Hünnabı tanıyor muyuz?
En dışı ince bir kabuktan oluşur ve içi elma gibi serttir. Fakat kısa sürede rengi sararıp yumuşar.
Kabuk kısmı da birkaç günde buruşmaya başlar. Tadı ise son derece lezzetlidir. Olgunlaşmamış bir hünnap, kuru üzüme benzer.
'Hünnabı hiç tanımıyoruz' dediğinizi duyar gibiyim. Hünnap, doğada yabani olarak yetişir. Düşük bir kaloriye sahiptir. Reçeli ve sirkesi yapılan hünnap, bitkisel ilaç olarak da kullanılmaktadır. Yüzyıllardan beri Çin'de tedavi edici bir bitki olarak kullanılmaya devam etmektedir. Asya ülkelerinin hemen hepsinde aynı amaçla kullanılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
HÜNNAP NASIL KURUTULUR?
HÜNNAP bitkisi, Eylül ve Ekim aylarında olgunlaşmaya başlar. Yaş olarak tüketebileceğiniz gibi, kuru olarak da kullanabilirsiniz. Peki, hünnap nasıl kurutulur? Hünnabı güneşin altına sererek, bir süre bekletip kendiliğinden kurumasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca hünnabı, nemsiz bir odaya sererek kurutmanızda da hiçbir mahsur yoktur. Kuruttuğunuz hünnabı çerez gibi tüketebilirsiniz.
HÜNNAP KOMPOSTOSU
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yıkayıp çatalla deldiğimiz hünnapları suya atıp 40 dakika kadar orta ateşte pişiriyoruz. Daha sonra toz şekeri, tarçını ve karanfili koyup karıştırıyoruz. Kısık ateşte 30 dakika daha pişiriyoruz.
HÜNNAP REÇELİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Hünnapları bol suda yıkayın. (Bu meyveyi kabuklarını soyarak veya kabuklu haliyle de reçel yapabilirsiniz.) Hünnapların hepsini küçük elma dilimleri şeklinde doğrayın. Doğramış olduğunuz hünnapları reçel tenceresi içine koyun ve üzerine toz şeker ilave edin. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi sabah hünnaplar, şekeri çekerek sulanmış olacaktır. Tencereyi ocağın üzerine alın ve suyu da ilave ederek, orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan hünnap reçelinizin üzerinde oluşan köpükleri alarak kısık ateşte pişirmeye devam edin. Ağır ağır fokurdayan hünnap reçeliniz koyu bir kıvama ulaşınca, içerisine limon suyunu ilave edebilirsiniz. Reçeliniz limon suyu ile yaklaşık beş dakika kadar kaynayınca, ocağın altını kapatarak tencereyi ocaktan alabilirsiniz. Kaynamış suda beklettiğiniz sterilize kavanozu kurulayın ve reçelinizi dikkatlice içerisine dökün. Reçel kavanozunun ağzını güzelce kapatın ve kavanozu ters çevirdikten sonra, soğuması için bir kenara alın. Hünnap reçelinizi, bu şekilde bir gün beklettikten sonra serin ve kuru bir ortama alarak muhafaza edin.
EN SON HABERLER
- 1 Oyuncu İpek Erdem anlattı: Barbie’yi silebilmek için elimden geleni yaptım!
- 2 Esra Erol’da 33 yıl sonra kavuştuğu annesine ateş püskürmüştü! Babası kızına kavuştu: Yargısız infaz yapmayın!
- 3 Real Madrid’in yıldızı Arda Güler’in pozu olay oldu! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu!
- 4 Yasemin Özilhan tam bir estetik tutkunu! Doktorlar’ın Ela'sı Yasemin Özilhan’ın eski halini görenler tanıyamıyor!
- 5 Seda Erdim ile Ümit Erdim’le ilgili dedikodular doğru çıktı! Seda Erdim ve Ümit Erdim boşandı!
- 6 Mutfak Bahane final gününe eltiler damga vurdu!
- 7 16 yıldır el ele, göz göze! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor!
- 8 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 9 Yağ aldırdığını itiraf eden Demet Akalın şimdi de karın kaslarıyla olay oldu! "Ben hep böyleydim" dedi ama inandıramadı...
- 10 Güzel şarkıcı Mahmut Tuncer'in kızı çıktı! Mahmut Tuncer'in şarkıcı kızı Gizem sesi ve güzelliğiyle hayran bırakıyor...