İftarda Çanakkale’deyiz
İSKORPİT ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: İskorpit temizlenerek derisi ve kılçıkları alındıktan sonra suya konulur. Sarımsaklar bütün halinde, soğan ve limon ikişer parçaya bölünerek, defne yaprağı, maydanoz katılarak 15 dakika süreyle orta ateşte pişirilir. Sürenin sonunda balık süzgeç yardımıyla alınarak, soğumaya bırakılır. Haşlama suyundaki diğer malzemeler süzülerek posaları atılır. Zeytinyağı bir tencereye konulur kızdığında rendelenmiş havuç, toz biber, karabiber, dereotu, pul biber ve un eklenerek 3–4 dakika süreyle kavrulur. Daha sonra rendelenmiş domates ile birlikte, 1–2 dakika daha pişirilir. Haşlamada kullanılan balık suyundan 2 su bardağı su malzemelere eklenir. Kaynama başladığında içine didilmiş balık etleri ve tuz eklenip birkaç dakika sonra ateşten alınarak servis edilir.
MELKİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Melki 5–6 kez yıkanıp, bıçakla soyulduktan sonra doğranır. İnce kıyılmış soğan, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra salça, melki, tuz ve su ile 30 dakika pişirilir.
BASMA HELVA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Zeytinyağı geniş bir tavaya konularak kızdırılır. Yağ kızdığında, 1 fincan soğuk su eklenerek kapağı kapatılır ve 5–10 dakika süreyle kaynamaya bırakılır. Sürenin bitiminde un koyularak kısık ateşte unun rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırılarak, yaklaşık 30 dakika kavrulur. Kavrulma işleminin son 10 dakikasında ceviz içi de ilave edilir. Ayrı bir kapta şeker ve 1 su bardağı su kaynatılarak koyulaşmaları sağlanır. Koyulaşan şerbet soğumaya bırakılır. Kavrulmakta olan diğer malzemelerin üzerine bu soğutulmuş şerbet dökülür. Tahta kaşıkla çok seri şekilde –buharının kaçmasına izin verilmeden 2 dakika süreyle karıştırılır. Sürenin sonunda karışım bir tepsiye dökülerek, sıcak haldeyken elle bastırılır ve soğumaya bırakılır.
BÖRÜLCE KÖFTESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Börülce, aldığı kadar suyla orta ateşte 1 saat haşlandıktan sonra süzülür. Bir kapta börülce, nane, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan ve domates ile karabiber, kekik, pul biber, tuz, un yoğurularak, harç elde edilir. Bir tavada zeytinyağı kızdırılır. Harçtan 1 yemek kaşığı malzeme alınarak, kızdırılmış zeytinyağına koyulur. Yayvanlaşması için üstüne kaşıkla bastırılır. Pembeleştiğinde altüst edilerek pişirilir ve servis edilir.
ÇIRPMA
MALZEMELER
YAPILIŞI: İnce ince kıyılan ıspanak ve soğanlar, bir süzgeçte kuruyana kadar bekletilir. Ayrı bir yerde ise un ve su, boza kıvamına gelene kadar çırpılır. Bu kıvama gelen hamurun içerisine tuz ve baharatlar konulur. Daha sonra bir tepsi yağlanarak, içerisine boza kıvamındaki karışımın yarısından fazlası yayılır. Üzerine kurutulmuş olan ıspanak, soğan karışımının tamamı eşit kalınlıkta dağıtılır. Bunun üzerine de ıspanak ve soğanları tam olarak kapatmayacak şekilde boza kıvamındaki hamurun kalanı yayılır. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
EN SON HABERLER
- 1 21 yıl önceki görüntülerini izleyen Hadise gözyaşlarını tutamadı...'Yarıştığım kanalda şimdi jürilik yapıyorum'
- 2 82 yaşındaki Şener Şen’in meğer kız kardeşi de ünlüymüş! Şener Şen'in kız kardeşine bir çok diziden aşinayız...
- 3 Bahar'ın Dora'sı olarak ekranlara dönen Yasemin Kay Allen usta oyuncunun kızı çıktı! Annesi Yeşilçam'ın en güzel sarışını...
- 4 Nihat Doğan ile Arzu Doğan'ın boşanma sebebi ortaya çıktı! Ayrılığın perde arkası şoke etti! 'Birçok kadınla..."
- 5 Türkiye'nin en yakışıklı jönlerinden Burak Özçivit hemşehriniz olabilir! Kuruluş Osman'ın yıldızı Burak Özçivit bakın nereliymiş...
- 6 Kuruluş Osman'da Osman Bey’in hedefinde Mekece kalesi var
- 7 Bahar'ın Evren'i Buğra Gülsoy’un maviş oğlu annesinin kopyası! Buğra Gülsoy'un oğlu Cem'i gören hayran kaldı!
- 8 Yakışıklı oyuncu mankenler kraliçesinin oğlu çıktı! Babası da ünlü futbolcu... İşte Bahar Erdeniz'in oyuncu oğlu!
- 9 Kızılcık Şerbeti'nin fesat Nilay'ı Feyza Civelek'in annesi kendisinden ünlü çıktı! Uyuşturucu sipariş verip polislerin yanında torbacıya çıkışmıştı...
- 10 Sanat camiasından usta sanatçı Ayten Gökçer'e hüzünlü veda! "Ah Ayten ablam üç gün önce rüyamdaydın"