İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Samsun'da SABAH etkinliği kapsamında hem gönüllerimizin, hem de midelerimizin şenlendiği şahane Samsun seyahatimizde denediğim geleneksel Samsun lezzetlerinden bahsedeceğim.
Samsun'da, doğal olarak Karadeniz mutfağının etkisi altında kalmış 100'ün üzerinde yemekten söz etmek mümkün. Samsun'a ait yöresel halk mutfağı ürünlerini genel olarak sebzeler ve yenilebilir yabani otlardan pişirilenler, beyaz un ve mısır unundan hazırlananlar ve hamurişleri, deniz ürünlerinden yapılanlar diye sınıflandırabiliriz. Etli, pirinçli ve hamurlu yiyecekler ile kümes hayvanlarının etleri geleneksel yiyecekler arasında. Tirit, keşkek, lepsi (Gürcü asıllı, tavuk eti ve dövülmüş ceviz), herse (tavuk eti ve buğday), kaz çevirmesi; yörenin meşhur yemeklerinin başında geliyor.
Esasen Karadeniz demek, sabahları pide, akşamları balık demektir. Ömrümde yemediğim kadar lezzetli balıkları Samsun'da yedim.
ÇARŞAMBA'NIN TATLILARI
Bafra'nın kaymaklı lokumu, cevizli,
üzümlü nokul ile Çarşamba kıvratması,
kıvratmanın şerbetli hali kocakarı
gerdanı tatlısı, fırında kestane
kabağı da tatmadan dönülmemesi
gerekenler arasında yer alıyor.
SIRA GECESİ GİBİ
Samsun'a ait en güzel sohbet ve muhabbet yemeklerinden biri ise kaz pilavı. Gecelerde toplanılır muhabbetler koyulaşınca, bir taraftan kaz hazırlanır, bir taraftan saz ve söz. Tıpkı sıra geceleri gibi koyu bir muhabbet başlar ta ki kaz yenmeye hazır oluncaya kadar.
Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
ÇARŞAMBA KIVRATMASI
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Bir kase çekilmiş fındık
Yarım kase şeker
Yarım paket margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım kg. un
Yarım kg. nişasta
YAPILIŞI: Yumurta, sıvı yağ, yoğurt, su, sirke, tuz ve vanilya elle karıştırılır. Una kabartma tozu eklenir ve diğer malzemelerle karıştırılır. Hamur, kulak memesinden daha yumuşak olacak şekilde yoğrulur ve bezelere ayrılır. Nişasta, un karışımıyla tül inceliğinde açılır. Fındık ve şeker karışımı açılan yufkanın üzerine iki avuç serpilir. Hamur tekrar oklavaya dolanır. Oklavanın iki ucundan elle büzülür. Oklava çıkarılıp kıvratma tepsiye yan yana dizilir. Hepsi yapıldıktan sonra üzerine kızdırılmış margarin ve sıvı yağ karışımı sürülür. 150 derece fırında bir saat pişirilir.
KAZ TRİDİ
1 bütün kaz
2 su bardağı bulgur
1 adet soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
Su
Tuz
TİRİDİ İÇİN:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Su
Kaz eti suyu ve yağı
YAPILIŞI: Bir bütün kaz
tencereye alınır.
Sıcak su
ilave edilip
pişmeye bırakılır.
Pişince
fırında kızartılır.
Pilavı
için; soğan,
tereyağı ve
sıvı yağ karışımında
kavrulur.
Bulgur
ilave edilip
kavrulmaya
devam edilir.
Sıcak su
ve tuz ilavesiyle
pişirilir.
Tiridi için
un, su, tuz
karıştırılarak
hamur yapılır.
Küçük
bezeler merdane
ile açılır.
Teflon
tavada veya
sacda pişirilir.
Üçgenler
kesilir. Kazın
haşlandığı
yağlı suya
batırılan tiritler
tabağa alınır,
bulgur
pilavı ve kaz
etiyle servis
yapılır.