Hünnap deyip geçme, tanı!
'Hünnapı hiç tanımıyoruz' dediğinizi duyar gibiyim. Hünnap, doğada yabani olarak yetişir. Düşük bir kaloriye sahiptir. Reçeli ve sirkesi yapılan hünnap, bitkisel ilaç olarak da kullanılmaktadır. Yüzyıllar öncesinden beri Çin'de tedavi edici bir bitki olarak kullanılmaya devam etmektedir. Asya ülkelerinin hemen hepsinde aynı amaçla kullanılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
HÜNNAP bitkisi, Eylül ve Ekim aylarında olgunlaşmaya başlar. Yaş olarak tüketebileceğiniz gibi, kuru olarak da kullanabilirsiniz. Peki, hünnap nasıl kurutulur? Hünnabı güneşin altına sererek, bir süre bekletip kendiliğinden kurumasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca hünnabı, nemsiz bir odaya sererek kurutmanızda da hiçbir mahsur yoktur. Kuruttuğunuz hünnabı çerez gibi tüketebilirsiniz.
HÜNNAP REÇELİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Hünnapları bol suda yıkayın. (Bu meyveyi kabuklarını soyarak veya kabuklu haliyle de reçel yapabilirsiniz.) Hünnapların hepsini küçük elma dilimleri şeklinde doğrayın. Doğramış olduğunuz hünnapları reçel tenceresi içine koyun ve üzerine toz şeker ilave edin. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi sabah buzdolabından çıkarmış olduğunuz reçel tenceresi içerisindeki hünnaplar, şekeri çekerek sulanmış olacaktır. Reçel tenceresini ocağın üzerine alın ve suyu da ilave ederek, orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan hünnap reçelinizin üzerinde oluşan köpükleri sıyırın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Ağır ağır fokurdayan hünnap reçeliniz koyu bir kıvama ulaşınca, içerisine limon suyunu ilave edebilirsiniz. Reçeliniz limon suyu ile yaklaşık beş dakika kadar kaynayınca, ocağın altını kapatarak, reçel tenceresini ocaktan alabilirsiniz. Kaynamış suda beklettiğiniz sterilize kavanozu kurulayın ve reçelinizi dikkatlice içerisine dökün. Reçel kavanozunun ağzını güzelce kapatın ve kavanozu ters çevirdikten sonra, soğuması için mutfağın bir kenarına alın. Bu şekilde bir gün beklettikten sonra, hünnap reçelinizi serin ve kuru bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz.
HÜNNAP KOMPOSTOSU
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yıkayıp çatalla deldiğimiz hünnapları suya atıp 40 dakika kadar orta ateşte pişiriyoruz. Daha sonra toz şekeri, tarçını ve karanfili koyup karıştırıyoruz. Kısık ateşte 30 dakika daha pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Pis Yedili'nin Dilkopat'ı Güneş Zavrak tam estetik harikası oldu! İşte Dilkopat Güneş Zavrak'ın son hali...
- 2 Ümit Erdim ve Seda Erdim sessiz sedasız boşandı mı? Soyadını değiştirince takipçileri ayaklandı...
- 3 Tuba Büyüküstün'ün ikizleri Maya ve Toprak kocaman oldu! Babaları da çok ünlü bir oyuncu! Biri anneye diğeri babaya benziyor...
- 4 Yargı'nın savcı Ilgaz'ı Kaan Urgancıoğlu'nun kardeşi de çok ünlü! Meğer yakışıklı oyuncuymuş....
- 5 Eda Ece'den minik kızı Mina İpek ile yeni poz! "Minnoşumla günler böyle geçiyor"
- 6 İnci Taneleri'nin Azem'i Yılmaz Erdoğan'ın siz bir de gerçek kızı Berfin'i görün! Oyuncu olacak derken ters köşe yaptı!
- 7 Yargı'nın güzel yıldızı Pınar Deniz Cannes'da nefes kesti! Derin dekolteli büstiyeriyle tüm gözleri üzerine topladı...
- 8 Üçüncü kez ertelediler...Serkan Keskin ve Meriç Aral'ın düğün tarihleri belli oldu
- 9 Şevket Çoruh’tan güldüren ‘Serenay Sarıkaya’ esprisi
- 10 Türk Sineması'nın efsanesi Münir Özkul'un 93 yıllık ömrüne 4 evlilik sığdırmıştı! Hiç bilinmeyen oğlu ortaya çıktı!