İftarda Azeri lezzetleri
Bu yemek kültüründe etin önemi çok büyük. Yemeklerde ve dolmalarda parça kuzu eti kullanılıyor. Ayrıca Azeriler'in pilavlarına hayran kaldığımı söyleyebilirim. Hem bu kadar tereyağın bulunduğu, hem bu kadar hafif bir pilav nasıl olabilir diye düşünmekten kendimi alamadım.
Azerbaycan mutfağının en önemli özelliği, çeşit zenginliği imiş. Bu zenginlik, bölgeyi gezmiş çeşitli gezginlerin tespitleriyle belgelenmiştir.
Bütün yıl boyunca taze sebze ve meyvenin bulunması, bunların tek başına ya da başka doğal besinlerle birlikte uyumlu bir biçimde kullanılması Azerbaycan mutfağının zenginliğini yaratmıştır.
Azerbaycan mutfağında dikkat çeken bir özellik de şudur: Aynı türe ait yiyeceklerin pek çok çeşidinin olması.
Sözgelimi dolma ve sarmanın 30'dan çok, pilavın 200'den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir.
ÇAY KÜLTÜRÜ
Benim Azeri kültüründe en dikkatimi çeken detaylardan birisi de, çayın yanına sundukları eşlikçileri. Azeriler çayın yanında çoğu kez reçel yiyorlar ve bizler gibi içine şeker karıştırmıyorlar.
Çay, Azerbaycan mutfağında önemli bir yere sahip.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
AZERİ AŞI
SERVİS İÇİN:
YAPILIŞI: Yasmin pincini bol tuzlu suda haşlıyoruz. Diriliğini kaybetmeyecek şekilde süzüyoruz. Tereyağını eritiyoruz. Bir tencereye bir miktar tereyağı koyuyoruz üzerine pirincin bir kısmı, tekrar tereyağı, pirinç şeklinde kat kat diziyoruz. Aralara eser miktarda safranı paylaştırıyoruz. En üstüne bir kapak kapatıyoruz ancak kapağın etrafını bir bezle sarıyoruz ve ocağı mum ateşine getiriyoruz, pilavı demlendiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Pilavı demlerken buzdolabı poşetinin içine kuru üzümleri koyup pilavı üstüne atarsanız buharı ile yumuşacık olurlar, çünkü Azeri pilavı ve aşkarası böyle kuru üzümlerle servis ediliyor.
PAYIZ SALATASI
SOSUİÇİN:
SÜSLEMEK İÇİN:
YAPILIŞI: Haşlanmış patates, havuç ve yumurtaları rendeliyoruz. Yeşillikleri ince ince doğruyoruz. Mantarları sote ediyoruz. Kuru soğanları piyazlık doğruyoruz, mantarla birlikte sote ediyoruz. Mayonezle kaymağı karıştırıp tadını hafifletiyoruz. Bir servis kasesinin içine streç film geriyoruz ve mayonezin bir kısmını her tarafına yayıyoruz. Sonra sırasıyla patates, havuç, yumurta, soğanlı mantar sote ve yeşillikleri diziyoruz, tekrar mayonezin bir kısmını sürüyoruz ve tekrar devam ediyoruz. En son mayonezin tamamını döküp her tarafını sıvıyoruz. Kaseyi bir tabağa ters çevirip mısırla süslüyoruz.
AŞKARASI
YAPILIŞI:
Kuzu etini haşlıyoruz. Ayrı bir yerde tereyağını eritiyoruz ve soğanları karamelize ediyoruz. Rengi iyice karamel rengi alan soğanların üzerine haşladığımız etleri koyuyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Suda beklemiş kuru kayısı ve kuru erikleri ilave ediyoruz. Haşlanmış kestaneleri ilave ediyoruz. Tuz ve köri ekleyip biraz da etin haşlama suyundan döküyoruz, kısık ateşte pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Ünlü şarkıcı Hadise’den makyajsız paylaşım! Hadise’ye yorum yağdı: Daha genç görünüyor!
- 2 Melisa Aslı Pamuk ve futbolcu Yusuf Yazıcı’nın düğününden ilk kareler geldi! Yusuf Yazıcı’dan eşi Melisa Aslı Pamuk’a milyonluk jest!
- 3 Esra Erol’da 15 yaşında intihar eden ablasının son mektubuna ulaştı: Onu öyle özledim ki…
- 4 Gökçe Bahadır ve eşi Emir Ersoy aşk tatilinde! İşte Gökçe Bahadır’ın eşine aşk dolu o sözleri!
- 5 Çılgın Bediş’in Banu’suydu... Çılgın Bediş’in 52 yaşındaki Sonay Aydın estetik harikası oldu!
- 6 Meğer o da doğal değilmiş! Kuş Uçuşu'nun Lale Kıran'ı Birce Akalay’ın estetiksiz hali sosyal medyanın diline düştü!
- 7 Yerli George Clooney Bülent Serttaş tam tamına 18 kilo vermişti! Emekleri boşa gitti
- 8 “Annesinin kopyası” Şarkıcı Zara’nın kızı Dila’yı görenler inanamadı!
- 9 Şimdi çok ünlü bir oyuncu! Altın sarısı saçları ve mavi gözleriyle gülümseyen bu kız çocuğunu tanıdınız mı?
- 10 Sinan Akçıl gönülleri fethetti!