Son Güncelleme: Cumartesi 04.02.2017
Herkesin aşkı makarna
Bu pazar maaile hep beraber ev yapımı makarna pişirmeye ne dersiniz?
BOLONYA USULÜ SOS YAPIMI
İtalya'nın Bolonya şehrinden tüm dünyaya yayılan, 1800'lü yıllardan bu yana makarnanın en güzel eşlikçisi Bolonya usulü bolonez sos yapabiliriz diye düşündüm... Taze makarnamızın üzerine dökeriz; öyle kuru kuru olmaz. Bolonez sos öyle basit bir kıymalı makarna sosu değil esasen; Bolonya usulü kıyma sos diye özetleyecek olursak da kendi içinde birçok püf noktası barındırıyor. Mesela kimi şefler bolonez sosun içinde sütü çektirmeyi uygun görüyor, bazıları da kremayı. Bu nedenledir ki yurt dışında yediğimiz lazanyaların içindeki bolonez sos bize çok hafif geliyor.
YAPILIŞI: Unu ve irmiği temiz tezgah üzerine alıyoruz. Ortasını çukur olarak açıyoruz. Yumurtaları teker teker ilave ederek çatalla yavaş yavaş karıştırıyoruz. Bütün yumurtaları ilave ettikten sonra tuz ve zeytinyağını ilave edip elimizle karıştırmaya devam ediyoruz. Yapışmayacak bir hamur oluncaya kadar yoğuruyoruz. Hamurun üstünü strech film ile kaplayıp oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekliyoruz. Bezeler haline yuvarlayıp tek tek açıyoruz ve açtığımız yufkaları mümkün olan en ince şekilde kesip unluyoruz. Kaynar suyun içine bir miktar tuz ve ayçiçek yağı ilave ediyoruz. Üç-dört dakika kadar haşlayıp hemen süzüyoruz. Sosla buluşana kadar bu şekilde bekletiyoruz.
PÜF NOKTASI
Eğer sos için fazla vaktimiz yoksa bir tavaya zeytinyağı koyuyoruz. İçine iki-üç diş rendelenmiş sarımsak ekleyip karıştıyoruz ve pulbiber ilave ediyoruz. Makarnaları içine atıp çeviriyoruz. Oldu bile!
Bu sene doğum günümde süper bir hediye aldım. Makarnadan yapılmış bir çanta. İdilika'ya alınabilecek daha güzel bir hediye olabilir mi Allah aşkına?
Kendi içinde müthiş bir esprisi yok mu? Meltem Özbek tasarımı bu çantayı kullanmaya kıyamıyorum. Yenilebilir malzemelerle ters köşe tasarımlar yapabilmek hakikaten yetenek işi. Gıda endüstrisi ile modanın birbiriyle entegre işler yapabilmesi adına ilham verici olur belki diye paylaşıyorum bu çok leziz çantayı...
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
YAPILIŞI: Tavaya kıymayı alıyoruz ve kavuruyoruz. Soğanı ve sarımsakları rendeleyip ilave ediyoruz. Havucu ve kerevizi minik minik doğruyoruz.
Kavurmaya devam ediyoruz. Domates püresini ve baharatları ilave edip pişiriyoruz. Bu aşamada üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi yapıyoruz ve kısık ateşte bir saat kadar pişiriyoruz. Üzüm suyunu ekleyip yarım saat kadar suyunun çekmesini bekliyoruz. Son olarak bir kutu kremayı ekleyip rengi koyulaşana kadar yaklaşık 30-40 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Taze makarnanın üzerinde, üzerine bol parmesan peyniri ilavesiyle servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Bolonez sosun en büyük özelliği yavaş yavaş, uzun vakitte pişmesidir.
EN SON HABERLER
- 1 Süreyya Yalçın’ın acı günü! Süreyya Yalçın’ın annesi yaşamını yitirdi!
- 2 Osman Bey oyunu bozmak için Mekece Kalesi’ni kuşattı
- 3 Osman Bey’in rüyası
- 4 Melis Sezen üniversitenin dans yarışmasına katıldı! Melis Sezen dansıyla adeta şov yaptı!
- 5 Aşk-ı Memnu’da baba-kızı oynamışlardı! Hazal Kaya ve Selçuk Yöntem 14 yıl sonra bir arada!
- 6 Doğal güzel zannedenler üzgün! Kuş Uçuşu'nun Lale Kıran'ı Birce Akalay’ın estetiksiz hali sosyal medyanın diline düştü!
- 7 Sevgilisiyle böyle görüntülendi! Bülent Şakrak'tan 'ihanet' iddiasına sert yanıt!
- 8 Sıkı dostlar bir arada! Sinem Kobal, Burçin Terzioğlu ve Yasemin Özilhan'ın eğlenceli anları sosyal medyayı salladı!
- 9 Bir dönemin aranan isimlerindendi… Yıllar sonra ortaya çıkan Doğa Bekleriz’den bomba açıklamalar! Doğa Bekleriz'den Mehmet Ali Erbil ve Çarkıfelek itirafı!
- 10 Hülya Koçyiğit'in gençliğini andıran torunu Aslışah Alkoçlar plaj pozları ile yaktı geçti! Bikinili pozlarına karın kasları damga vurdu!