Haşhaşın hikayesi
Kurutulmuş meyveler olan bu tohumlar;
Afyon bitkisinden gelmesine rağmen, istenmeyen yan etkilere sahip değildir. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, sizler için tüm dünyada çok meşhur olan limonlu haşhaşlı kek, kolaylıkla yapabileceğiniz haşhaşlı kurabiye ve Afyon yöresinin meşhur böreği olan bükmenin tariflerini hazırladım.
Haşhaş; sıcak iklimlerde, yağış alan bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Türkiye'de en çok Ege Bölgesi'nde, kontrollü bir şekilde, izin verilen yerlerde yetişir. Çünkü bazı haşhaş türlerinden uyuşturucu yapılmaktadır.
Haşhaşın tohumu, ezmesi ve yaprağı, mutfaklarımızda sıklıkla kullanılır; çoğunlukla da haşhaş ezmesi. Haşhaş ezmesi; haşhaş tohumunun kavrulup iyice ezilmesi ile elde edilir ve her yerde kullanılır.
Özellikle hamur işlerinde kullanılmaktadır.
Çöreklerde, böreklerde, poğaçalarda ve mayalı birçok hamur işinin yanı sıra daha birçok yerde kullanılır. Tam bir şifa kaynağı olan ve insan vücudu için birçok faydası bulunan haşhaş ezmesi, tek başına sade olarak yendiği gibi birçok farklı şekilde de tüketilir. Haşhaş ezmesini başka bir şekilde tüketmek isterseniz, hamur mayalayıp haşhaş ezmesini biraz sıvı yağ ile açabilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
HAŞHAŞLI KURABİYE
MALZEMELER
ÜZERİNİ BULAMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Yumurtayı, margarini, sıvı yağı ve şekeri bir kapta güzelce karıştırıyoruz. Vanilyayı ve kabartma tozunu ekliyoruz. Unu da, elimize yapışmayacak kıvamda hamur elde edene kadar ekleyip yoğuruyoruz. Ceviz kadar parçalar kopartıp yuvarlıyor, bir kapta karıştırdığımız şekerli haşhaşa buluyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
MERCİMEKLİ HAŞHAŞLI BÜKME
MALZEMELER
HAMURUN ARASI İÇİN:
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Öncelikle mercimekleri yıkayıp tencereye alıyoruz. Üzerini geçecek kadar su koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen mercimekleri, soğuması için bir kaba koyuyoruz. İnce doğranmış maydanozu ekleyip karıştırıyoruz. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Hamurun aralarına sürmek için ezilmiş haşhaşı bir kaba alıp üzerine eritilmiş margarin ve sıvı yağı koyup karıştırıyoruz. Hamur için, yoğurma kabına un ve tuz koyup su katarak yoğuruyoruz, altı bezeye ayırıyoruz. Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarına haşhaş ezmesinden sürüyoruz. Merdane yardımıyla iyice açıyoruz. Açtığımız hamuru büyük kareler halinde kesip içine hazırladığımız iç malzemeden koyup dört yanından kapatıyoruz. Fırın tepsisine bir çay bardağına yakın yağ koyup kapattığımız taraf alta gelecek şekilde hamurları diziyoruz. Üzerine incelttiğimiz yoğurdu sürüp susam serpiyoruz. Üzerine kaşıkla sıvı yağ damlatıyoruz. 200 derece fırında pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 "O tatlı çocuk sen misin?" Poyraz Karayel'in Sinan'ı Ataberk Mutlu delikanlı oldu! Değişimini gören şaştı kaldı!
- 2 Bahar'ın Rengin'i 35 yaşındaki Ecem Özkaya da estetik mucizesi çıktı! Eski fotoğraflarını gören tanıyamadı...
- 3 Çocuklar Duymasın'ın Duygu'suydu... Ayşecan Tatari kızı Müjgan ve oyuncu annesi Aliye Uzunatağan ile anne-kız pozu verdi! Minik Müjgan sevimliliğiyle hayran bıraktı!
- 4 71 yaşındaki Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı! 'Beni de sen gömeceksin'
- 5 Kepçe oyuncu Tufan Gökpınar’ın yaşadığı dairenin duvarını yıktı! Yalı Çapkını'nın Serter'i neye uğradığını şaşırdı
- 6 İspanya’nın ünlü dikiş ve moda dergisi Patrones, Turkuvaz Medya Grubu çatısı altında okuruyla buluştu!
- 7 Esquire Türkiye 199. Sayısını Kutluyor!
- 8 Yaprak Dökümü'nün Oğuz'u Tolga Karel'in eşi pembe mayosu ile hayran bıraktı... Tolga Karel'den hamile eşi Sarah Scott ile plaj pozu!
- 9 Yeşilçam'ın eli maşalı kadınıydı! Hikmet Gül'ün şarkıcı ve oyuncu kızı bakın kim çıktı?
- 10 Deniz Uğur ile Reha Muhtar’ın ikizleri Mina Deniz ile Poyraz Deniz kocaman oldu! İkizler bakın en çok kime benziyor!