Gaziantep’in sokak lezzetleri
Damak tadının düşkünü Gaziantepliler'in vazgeçilmezlerinden.
Gaziantep'te her sokak köşesinde karnınızı ucuza doyurabileceğiniz bir dürümcü mutlaka vardır. Bütün dürümcülerde genelde nohut dürümü bulunur. Ama bazı dürümcüler vardır ki onlar sadece nohut dürümü satarlar. Ben de soluğu Gaziantep halkının en çok sevdiği Recep Usta'da aldım ve sahibi Bayram Bey'den nohut dürümünün inceliklerini öğrendim.
ŞİFALI MI ŞİFALI BEYRAN
Gaziantep mutfağının en eski lezzetlerinden biri olan beyran; içindeki kuzu eti, sirke, baharat ve sarımsak ile bağışıklık sistemi ile başeden yegane yemeklerden birisi olarak şifa deposu niteliğinde ününe ün katıyor.
Kerameti, çok yüksek harlı ateşte pişirilmesinin yanı sıra içindeki kuzu eti, sirkesi, baharatı ve bol sarımsağında olan, Gaziantep kahvaltılarının vazgeçilmezi beyran, 'İçen hasta olmaz' dedirten bir üne sahip. Beyranın en büyük özelliği kemik suyu. Kemik suyu da bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Bugünlük benden bu kadar. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
BEYRAN ÇORBASI
YAPILIŞI: Kemikli kuzu eti, düdüklüye alınarak üzerini geçecek kadar su koyulup haşlanıncaya kadar pişirilir. Pişen etler süzülerek, kemiklerinden ayrılır ve ufak ufak parçalanır. Etlerin suyu bir tencereye alınır ve içerisine pirinçler eklenir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra etler, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharatlar ilave edilir. En son olarak tereyağı ayrı bir yerde hafif kızdırılarak tencereye dökülür. Beyran çorbası, bir süre daha kaynadıktan sonra altı kapatılır.
MEŞHUR NOHUT DÜRÜMÜ
SALATASI İÇİN:
SARMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Nohutlar haşlanır. Tavada yağ ısıtılıp biber ve domates salçası kavrulur. Salçalara, nohut ve istenilen baharatlar istenilen ölçüde eklenir. Ve bu şekilde salça ve nohut iyice birbiriyle birleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra salata malzemeleri oldukça minik ve ince doğranarak bol malzemeli bol limonlu ve hafif sirkeli bir salata yapılır. Lavaş ekmeğin içerisine yaklaşık 3-4 yemek kaşığı nohutlu karışım ve bir o kadarda salata eklenir. Üzerinden yine hafif bir limon suyu geçirilip sarılır.
EN SON HABERLER
- 1 Fahriye Evcen ve Burak Özçivit’ten sette aşk pozu!
- 2 Esra Erol kız kardeşleriyle davete katıldı! Esra Erol ve kız kardeşlerinin benzerliği şaşırttı!
- 3 İbrahim Çelikkol ve sevgilisi Natali Yarcan evleniyor mu? İşte İbrahim Çelikkol’un dikkat çeken o açıklaması!
- 4 Kızılcık Şerbeti oyuncularına neler oluyor? Kızılcık Şerbeti'nin Alev'i Müjde Uzman'ın hastalığı endişelendirdi! "Kimse bana inanmıyor"
- 5 Bahar'ın yıldızı Demet Evgar meğer yakışıklı kardeşiyle aynı dizideymiş... Demet Evgar'ın oyuncu kardeşi bakın kim!
- 6 Oyuncu Yıldız Çağrı Atiksoy ile Berk Oktay'ın kızları doğdu! İşte bebeklerine verdikleri isim...
- 7 Bahar'ın Timur'u ters köşe yaptı! Bahar'ın Timur'u Mehmet Yılmaz Ak 'Yok artık' dedirtti!
- 8 Serenay Sarıkaya'nın eski sevgilileriyle pişti olduğu gecede kimler geldi kimler geçti...
- 9 Kuruluş Osman’da Osman Bey Bizans’a savaş açıyor
- 10 33 yaşındaki Melisa Aslı Pamuk sosyal medyada ilgi odağı oldu! Annesi güzelliğiyle kızını solladı! “Abla kardeş gibi”