'Gurme değilim lezzet tadımcısıyım'
'Bir Yaşam Gurusunun Kaleminden Tatlar, Dostlar, Anlar' isimli kitabında Türkiye'de ve dünyadaki mekanları tanıtan Reha Arar: Kendime hiçbir zaman 'gurme' demedim, dedirtmedim. Kendime o vasfı yakıştıramıyorum. Türkiye'de yeterince gurme var
KIBRIS MUTFAĞI ÇOK ZENGİN
Aslını isterseniz birden oldu. Ben kitap basılırken yayınevimle problem yaşayacağım diye korkuyordum ama Esen Kitap'ta hiçbir problem yaşamadan günü gününe hallettiler her şeyi. Yayınevi sahibi Özlem Özdemir'in ve editörüm Ufuk Kaan Altın'ın çok yardımını gördüm. Kitapta, Kıbrıs Merit Otelleri için kurduğum restoranları ayrı bir bölümde topladım. Çünkü Merit Royal Hotel beni 'Chaine des Rotisseurs' armasıyla ödüllendirdi ve bu dünyada bir ilkti. Yine entresandır; ödül törenine Güney Kıbrıslı komşularımız geldi. Madalyalarıyla birlikte ben onlara zeytin dalı verdim. Onlar da bu madalyaya "Evet" dediler. Yani gastronomi, Kuzey ve Güney Kıbrıs'ta siyasetin yapamadığı şeyi yaptı.
Dünyada çok zengin mutfaklar var. Bu pek fazla bilinmez ama Kuzey Kıbrıs mutfağı en zengin mutfaklardan biridir. Neden? Kıbrıs tarih boyunca çok değişik göçler almış, insanlar o adayı fethedip almışlar. Gelenler kültürleriyle beraber bir şeyler bırakmış. Kıbrıs'ta bir yere yemeğe gittiğinizde Lübnan, Mısır, Yunanistan, İngiltere, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu yemeklerini bulursunuz; altı tane mutfak...
SOĞAN-SARIMSAK YEMEM
Gideceğim mekanda garson bakımlı ve ameliyata hazırlanan biri gibi olmalı. Sakallı garsondan hoşlanmam. Mekanda masa örtüsünün temiz ve ütülü olması şart. Bu arada bir lokantanın tuvaleti, laboratuvar kadar temiz olmalı. Tuvaleti pisse o lokanta bitmiştir. Lokanta sahipleri yarım saatte bir tuvaleti kontrol ettirmelidir. Tabakta herhangi bir yabancı cismin çıkmasına tahammülüm yok. Bir restorana giderken ne kadar zamandır açık olduğuna bakarım. Sizinle Paris'e ya da Fransa'da Lion'a gidelim. Her lokantada 'den beri' kelimesi vardır. Bu babadan-oğula intikal ettiğini gösterir. Bu lokantalar, müşterisine yanlış yapamaz. Müşteri, istikrara gelmektedir.
Türkiye'de ben kendime hiçbir zaman 'gurme' demedim ve dedirtmedim. Hiçbir yazımın başlığı da öyle olmadı. Çünkü ben kendime o vasfı yakıştıramıyorum. Gurmelik çok başka bir şey. Türkiye'de zaten yeterince gurme var.
Bence gurme olmak için bu işin tahsilini almak lazım. Ben bu işin eğitimini almadım, bu yüzden de gurme değilim. Sadece bir yemeği değerlendiren insanım. Lezzet tadımcısıyım, o kadar. Ama memleketimizde o kadar çok gurme var ki...
Tabii, her şeyi yerim. Özellikle şunu severim, bunu sevmem demek yanlış olur. Mesela; soğan, sarımsak yemem. ama yemekte tadarım.
İŞ HAYATIMI BİTİRİP GEZİ KİTABI ÇIKARACAĞIM
EN SON HABERLER
- 1 Bahar'ın güzel yıldızı Demet Evgar'ın oyuncu kardeşine bakın! Meğer aynı dizideymişler...
- 2 İşte Ozan Güven’in yakışıklı oğlu Ateş! Taş Kağıt Makas’ın Avukat Harun’u Ozan Güven’in oğlu Ateş mankenlere taş çıkarttı!
- 3 Son Dakika Haberi! Aynalı Tahir’in yıldızı Saruhan Hünel apar topar ameliyata alındı!
- 4 Eda Ece'nin minik kızı Mina İpek 1 aylık oldu bile! Eda Ece ile Buğrahan Tuncer çiftinden kızları ile ilk aile pozu geldi!
- 5 Eski manken Yeşim Erçetin'in eşi banyoda ölü bulundu! 'Canım kocam gidişin çok ani oldu' Şiddet gördüğü gerekçesiyle boşanacağını açıklamıştı...
- 6 Salih Bademci meğer eşi ile aynı dizideymiş... Birçok kişi bilmiyor ama aslında eşi de çok ünlü!
- 7 Tamer Karadağlı'nın kızı Zeyno güzelliği ve yeteneğiyle hayran bıraktı! 17 yaşındaki Zeyno Karadağlı'nın annesi güzel oyuncu...
- 8 Taş Kağıt Makas’ın Savcı Süreyya’sı Hande Ataizi’nin oğlu büyüdü! "Leon aynı babası"
- 9 Oyuncu Hande Doğandemir'den takipçisine ince ayar! 'Önce terbiyeli olacaksın'
- 10 Bunu çok az kişi biliyor! Yargı'nın Başsavcı Ertuğrul'u Naşit Özcan meğer Adile Naşit'in...