Pazar 06.06.2011
Son Güncelleme: Pazar 05.06.2011

Her pahalı şarap güzel olacak diye bir şart yok

Doluca Şarapları Yönetim Kurulu üyesi Sibel Kutman, "Pahalı şarap güzel şaraptır" anlayışının yanlış olduğunu söylüyor: Yıllandırılmış şaraplar daha pahalıdır ama siz o şarabın tadını sevmeyebilirsiniz

Doluca şaraplarının üçüncü kuşak üyelerinden Sibel Kutman, gözünü şarap kültürüyle açanlardan... Kutman, şarabın inceliklerini Cosmopolitan dergisinden Çiğdem Yakar'a anlattı...
İŞİ DAMAK ZEVKİNİZE BIRAKIN
Şaraptan anlamak yanlış anlaşılan ve abartılan bir kavram bence. Kişinin damak zevkine göre şarap tercihini oluşturabilmesi benim için yeterli. Ama beyaz şarap isteyip bir öküzgözünü seçerseniz, elbette bu işten anlamadığınızı düşünürüm. Biraz olsun ne içmek istediğinizi bilmelisiniz. "Siz neyi uygun görürseniz?" cümlesinden bir tık yukarıya çıkmak lazım. Yemekle içilecek şarap tercihinde doğru ve yanlış yok. Damak zevkiniz sizi nasıl yönlendiriyorsa öyle olmalı. Şaraptan alacağınız doyumun maksimum olması açısından dikkat etmeniz gereken birkaç husus var sadece. Çok acı, baharatlı, yoğurtlu, sirkeli yemekler baskın oldukları için şaraptan alacağınız tadı engelleyebilir. Deneyimlerinizle hangi şarabın hangi yemekle iyi gittiğine karar verebilirsiniz. Bazı kişilerde şarap baş ağrısı yapabiliyor. Kırmızı şarabın içindeki tanen ile kişinin bünyesinin reaksiyonuyla alakalı bu ağrıların sebebi. Tanene dayanıklıysanız, şarap baş ağrısı yapmaz. Kırmızı şarapla birlikte ya da sonrasında bolca su tüketmek baş ağrılarına engel olur. Çünkü tanen, vücuttaki suyu tutar.
SEVDİKLERİNİZİ NOT EDİN
Pahalı şarap illa çok güzeldir diye bir garanti yok. Yıllandırılmış şaraplar genelde daha pahaladır mesela ama siz onun tadından hoşlanmayabilirsiniz de. Damağınıza en uygun tadı bulabilmek için yudumladığınız şarapların ismini, tadını ve hangi üzümden yapıldığını aklınızın bir kenarına not edin. Kırmızı şarap dudakları ve dişleri boyar. Maalesef bir çaresi yok bunun. İçtiğiniz şarapta kullanılan üzümle alakalı aslında bu. Az boyanmasını istiyorsanız öküzgözü ya da merlot seçebilirsiniz. Bol su içmek de çözüm olabilir
KADEH ŞEFFAF OLMALI
Koku çok önemlidir... Ağzı dar olan bardaklarda kokuyu daha iyi almanız mümkün. Bardağı altından tutup dairesel bir şekilde şarabı salladığınızda tüm kokusunu duyarsınız. Kırmızı şaraplar için ağzı geniş, sapı kısa bardaklar kullanılırken; beyaz şarap için ağzı dar ve sapı daha uzun bardaklar kullanılır. Bardakların şeffaf olması önemlidir. Rengini daha net görmenizi sağlar

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.