Bugün arefe, yarın bayram... Ramazan'ın son gününde İdilika'nın Mutfağı'nda Kastamonu'ya konuk oluyoruz. Kastamonu mutfağı, yörenin ormanlarında yetişen tarımsal ürünlerin, et ve hamur işiyle harmanlanmasıyla ortaya çıkmış. 800'den fazla yemek türüne rastlanan Kastamonu mutfağında, farklı yörelerden yaklaşık 500 yemek yer alıyor. Bakalım Kastamonu, iftar sofrasında bizleri hangi lezzetlerle karşılıyor...
SİMİT TİRİDİ
MALZEMELER (1 KİŞİ İÇİN)
1.5 Kastamonu simidi (bayat)
2-3 çorba kepçesi kemik suyu
3 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt
3 yemek kaşığı baharatla kavrulmuş kıyma
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
YAPILIŞI:
Bayatlamış olan simitlerimizi önce enlemesine bıçak ile kesiyoruz. Daha sonra suyu güzel çekmesi için elimizle koparıyoruz. Ardından sıcak kemik suyu ile güzelce ıslatıyoruz. Fazla suyunu döküyoruz. Daha sonra sırasıyla sarımsaklı yoğurdu, baharatlarla kavrulmuş kıymayı ve tereyağını döküp bekletmeden servis yapıyoruz.
KASTAMONU USULÜ EKŞİLİ PİLAV
MALZEMELER
2 su bardağı siyez bulguru
5 su bardağı su
1 bağ taze ebegümeci
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet taze ısırgan otu
5-6 adet taze asma yaprağı
1 demet taze nane
3 orta boy kuru soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağ
3 su bardağı ekşi ayran veya 2 kase yoğurt
Yeterince tuz
İsteğe göre karabiber ve pul biber
YAPILIŞI:
Tencereye sıvı yağı koyuyoruz. Ardından doğradığımız kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra kavurduğumuz soğana salçayı ekliyoruz. Bir-iki saat öncesinden ılık suda ıslattığımız siyez bulgurunu ve 5 su bardağı suyu tencereye koyup kaynamaya bırakıyoruz. Diğer yandan tüm yeşillikleri yıkayıp elle küçük parçalara ayırıyoruz. Bulgur pişince yeşillikleri tencereye koyup bir taşım kaynatıyoruz. Üç su bardağı ekşi ayran veya yoğurdu da bu karışıma ilave ediyoruz. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Ekşili pilavın üzerine kızdırılmış tereyağı gezdiriyoruz.
TAVUKLU BANDUMA
MALZEMELER
2 tavuk göğsü
2 su bardak tavuk suyu
Banduma özel yufkası
100 gr. tereyağı
Karabiber
1 bardak dövülmüş ceviz
YAPILIŞI:
İlk olarak tavuk etlerini tencereye alıyoruz. Üzerine su koyup haşlıyoruz. Piştikten sonra suyunu süzerek kenara alıp tavuk etlerini küçük parçalar halinde elimizle didikliyoruz. Banduma yufkası, özel bir yufkadır. Elinizde yoksa, normal yufkayı üç parmak kalınlığında şeritler halinde keserek hazırlıyoruz. Ayrı bir tencerede tereyağını eritiyoruz. Geniş ve yuvarlak bir tepsiye alıyoruz. Ayrı bir tencerede tavuk sularını kaynatıyoruz. Kaynayan tavuk suyunun içine yufkalarımızı batıyoruz. Hemen tepsiye yayıyoruz. Bunu iki sıra, üç kat yapıyoruz. Daha sonra yufkalarımızı halka şeklinde diziyoruz. Ardından tavuk suyuna batırarak devam ediyoruz. Aralarına ve katlarına dövülmüş cevizleri atıyoruz. Üzerine tüm tereyağını döküyoruz. Üzerine ceviz gezdirip sıcak olarak servis ediyoruz.
PATATES PAÇASI
MALZEMELER
3 orta boy patates
1 yemek kaşığı nişasta
1 kase yoğurt
2 diş Taşköprü sarımsağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Pulbiber
SOSU İÇİN:
Tereyağ
Salça
Kuru nane
YAPILIŞI:
Haşlayıp kabuğunu soyduğumuz patatesleri büyük büyük doğrayıp bir kaba alıyoruz. Üzerine yoğurdu ve ince ince kıyılmış ya da ezilmiş sarımsaklar ile nişasta, tuz ve pul biber ekleyip blender'dan geçiriyoruz. Tencerenin dibine tereyağı koyuyoruz. Tereyağ kızınca karışıma ekleyip 5 dakika pişiriyoruz. Sos tavasında tereyağını kızdırıyoruz. Üzerine salçayı ekleyip kavrulmuş salça kokusu burnumuza gelince naneyi ekliyoruz. Nane kokusunu bırakınca sosun altını kapatıyoruz.
KASTAMONU ÇEKME HELVASI
MALZEMELER
1 su bardağı un
1 su bardağından 2 parmak eksik pudra şekeri
60 gr. tereyağı
YAPILIŞI:
Tavada unu sarartmadan, yavaş yavaş karıştıra karıştıra kavuruyoruz. Bu işlem yaklaşık 15 dakika sürüyor. Daha sonra unu eleyerek bir kaba aktarıyoruz. İçine pudra şekeri ve tereyağı ilave ediyoruz. Elimizle yoğurduğumuzda kum kum olacaktır. Yağlı kağıt serili bir kaba, çok kalın olmayacak şekilde bastırarak düzleştiriyoruz. Soğumadan dilimleyip buzdolabında bir saat dinlenmeye bırakıyoruz.