısı en az 82 derece olmalı. Çubuk şeklindeki termometreler özellikle et ürünlerinin doğru pişip pişmediğini ve mikroplardan arınıp arınmadığını kontrol etmek için kullanılır. Isıtılmış gıdalar 63 derecenin üzerinde masaya getirilmeli ve sadece bir kere ısıtılmadır.
BUZDOLABININ SICAKLIĞI 5 DERECEYİ GEÇMEMELİ
Yiyecekleri saklamak için güvenle kullandığımız buzdolapları, aslında mikropların barınağı olabilir. Düzenli ve detaylı yapılan temizlik; mikroplardan arınmayı sağlar. Buzdolabında; çiğ ve pişmiş yiyecekler mutlaka birbirinden ayrı tutulmalıdır. Çiğ gıdalar; kirli sularının ya da döküntülerinin birbirine bulaşmasını engellemek için en alt rafta tutulmalıdır. Ayrıca yiyecekler, suları sızmayacak şekilde saklanmalıdır. Kirli yüzeyler ise hemen deterjanla temizlenmelidir. Buzdolabının iç sıcaklığı ise 5 dereceyi geçmemelidir.
MİKROP AÇISINDAN YÜKSEK RİSKLİ GIDALAR
ÇAMAŞIR SUYU İLE TEMİZLİK ŞART
Samsun Medicana Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Kuruoğlu, mutfak temizliği ile ilgili tüyolar verdi:
EN SON HABERLER
- 1 “Bebek’te gecekondu kirası veriyor” Kaya Çilingiroğlu’nun eski eşi Feraye Tanyolaç’la ev sahibi mahkemelik oldu!
- 2 Merak edilen gerçekleri tek tek anlattı! Şarkıcı Alişan’ın kardeşi Selçuk Tektaş’ın eşi Merve Tektaş yıllar sonra ilk kez konuştu! “Alişan’ın bize gölgesi bile yeter ama…”
- 3 Aynalı Tahir'in biricik aşkıydı! Yıllardır teknede yaşıyor! İşte Yeşim Büber son hali...
- 4 Aşkı Memnu'nun Adnan'ı Selçuk Yöntem'in 40 yaşındaki oyuncu kızı bakın kim çıktı! Meğer hepimiz tanıyormuşuz...
- 5 Asmalı Konak'ın Salih'i ile Zeynep'ini bir de şimdi görün! "Biz de bir zamanlar gençtik" Burak Altay ve Eylem Yıldız'ın değişimleri sosyal medyada olay oldu!
- 6 Yargı’nın şeker Mercan’ı Eylül Uğuz’un aslında ablası da ünlü! Meğer o çocuk oyuncu Eylül’ün ablasıymış!
- 7 Merve Ateş takipçilerini şoke etti! Yargı'nın Tuğçe'si Merve Ateş ile ilgili bu gerçeği kimse bilmiyordu!
- 8 Akif’ten Süreyya’ya evlenme teklifi!
- 9 Sevda Dalgıç'ın kaslı vücudu olay! Arka Sıradakiler'in asi kızı Özge değişimiyle dudak uçuklattı!
- 10 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”