İftar sofranızı ucuza kurun
KEŞKÜL-Ü FUKARA
Keşkül denilen şey, esasen Hindistan cevizinin kabuğundan yapılan bir tür kap, çanak olarak geçmiş zamanlardan beri biliniyormuş, ancak tatlı olarak nam salmasının ardında bir hikaye var. Keşkül- ü fukara tam bir Osmanlı tatlısıdır. Hikayeye göre; Osmanlı döneminde devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar ve dervişler, halkın maddi manevi durumunu görüp değerlendirmede bulunmak için zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda Hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap olan keşküllerle dilenirlermiş.
Burada toplanan paraları devletin sahip olduğu aşevlerine götürüp yiyecek yapmaları sağlanırmış. Yapılan yemek bu kaplarda servis edildiği için adını buradan almıştır. Popülaritesini kaybetmeyen bu tatlı, yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı için yoksul çanağı ya da keşkül-ü fukara ismiyle anılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr'den ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...
BULAMAK İÇİN:
KIZARTMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Havuçları rendeliyoruz ve zeytinyağında soteleyerek pişiriyoruz. Pişirdiğimiz havuçların üzerine yumurta, ceviz, tuz, karabiber ve pul biber ekliyoruz. Maydanozları ince kıyıp ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Biraz galeta unu ilavesi ile köfte formuna getirip avcumuzda şekil veriyoruz. Tavaya sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Hazırladığımız köfteleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
PÜF NOKTASI
Havuç köftelerine şekil verirken avcunuzun içinde açtığınızda içine minik bir parça kaşar peyniri koyup kapatıp öyle kızartırsanız nefis bir sonuç olacaktır.
TUVUK KIYMASINDAN MUSAKKA
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI: Patlıcanları halka halka kesiyoruz. Teflon tavayı ısıtıyoruz. Patlıcanları arkalı önlü ızgara ediyoruz. Sarımsak, biber ve soğanı ayçiçek yağında soteliyoruz. Tavuk kıyması ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Salça ve rendelenmiş domates, tuz, karabiber, pul biber ekliyoruz. Diğer tarafta beşamel sos hazırlıyoruz. Tereyağını eritip un ilave edip kavuruyoruz. Bir su bardağı sütün içine bir yumurta kırıp kavrulmuş unun üzerine ilave ediyoruz. Bir fırın kabına ızgara ettiğimiz patlıcanları üzerine kavrulmuş tavuk kıyması, üzerine tekrar patlıcanları olacak şekilde malzeme bitene kadar diziyoruz. En üste yumurta ile hazırladığımız sosu döküp, rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecede firında pişiriyoruz.
TOYGA ÇORBASI
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI: Haşlanmış nohut ve buğdayı 15 dakika kaynatıyoruz. Terbiyesi için; yoğurt, un ve et suyunu karıştırıyoruz. Hazırladığımız terbiyeyi ılıtarak çorbaya ilave ediyoruz. Tereyağını eritip kuru nane ilave ederek çorbanın üzerine döküyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 21 yıl önceki görüntülerini izleyen Hadise gözyaşlarını tutamadı...'Yarıştığım kanalda şimdi jürilik yapıyorum'
- 2 82 yaşındaki Şener Şen’in meğer kız kardeşi de ünlüymüş! Şener Şen'in kız kardeşine bir çok diziden aşinayız...
- 3 Bahar'ın Dora'sı olarak ekranlara dönen Yasemin Kay Allen usta oyuncunun kızı çıktı! Annesi Yeşilçam'ın en güzel sarışını...
- 4 Nihat Doğan ile Arzu Doğan'ın boşanma sebebi ortaya çıktı! Ayrılığın perde arkası şoke etti! 'Birçok kadınla..."
- 5 Türkiye'nin en yakışıklı jönlerinden Burak Özçivit hemşehriniz olabilir! Kuruluş Osman'ın yıldızı Burak Özçivit bakın nereliymiş...
- 6 Kuruluş Osman'da Osman Bey’in hedefinde Mekece kalesi var
- 7 Bahar'ın Evren'i Buğra Gülsoy’un maviş oğlu annesinin kopyası! Buğra Gülsoy'un oğlu Cem'i gören hayran kaldı!
- 8 Yakışıklı oyuncu mankenler kraliçesinin oğlu çıktı! Babası da ünlü futbolcu... İşte Bahar Erdeniz'in oyuncu oğlu!
- 9 Kızılcık Şerbeti'nin fesat Nilay'ı Feyza Civelek'in annesi kendisinden ünlü çıktı! Uyuşturucu sipariş verip polislerin yanında torbacıya çıkışmıştı...
- 10 Sanat camiasından usta sanatçı Ayten Gökçer'e hüzünlü veda! "Ah Ayten ablam üç gün önce rüyamdaydın"