Gastronomik yönüyle Afyonkarahisar
İLİBADA DOLMASI
YAPILIŞI: Düğü, çekilmiş göce ile karıştırılır. Yarım su bardağı sıvı yağın birazı tencereye konulur ve içine ince doğranmış soğan ilave edilir. Pembeleşene kadar kavrulur. Un ilave edilir. Kavrulan soğanlara düğü ve çekilmiş göce karışımı eklenir ve az miktarda su ile pişirilir. Tuz, kuru nane ve kırmızı biber ilave edilir. Labada hafif haşlanır. Hazırlanan harç, labada ile muska şekli verilerek sarılır, tencereye dizilir ve üzerine su ilave edilip pişirilir. Tavada kızdırılan yağa salça konularak, içine nane ve kırmızı biber katılır. Pişen dolmanın üzerine önce sarımsaklı yoğurt daha sonra hazırlanan sos dökülerek servis edilir.
PIRASA MUSAKKA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Öncelikle soğanları minicik doğrayıp sote ediyoruz. Pembeleşince kıymayı da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine haşlanmış nohut, tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ekleyip iyice pişirmeye devam ediyoruz. Diğer yandan sıvı yağın kalan kısmında pırasaları soteleyip salça ve baharatlarla kavurmaya devam ediyoruz. Yuvarlak cam bir kaba, önceden kurutulmuş sıcak suda yumuşamış domatesleri dizip ardından kıymalı harcı bastırıp en son olarak da pırasalı harcı koyuyoruz. Daha sonra ters çevirerek servis ediyoruz.
VİŞNELİ EKMEK KADAYIFI
MALZEMELER
ISLATMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Hazır ekmek kadayıfını tepsiye alıyoruz. Üzerine ılık suyu döküp bekletiyoruz. Kadayıfın yumuşaması için tepsimizin bir ucundan tutup bir karış yukarıya kaldırıyoruz. Bir elimizle kadayıfın üzerine bastırıyoruz. Suyun fazlasını tepsiden döküyoruz. Bir tencereye suyu, vişne suyunu ve toz şekeri koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca yarısını kadayıfın üzerine döküyoruz. Tepsiyi ocağın üzerine alıp kısık ateşte çevire çevire pişiriyoruz. Kadayıfın ortasını, şerbeti dökmeden önce artı şeklinde 10 santim kesiyoruz. Kadayıf kaynamaya devam ederken şerbetin tamamını ilave ediyoruz. Şerbetini çekene kadar bu işlemi devam ettiriyoruz. Pişmesine yakın vişne tanelerini de üzerine döküyoruz. Not: Kadayıfın üst kısmının 12 yerine kürdan batırılacak. Vişne tanelerini kadayıfımız kaynamaya başladığı anda üzerine dökeceğiz.
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman’ın Temirboğa’sı Tezhan Tezcan ünlü sanatçının oğlu çıktı! “En fanatik takipçim annem”
- 2 Oyunculuktan önceki mesleği şaşırttı! Pelin Akil “Annem hala o eşyaları saklıyor”
- 3 Alişan'dan kaybettiği kardeşi Selçuk Tektaş'ın doğum gününde yürek burkan paylaşım: Sen gittiğinden beri...
- 4 “Bolivya’da ölümden döndük” Ünlü şarkıcı Buray yurt dışı gezilerindeki zor anlarını anlattı!
- 5 Şarkıcı Doğuş’tan yıllar sonra gelen itiraf! “Küsüp bunalıma girdiğim zamanlar…”
- 6 Afişe kızıp oyunculuğu bıraktı bakın şimdi ne yapıyor? İşte Hababam Sınıfı'nın Bozum Cahit'i Cengiz Nezir'in değişimi!
- 7 10 yıldır aynı yastığa baş koyuyorlar! Yargı’nın İclal Savcı’sı Defne Kayalar meğer eşiyle aynı dizide yer alıyormuş!
- 8 Genç yaşta anne olmuştu... Gelinim Mutfakta'nın sunucusu Nursel Ergin'in güzeller güzeli kızı Bengü'yü görenler "Annesinin kızı" dedi
- 9 5 ayda 250 kitap okuyordu! Bir anda ortalardan kaybolan Filozof Atakan'ın son haline bakın!
- 10 Gazoz reklamının sevimli yıldızı "10 yüz bin milyon baloncuk yuttum" diyerek şöhreti yakalamıştı... Bir de şimdi görün!