Farklı ürünlerle pratik lezzetler
Leblebi, hepimizin severek tükettiği bir kuruyemiş. Bazı tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, nohudun işlenmesiyle elde edilen kuruyemiş türü olan leblebi, ilk kez Şeyh Murat Gazi tarafından 1370'li yıllarda bulunmuş. Nohudun ısıtılıp bekletilmesini keşfeden Şeyh Murat Gazi'nin bulduğu leblebi üretimi, kısa sürede Anadolu'ya yayılmış. 19'uncu yüzyılda Tavşanlı'da yaygınlaşan leblebi üretimi, Cumhuriyet döneminde de ustalarının sayısı artarak devam etmiş. Leblebi, nohudun günler süren uğraş sonucu terbiyesiyle fırınlarda kavrulmasıyla elde ediliyormuş.
Haydi sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli ve pratik tariflere bir göz atın, bakalım beğenecek misiniz?
SAKIZLI YAHNİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kuşbaşı etleri, kapaklı bir güveçte kendi suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişiriyoruz. Suyunu çekince sıvı yağ ekliyoruz. İçine küp küp doğranmış patates ve soyulmuş arpacık soğanları ilave edip kavuruyoruz. Salça ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Ardından sakızı ve diğer malzemeleri ekleyip üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip kapağını kapatıyoruz. Patatesler pişince ocaktan alıp servis ediyoruz.
SAĞLIKLI ŞAKŞUKA
MALZEMELER
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI: Tüm sebzeleri yıkayıp doğruyoruz ve fırın kağıdı serili tepsiye koyuyoruz. Üzerlerine sarımsakları ekliyoruz. Tuz, karabiber, zeytinyağı ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz. Sos için; yağa sarımsakları ekleyip 1-2 dakika pişirip sonra domatesleri ve tuzu ekliyoruz. 5-10 dakika suyunu çektirdikten sonra sebzelerin üzerine döküp karıştırıyoruz.
TAZE FASULYELİ BULGUR PİLAVI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yıkayıp ayıkladığımız fasulyeleri ince ince doğruyoruz. Yağları tencereye koyup eritiyoruz. İnce doğranmış soğanları ekleyip kavurduktan sonra fasulyeleri ekliyoruz. Beş dakika yüksek ateşte kavurup küp küp doğranmış domatesleri üzerine ekliyoruz ve karıştırmadan kısık ateşte 10 dakika pişiriyoruz. Üzerine salçayı ekleyip karıştırıyoruz. Bulguru ve baharatları ilave edip biraz kavuruyoruz, üzerini geçecek kadar sıcak su ekliyoruz. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
KABAKLI KEK
MALZEMELER
YAPILIŞI: Öncelikle yumurtaları çırpıyoruz. Sonra yoğurdu, sıvı yağı, kabartma tozunu, tuzu, baharatları ve unu ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Kabakları rendeleyip suyunu sıkıyoruz ve karışıma ekliyoruz. Diğer malzemeleri ufak ufak doğrayıp ekliyoruz ve en son ufalanmış peyniri karıştırıyoruz, yağlanmış fırın tepsisine ya da kek kalıbına döküyoruz. Üzerine çörek otu ve susam serpip 175 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
LEBLEBİLİ EV BAKLAVASI
MALZEMELER
AÇMAK İÇİN:
İÇ MALZEMESI İÇİN:
ÜZERI İÇİN:
ŞERBETİ İÇİN:
YAPILIŞI: Öncelikle unumuzu bir kaba alıyoruz. Üzerine kabartma tozunu ve tuzu katıp karıştırıyoruz. Ortasını havuz yapıyoruz. Havuza yumurtayı kırıyoruz, sıvı yağı, sütü ve sirkeyi döküp ortadan başlayarak hamuru yoğuruyoruz. Daha sonra oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendiriyoruz. Bu esnada içine katacağımız fındık, fıstık, ceviz ve leblebiyi robottan geçiriyoruz.
Ayrı bir tavada tereyağını kısık ateşte eritiyoruz. Hamurumuz dinlendikten sonra küçük parçalar alıp bezeler yapıyoruz. Nişasta yardımı ile, büyük ve mümkün olduğunca ince olacak şekilde açıyoruz. Hamurların üzerine iç harcından döküyoruz ve her yerine yayıyoruz. Hamurları oklava yardımı ile sarıyoruz ve büzüyoruz. Tepsiye diziyoruz.
Şerbetimizi hazırlamak için; su, şeker ve limonu bir tencerede karıştırıyoruz ateşe koyuyoruz. Bu işlem bittikten sonra baklavamızı dilimleyip üzerine tereyağını gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Baklavayı fırından çıkarır çıkarmaz ılık şerbetimizi üzerinde gezdiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Oyuncu İpek Erdem anlattı: Barbie’yi silebilmek için elimden geleni yaptım!
- 2 Esra Erol’da 33 yıl sonra kavuştuğu annesine ateş püskürmüştü! Babası kızına kavuştu: Yargısız infaz yapmayın!
- 3 Real Madrid’in yıldızı Arda Güler’in pozu olay oldu! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu!
- 4 Yasemin Özilhan tam bir estetik tutkunu! Doktorlar’ın Ela'sı Yasemin Özilhan’ın eski halini görenler tanıyamıyor!
- 5 Seda Erdim ile Ümit Erdim’le ilgili dedikodular doğru çıktı! Seda Erdim ve Ümit Erdim boşandı!
- 6 Mutfak Bahane final gününe eltiler damga vurdu!
- 7 16 yıldır el ele, göz göze! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor!
- 8 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 9 Yağ aldırdığını itiraf eden Demet Akalın şimdi de karın kaslarıyla olay oldu! "Ben hep böyleydim" dedi ama inandıramadı...
- 10 Güzel şarkıcı Mahmut Tuncer'in kızı çıktı! Mahmut Tuncer'in şarkıcı kızı Gizem sesi ve güzelliğiyle hayran bırakıyor...