Son Güncelleme: Cumartesi 18.05.2019
İftarda Adana’dayız
ADANA USULÜ KURU PATLICAN DOLMASI
MALZEMELER
İÇ HARCI İÇİN:
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI:
Öncelikle kuru patlıcanları kaynar suda hafif yumuşayana kadar haşlıyoruz, daha sonra iyice yıkayıp suyunu süzüyoruz. İç harcı için; soğanları, maydanozu ve dereotunu doğrayıp hazır ediyoruz. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzüyoruz. Bir kapta pirinç, soğan ve iç harcı için gereken diğer malzemeleri karıştırıyoruz. (İyice kavurmaya gerek yok; ben böyle yapıyorum, daha güzel oluyor.) Patlıcanların içlerini çok olmayacak şekilde doldurup tencereye diziyoruz. Sosu için; küçük bir tencereye yağı koyuyoruz, ezilmiş sarımsağı ve diğer malzemeleri ekliyoruz. İkiüç dakika kadar kavurup suyunu ilave edip karıştırıyoruz ve dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Dolmaların pişmesi için üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip orta ateşte pişiriyoruz.
ADANA USULÜ SARIMSAKLI KÖFTE
MALZEMELER
SOS İÇİN:
YAPILIŞI:
Bulgur ve irmiği bir kaba koyuyoruz, üzerini geçmeyecek kadar soğuk su koyup çekmesini bekliyoruz. Salçayı, tuzu ve pul biberi ekleyip yoğuruyoruz. Kıvama gelince unu da ekleyip tekrar yoğuruyoruz. Küçük toplar halinde avucumuzun içinde yuvarlayıp serçe parmağımızla şekil veriyoruz. Tencerede su kaynatıyoruz ve köftelerimizi içine katıyoruz. 10-15 dakika pişiriyoruz. (Çok pişirmemeye dikkat edin) Ayrı bir tencereye domatesleri rendeliyoruz, dövdüğümüz sarımsakları içine koyup limon tuzu, pul biber, tuz, salça ve sıvı yağla birlikte pişiriyoruz. Pişen köftelerin suyunu süzüp sosunu üzerine döküyoruz. Maydanozla servis yapıyoruz.
YÜKSÜK ÇORBASI
MALZEMELER
HAMUR İÇIN:
İÇ MALZEME İÇİN:
ÇORBA İÇİN:
YAPILIŞI:
Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi, kıyma suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Islanmış irmik, yumurta, tuz ve unu, azar azar su ekleyerek biraz sertçe hamur yapıyoruz, üstünü ıslak bezle örtüp 30 dakika kadar bekletiyoruz. Hamuru dört eşit bezeye ayırıyoruz, her bezeyi 2 milimetre inceliğinde açıyoruz. Hamuru unlayarak ikiye katlıyoruz, tekrar unlayarak dikdörtgen şekline getiriyoruz ve 1 santim eninde kesiyoruz. (Kesilen parçaları açtığınızda uzun şeritler elde edeceksiniz.) Dört-beş şeridi üst üste koyup kare şeklinde kesiyoruz. Hamurların içine soğumuş kıymalı harçtan koyup dört köşesini birbiriyle yapıştırarak kapatıyoruz. Hamurları, unlanmış tepside bir saat kadar oda sıcaklığında kurutuyoruz. Çorba için; salça ve tereyağını kavuruyoruz. Suyu ekleyip kaynatıyoruz. Hamurları kaynar suya atıyoruz, kuru naneyi de ekleyip pişiriyoruz. Hamurlar pişmeye yakınken nohutları ekliyoruz. Limon ve tuzu ekledikten sonra ateşten alıyoruz, hamurların dirilmesi için yarım su bardağı soğuk su ekleyin.
TAŞ KADAYIF (YASSI KADAYIF)
MALZEMELER
ŞERBET İÇİN:
HAMUR İÇİN:
YAPILIŞI:
Öncelikle şerbeti yaparak başlıyoruz çünkü şerbetin soğuk olması gerekiyor. Şeker ve suyu aynı bardakla ölçerek tencereye koyuyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz. 10 dakika kaynatıp çeyrek limonun suyunu sıkıp beş dakika daha kaynatıyoruz. Geçelim hamura... Sütü biraz ısıtıyoruz. Daha sonra çukur bir kaba alıp üzerine bir su bardağı su ekliyoruz. Ardından şeker, tuz, maya ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak un ekliyoruz. Üzerini streç filmle örtüp mayalanması için bekliyoruz. Göz göz olunca hazır olmuş demektir. Mayalanan hamurdan birer yemek kaşığı alarak ısıtılmış teflon tavaya döküyoruz. Sadece alt kısmını pişiriyoruz. (Üstünü pişirmiyoruz) Alt kısım kızarıp üst kısmın hamurumsu rengi gidinceye kadar, hamur bitinceye dek aynı işlemi yapıyoruz. Hepsi piştikten sonra, pişmeyen tarafın içine ceviz koyup kapatıyoruz, kızdırılmış yağda tek tek kızartıyoruz ve soğuk şerbete atıyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Doğal güzel zannedenler üzgün! Kuş Uçuşu'nun Lale Kıran'ı Birce Akalay’ın estetiksiz hali sosyal medyanın diline düştü!
- 2 Sevgilisiyle böyle görüntülendi! Bülent Şakrak'tan 'ihanet' iddiasına sert yanıt!
- 3 Sıkı dostlar bir arada! Sinem Kobal, Burçin Terzioğlu ve Yasemin Özilhan'ın eğlenceli anları sosyal medyayı salladı!
- 4 Bir dönemin aranan isimlerindendi… Yıllar sonra ortaya çıkan Doğa Bekleriz’den bomba açıklamalar! Doğa Bekleriz'den Mehmet Ali Erbil ve Çarkıfelek itirafı!
- 5 Hülya Koçyiğit'in gençliğini andıran torunu Aslışah Alkoçlar plaj pozları ile yaktı geçti! Bikinili pozlarına karın kasları damga vurdu!
- 6 Pankreas kanseriyle mücadele eden Tanyeli 47 kiloya düştü! Tanyeli son sağlık durumuyla ilgili açıklama yaptı!
- 7 Eski manken Yeşim Erçetin'in eşinin banyodaki ölümü 'şaibeli' bulunmuştu! Yeşim Erçetin itiraf etmek zorunda kaldı!
- 8 Popstar Bayhan uzun yıllar sonra ortaya çıktı! Bayhan Gürhan’ın evi göz kamaştırdı! O detay dikkat çekti!
- 9 Aldatmak'ta Güzide yeni bir çıkmaza giriyor
- 10 34 yaşındaki güzel oyuncu Burcu Özberk takipçilerini şaşırttı! Burcu Özberk’in boyu…