Gül kokulu sofralar
Türkiye'nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü'nün bölge sınırları içerisinde olması nedeniyle, burada balık yemekleri de yöre mutfağına ayrı bir zenginlik katıyor. Bu bebeple sazan dolması ve kiremitte kerevit gibi lezzetleri bizzat gidip yerinde denedim ve yapılışını öğrendim.
Türkiye'nin gül bahçesi kabul edilen Isparta'nın meşhur güllerinden gül reçelinin yapımını da sizler için öğrendim.
Isparta mutfağı; ülkemizdeki belli başlı yörelerin mutfakları kadar bilinmese de, her zaman geçiş yollarının üstünde bir şehir olması ve birçok farklı medeniyetin izlerini taşıması nedeniyle oldukça zengin bir mutfak kültürünü içinde barındırmaktadır.
Et, sebze ve tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has bir şekilde yapılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
YAPILIŞI: Kerevitleri yaklaşık bir saat kadar sıcak suda bekletin. Yumuşadıktan sonra kabuklarından ayırarak güveç kabına alın. Daha sonra üzerine soğanları halka şeklinde doğrayın. Maydanozları ince ince kıydıktan sonra ilave edin. Dereotlarını da aynı şekilde doğrayıp ekleyin. Sonrasında karabiber, tuz ve sarımsakları da koyduktan sonra tereyağı ilave edip ayrı bir kapta yarım çay bardağı su ile birlikte salçalı sos haline getirin. Güveç kabına dökün. Önceden ısıttığınız 180 derecedeki fırına vererek 20 dakika kadar pişirin.
ISPARTA GÜL REÇELİ
YAPILIŞI: Reçellik güllerin yapraklarını ayıklayıp yıkayın ve süzün. Gül yapraklarını tencereye alıp şeker ve limon suyunu ekleyin. Hafif ovup bekletin. Suyu ilave edip tencerenin ağzı açık olarak pişirin. Pişirme sırasında oluşan köpüğü alın. Reçel kıvamına gelince ateşten alın. Soğuyan reçeli küçük kavanozlara paylaştırın.
SAZAN DOLMASI
SÜSLEMEK İÇİN:
YAPILIŞI: Balığın derisini soyun, sırtındaki yüzgeç ve kanatları temizleyin. Salça, yağ ve baharatlardan oluşan sosu, balığın içine ve dışına tamamen sürün. Balığı, 15 dakika beklemeye bırakın. Yağı tencerede iyice kızdırın ve balıktan çıkan havyarı, yumurta sarısı rengini alıncaya kadar kızartın. Baharatlar, bulgur veya pirinci, çam fıstığı ve kuş üzümü ile kavurup su ilave edin. Bu karışımı balığın içine iyice doldurup dikin. Fırında iki saat pişirin.
EN SON HABERLER
- 1 Yargı’nın Tuğçe’si Merve Ateş o sahneyi anlattı: Rüya olmasını istedim, çok ağladım!
- 2 "Hello 40" Yeni yaşını kutlayan Aslı Enver’e arkadaşlarından mesaj yağdı! Eda Ece'den Aslı Enver'e "Annelerin en süperi, en iyi dost"
- 3 "E küçüklükten belliymiş" Kızılcık Şerbeti'nin Kıvılcım'ı güzel oyuncu Evrim Alasya'nın çocukluk karesi sosyal medyaya damga vurdu!
- 4 Arabian Travel Market Dubai Fuarı’nın yıldızı Bozdağ Film Platoları oldu! Burak Özçivit ile Özge Törer'e büyük ilgi...
- 5 Sır gibi saklıyor! Ebru Gündeş’in kız kardeşi Aslıhan Gündeş Akça'yı görenler “Ebru’nun ikizi mi?” diyor!
- 6 Tatlıses'in keşfi Azeri kızı Günel estetiğin dibine vurmuştu... Annesi güzelliğiyle kızını solladı! Tam bir esmer güzeli...
- 7 İbrahim Erkal aramızdan ayrılalı 7 yıl oldu… Eşi Filiz Erkal'dan paylaşımlar peş peşe geldi! Sadece 12 gün görebildiği kızı Elif Su kocaman oldu!
- 8 Serenay Sarıkaya'nın babasına bakın! Annesi Ümran Seyhan yasak aşkla manşetlerden düşmezken o gözlerden uzak
- 9 31 yaşındaki Serenay Sarıkaya bu sefer şaşırttı! İşte Serenay Sarıkaya’nın boyu…
- 10 Sibel Can'ın küçük oğlu Emir şimdilerin yakışıklı çapkını! Emir Aksüt ablası Melisa Ural'ın paylaşımına damga vurdu!