Humus yalnızca bir meze değildir
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün mezelerin şahı humusu, farklı sunumlarda anlatmaya çalışıyorum. Humusun mutfaklarımıza girişi hiç yeni değil esasen. Humusun tarihi net olmasa da, kimi kaynaklara göre geçmişi M.Ö. 3000'lere dayanıyor. Kimi kaynaklarsa humusun yapıldığı ilk nohudun Babil bahçelerinde yetiştiğini öne sürer. Kimileriyse humusun ilk kez 12'nci yüzyılda, Eyyubiler tarafından hazırlandığını belirtiyor. Humus, adını Arapça nohut anlamını taşıyan 'hummus' kelimesinden alıyor. Nohudun ilk yetiştiği yerler, Akdeniz çanağı ve Ortadoğu. Binlerce yıl bu bölgelerdeki insanların ana besin kaynağıydı. Mezopotamya'da yetişen ilk ürünlerden biri aynı zamanda. Antik Roma'da en sevilen sokak yemeklerinden birisi humus benzeri bir yiyecekti. Antik dönem Yunan filozoflarından Platon ve Sokrates, yazılarında humusun besin değerinden bahseder. Ayrıca, antik döneme ait yemek tariflerinde humusa rastlanır.
POST MODERN HUMUS DENEMESİ
Pancarlı humusu geçenlerde bir restorranda deneyip çok sevdim. Hemen eve gelip denedim. Herkesin lezzetini ve görselliğini çok beğendiği, ayrıca normal humustan daha hafif olan bu mezeyi deneyin derim. Yemek öncesi iştah açıcı olarak çok güzel servis edilebilir. Ayrıca bezelyeli, körili, patatesli, kerevizli gibi birçok alternatifi yapılabilir. Humus, birçok kültürde pita içerisinde falafel ile beraber dürüm olarak sunuluyor. Hatay yöresinde ise özel humusçulara rastlamak mümkündür. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
HUMUS
HUMUS İÇİN:
SÜSLEMEK İÇİN:
YAPILIŞI: Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencereye alın. Bir taşım kaynatıp çıkan köpüklü suyu dökün. Tekrar sıcak su ekleyip düdüklü tencerenizde tamamen pişirin. Nohutların kabuklarını temizleyin. Kabuksuz nohutları, 1.5 çay bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye alın. Tekrar ocağa koyun, tahta kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin. Nohutları blenderdan çekin. Püre haline getirin. Nohutunuz katı bir hal alacak. İkinci kez kısık ateşe aldığınız nohutunuza bir çay bardağı ılık su ekleyin. Tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. İyice karıştırarak tüm malzemeyi birbirine yedirin. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusunuzu kimyon, pul kırmızı biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin.
PANCARLI HUMUS
YAPILIŞI: Pancarları iyice yıkadıktan sonra kurulayın ve tek tek folyoya sarın, fırın tepsisine alın. Beş dakika önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Fırından çıkartıp folyolarını açın, ılındıktan sonra kabuklarını soyun ve iri dilimlere ayırıp rondoda püre haline getirin. Püre haline gelen pancarları geniş bir karıştırma kabına aktarın. Nohutları rondoya alın ve çalıştırın, bu aşamada nohutların kolay ezilmeleri için zeytinyağının yarısını ekleyin. Nohutlar tamamen püre haline gelince pancarların üzerine alın. Tahin, kimyon, tuz, sarımsak, kalan zeytinyağı ve limon kabuğu rendesini de ilave edip malzemeler tamamen kıvam alana kadar karıştırın.
PASTIRMALI HUMUS
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Bütün malzemeleri blenderde iyice püre haline gelene kadar eziyoruz. Hazırlanan humusu fırın kaselerine alıyoruz. Diğer bir tarafta tavada tereyağı eritiyoruz ve pastırmaları bir-iki dakika kadar tereyağında çıtırdatıyoruz. Pişen pastırmaları humus kaselerinin üzerine yerleştirilerek, 220 derece önceden ısıtılmış fırında üç-dört dakika bekletiyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Ben Bu Cihana Sığmazam'da Cezayir seçim yapmak zorunda!
- 2 Volkan Demirel ile Zeynep Demirel’in 13 yıllık evliliği bitiyor mu? Volkan Demirel’den boşanma açıklaması geldi!
- 3 Baba – kız alışveriş turunda! Coşkun Sabah'ın kızı Roza Sabah ilgi odağı oldu! Güzelliğiyle dikkat çekti!
- 4 Sinan Akçıl Avrupa’nın göbeğinde İsrail’e ayar verdi: Fransız polisi bile alkışladı
- 5 Yüzük döndü yüzler güldü! Jennifer Lopez ile Ben Affleck çiftinin evlilikleri çıkmaza girmişti ama…
- 6 Yeşilçam’ın unutulmaz karakteri Keloğlan’ın yıldızı Rüştü Asyalı ne yapıyor? Rüştü Asyalı bakın şimdi ne halde!
- 7 “Ufak tefek dokunuşlar var” diyen Gökçe Bahadır’ın estetiksiz hali hayal kırıklığı yarattı! Gökçe de tam bir estetik harikası çıktı!
- 8 Bahar dizisinin Umay’ı Alisa Sezen Sever meğer… Alisa Sezen Sever hakkındaki bu gerçek herkesi şoke etti!
- 9 Hayatının dönüm noktası evliliğiymiş
- 10 Sinan Akçıl Avrupa’nın göbeğinde İsrail’e ayar verdi: Fransız polisi bile alkışladı