İçinizi ısıtan çorbalar
Malum, havalar soğudu, grip her yerde kol geziyor. Çorbada benim de bir tutam tuzum bulunsun diyerek tam hasta çorbası diye adlandırabileceğimiz lezzette kış çorbaları hazırladım. Çorbaları hazırlarken, çorbanın tarihine de göz atıp öğrendiklerimi sizinle paylaşmak istedim.
Bin yıllık geçmişe sahip olan çorba, ilk dönemler kaynama şeklindeki pişirme tekniği bulunmadığından meşe palamudu gibi bitki ve hayvan kabukları içinde yapılmıştır. Ortaçağ'da ise üzerinde buharı tüten, içinde et ve sebze suyunun piştiği tencereler görülürken bu da İngilizce'de 'et suyu' anlamına gelen 'soup'un özünü oluşturmuştur.
Antik dönemde çanaklar içinde yapılan soğan çorbası, 18'inci yüzyılda modern şekilde Fransa'da ortaya çıkmış.
Et suyu, karamelize soğan ve üzerine rendelenmiş peynir ile ekmek konulan soğan çorbası, kültürlere göre farklılıklar gösterse de temel bileşenleri bu şekildedir.
Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize afiyet olsun...
YAPILIŞI: Temizleyip yıkadığımız sebzeleri iri iri doğrayıp tencereye alıyoruz. Üzerine sekiz-dokuz su bardağı su ilave ediyoruz. Tuz ve karabiber ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Tereyağında unu kavuruyoruz. Kavurduğumuz unu sebzelerin içine koyup hepsini blenderdan geçiriyoruz. İnce ince kıydığımız dereotunu ilave ediyoruz. Limon ile servis ediyoruz.
MALZEMELER
1 adet küçük brokoli
TERBİYESİ İÇİN:
SÜTLÜ UN ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yağı eritip unu kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Sütü ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine suyu ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz. Tuz ekleyip servis ediyoruz.
EKŞİLİ SARIMSAKLI TAVUK ÇORBASI
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Tavuk bulyonu, bir bardak sıcak suda eritiyoruz. Tencereye yağı alıp eritiyoruz ve unu ilave edip kavuruyoruz. Üzerine tavuk suyunu ve yeterince suyu ekleyip karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra ezdiğimiz sarımsağı ilave ediyoruz. Üzerine, tava içinde kırmızı biberle erittiğimiz tereyağını ekliyoruz. Servis ederken sos ve arzuya göre sirke ilave ederek servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Un, tereyağında karıştırılarak kokusu çıkıncaya kadar kavrulmalıdır.
EN SON HABERLER
- 1 Yargı'nın savcı Ilgaz'ı Kaan Urgancıoğlu'nun kardeşi de çok ünlü! Meğer yakışıklı oyuncuymuş....
- 2 Eda Ece'den minik kızı Mina İpek ile yeni poz! "Minnoşumla günler böyle geçiyor"
- 3 İnci Taneleri'nin Azem'i Yılmaz Erdoğan'ın siz bir de gerçek kızı Berfin'i görün! Oyuncu olacak derken ters köşe yaptı!
- 4 Yargı'nın güzel yıldızı Pınar Deniz Cannes'da nefes kesti! Derin dekolteli büstiyeriyle tüm gözleri üzerine topladı...
- 5 Üçüncü kez ertelediler...Serkan Keskin ve Meriç Aral'ın düğün tarihleri belli oldu
- 6 Şevket Çoruh’tan güldüren ‘Serenay Sarıkaya’ esprisi
- 7 Türk Sineması'nın efsanesi Münir Özkul'un 93 yıllık ömrüne 4 evlilik sığdırmıştı! Hiç bilinmeyen oğlu ortaya çıktı!
- 8 Kuruluş Osman nefes kesen bölümüyle seyirciyi ekrana kilitledi! Osman Bey Mekece’yi fetheder!
- 9 Ünlü popçu meğer Bergüzar Korel'in akrabasıymış...İlk kez öğrenenler şoke oldu
- 10 Hababam Sınıfı Güle Güle'nin Gamze'si Yaprak Özdemiroğlu 60'lık taş bebek! Yılların eskitemediği güzellik...