Giriş Tarihi: 16.5.2020

İftarda Muğla’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Ege Bölgesi'nin incisi Muğla'ya konuk oluyoruz. Zengin bitki çeşitleri bulunan Muğla mutfağında, doğada yetişen her türden sebze kullanılıyor. Genellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu bu mutfakta, zengin et yemeklerine de rastlamak mümkün. Ege beslenmesinin genel özelliklerini Muğla mutfağında da görüyoruz. Sebze ve yabanıl bitkiler ile zeytinyağlılar, yöre beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Muğla mutfağında sebzeler yaygın olarak tüketiliyor, baklagiller ve sebze çeşitleriyle pek çok farklı türde yemek hazırlanıyor. Patlıcan ise en yaygın kullanılan sebze... Kızartma, salata ve tatlılarda sıkça tercih ediliyor. Bakalım Muğla'da Ramazan sofrası nasıl oluyormuş...


ÇÖKERTME KEBABI
MALZEMELER
400 gram biftek
Tuz
Kırmızı biber
Diyar kekik
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı sirke
2 adet orta boy patates
Patates kızarması için sıvı yağ

DOMATES SOSU İÇİN:
1 yemek kaşığı Çokça domates salçası
1 su bardağı domates rendesi
2 yemek kaşığı zeytinyağı

SERVİS İÇİN:

4 adet sivri biber
Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI:
Öncelikle biftekleri ince bir şekilde, jülyen doğrayın. Sarımsak ve soğanı doğrayıp bir kaba alın, üzerine yağı ve sirkeyi de koyduktan sonra etleri ilave edin ve karıştırın. Üzerini streç filmle kapatın ve etleri marine olması için kenara alın. Daha sonra zeytinyağını küçük bir tavaya alıp kızdırın, salçayı ilave ettikten sonra kokusu çıkıncaya dek kavurun. Domates rendesini ilave ederek suyunu çekinceye kadar karıştırarak pişirin. Tuzunu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
Patatesleri ince ince kibrit çöpü şeklinde doğrayın ve bol yağda kızartın. Büyük ve geniş bir tavaya etler için yağı ekleyin, kızdırın. Etleri ilave edip sotelemeye başlayın. Etler kendini çekmeye başlayınca baharatlarını da ilave edin, iki dakika daha pişirin. Servis tabağına ilk olarak kızarttığınız ince patatesleri koyun, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Domates sosunu ve sotelediğiniz etleri ilave ederek servis yapın.
ÇAYKAMA
MALZEMELER
1/2 kg. ıspanak veya pazı
1 demet taze soğan
200 gr. ebegömeci
100 gr. dalagan otu (ısırgan)
100 gr. gelincik otu
100 gr. arap saçı veya bir demet dereotu
2 su bardağı un
1/2 su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI:
Unun içine yeterince su ve çok az tuz ilave ederek akışkan boza kıvamında bir hamur elde edin. Bu hamuru mikserle çırparak da yapabilirsiniz. Çaykamayı pişireceğiniz fırın tepsisini veya kabı iyice yağlayın. Yumuşak hamurun yarısını tepsinin ortasına dökün. Hamur kendi kendine tepsi içine yayılacaktır. Otları güzelce yıkayıp süzün ve ince ince doğrayın. Tuz, çökelek peynir, karabiber ilave edip elinizle, otları ezmeden harmanlayın. Ot karışımını, ortasında yumuşak hamur bulunan tepsiye bastırarak yayın. Bu esnada otlar hamur içine karışır ve hamur el tazyiki ile tepsinin kenarlarına kadar ulaşır. Kalan yumuşak sulu hamuru da otların üstüne kaşıkla gezdirerek dökün. Otların bütün yüzeyinin hamurla kaplanmaması, yeşilliğin görünmesi gerekir. Kalan zeytinyağını kaşıkla gezdirerek çaykamanın üzerine ilave edin. 200 dereceye ısıtılmış fırının orta katında 25-30 dakika kadar, altı üstü kızarana kadar pişirin. Çaykamayı sıcak servis yapın.
MUĞLA HALKASI
MALZEMELER
1 bardak şeker
1 bardak sıvı yağ
3 adet yumurta
1 bardak yoğurt
1 paket Dorbi kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
YAPILIŞI:
Yoğurma kabına şeker, yumurta, yoğurt, sıvı yağı koyup güzelce karıştırın. Üzerine bir su bardağı unu ilave edin. Kabartma tozu ve karbonatı una karıştırın. Biraz daha un ilave edip hamuru yoğurun. Küçük bir kaba biraz yağ koyun. Ellerinizi yağlayarak hamurdan yumurtadan biraz büyük parça alın. Elinizde yuvarlayıp şekil verin. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin. (Sık koymayın, pastalar birbirine girer) 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

BÖRÜLCE EKŞİLEMESİ
MALZEMELER
1 kg. taze börülce
2-3 adet domates
5-6 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1.5 yemek kaşığı un
1-1.5 yemek kaşığı nar ekşisi, koruk suyu ya da limon suyu
1 yemek kaşığı Çokça salça
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI:
Börülceleri yıkayın, kılçıklarını temizleyip doğrayın. Bir tencerede su kaynatın, börülceleri haşlayın. Harcı için; soğan ve domatesleri doğrayın, sarımsakları soyun. Yayvan bir tencereye yağ koyun, soğanı kavurun. Üzerine sarımsak, un, salça, domates ve toz kırmızı biberi koyarak kavurmaya devam edin. Ekşisi ve üzerini hafif örtecek kadar börülcelerin haşlandığı sudan ilave edin. Harç iyice özleşince içine börülceleri ve tuzu ekleyin. Börülceler zaten haşlanmış olduğu için 8-10 dakika kadar sonra yemek hazırdır.
CEVİZLİ BİBER
MALZEMELER
8 adet kırmızı Çokça köz biber
1 kalıp Bozbeyi beyaz peynir
1 su bardağı ceviz
10-15 dal maydanoz
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
ÜZERİ İÇİN:
2 çorba kaşığı
YAPILIŞI:
Peyniri ezin. Üzerine iri çekilmiş ceviz, kıyılmış maydanoz, tuz ve sıvıyağı ekleyip karıştırın. Çekirdekli kısmı çıkarılmış biberlerin içini cevizli içle doldurun. Dolmaları, bir fırın kabına dizin, üzerine yağ gezdirin. Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.