İftarda Muğla’dayız
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Ege Bölgesi'nin incisi Muğla'ya konuk oluyoruz. Zengin bitki çeşitleri bulunan Muğla mutfağında, doğada yetişen her türden sebze kullanılıyor. Genellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu bu mutfakta, zengin et yemeklerine de rastlamak mümkün. Ege beslenmesinin genel özelliklerini Muğla mutfağında da görüyoruz. Sebze ve yabanıl bitkiler ile zeytinyağlılar, yöre beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Muğla mutfağında sebzeler yaygın olarak tüketiliyor, baklagiller ve sebze çeşitleriyle pek çok farklı türde yemek hazırlanıyor. Patlıcan ise en yaygın kullanılan sebze... Kızartma, salata ve tatlılarda sıkça tercih ediliyor. Bakalım Muğla'da Ramazan sofrası nasıl oluyormuş...
ÇÖKERTME KEBABI
MALZEMELER
DOMATES SOSU İÇİN:
SERVİS İÇİN:
YAPILIŞI:
Öncelikle biftekleri ince bir şekilde, jülyen doğrayın. Sarımsak ve soğanı doğrayıp bir kaba alın, üzerine yağı ve sirkeyi de koyduktan sonra etleri ilave edin ve karıştırın. Üzerini streç filmle kapatın ve etleri marine olması için kenara alın. Daha sonra zeytinyağını küçük bir tavaya alıp kızdırın, salçayı ilave ettikten sonra kokusu çıkıncaya dek kavurun. Domates rendesini ilave ederek suyunu çekinceye kadar karıştırarak pişirin. Tuzunu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
Patatesleri ince ince kibrit çöpü şeklinde doğrayın ve bol yağda kızartın. Büyük ve geniş bir tavaya etler için yağı ekleyin, kızdırın. Etleri ilave edip sotelemeye başlayın. Etler kendini çekmeye başlayınca baharatlarını da ilave edin, iki dakika daha pişirin. Servis tabağına ilk olarak kızarttığınız ince patatesleri koyun, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Domates sosunu ve sotelediğiniz etleri ilave ederek servis yapın.
ÇAYKAMA
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Unun içine yeterince su ve çok az tuz ilave ederek akışkan boza kıvamında bir hamur elde edin. Bu hamuru mikserle çırparak da yapabilirsiniz. Çaykamayı pişireceğiniz fırın tepsisini veya kabı iyice yağlayın. Yumuşak hamurun yarısını tepsinin ortasına dökün. Hamur kendi kendine tepsi içine yayılacaktır. Otları güzelce yıkayıp süzün ve ince ince doğrayın. Tuz, çökelek peynir, karabiber ilave edip elinizle, otları ezmeden harmanlayın. Ot karışımını, ortasında yumuşak hamur bulunan tepsiye bastırarak yayın. Bu esnada otlar hamur içine karışır ve hamur el tazyiki ile tepsinin kenarlarına kadar ulaşır. Kalan yumuşak sulu hamuru da otların üstüne kaşıkla gezdirerek dökün. Otların bütün yüzeyinin hamurla kaplanmaması, yeşilliğin görünmesi gerekir. Kalan zeytinyağını kaşıkla gezdirerek çaykamanın üzerine ilave edin. 200 dereceye ısıtılmış fırının orta katında 25-30 dakika kadar, altı üstü kızarana kadar pişirin. Çaykamayı sıcak servis yapın.
MUĞLA HALKASI
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Yoğurma kabına şeker, yumurta, yoğurt, sıvı yağı koyup güzelce karıştırın. Üzerine bir su bardağı unu ilave edin. Kabartma tozu ve karbonatı una karıştırın. Biraz daha un ilave edip hamuru yoğurun. Küçük bir kaba biraz yağ koyun. Ellerinizi yağlayarak hamurdan yumurtadan biraz büyük parça alın. Elinizde yuvarlayıp şekil verin. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin. (Sık koymayın, pastalar birbirine girer) 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
BÖRÜLCE EKŞİLEMESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Börülceleri yıkayın, kılçıklarını temizleyip doğrayın. Bir tencerede su kaynatın, börülceleri haşlayın. Harcı için; soğan ve domatesleri doğrayın, sarımsakları soyun. Yayvan bir tencereye yağ koyun, soğanı kavurun. Üzerine sarımsak, un, salça, domates ve toz kırmızı biberi koyarak kavurmaya devam edin. Ekşisi ve üzerini hafif örtecek kadar börülcelerin haşlandığı sudan ilave edin. Harç iyice özleşince içine börülceleri ve tuzu ekleyin. Börülceler zaten haşlanmış olduğu için 8-10 dakika kadar sonra yemek hazırdır.
CEVİZLİ BİBER
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI:
Peyniri ezin. Üzerine iri çekilmiş ceviz, kıyılmış maydanoz, tuz ve sıvıyağı ekleyip karıştırın. Çekirdekli kısmı çıkarılmış biberlerin içini cevizli içle doldurun. Dolmaları, bir fırın kabına dizin, üzerine yağ gezdirin. Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin.
EN SON HABERLER
- 1 Fahriye Evcen ve Burak Özçivit’ten sette aşk pozu!
- 2 Esra Erol kız kardeşleriyle davete katıldı! Esra Erol ve kız kardeşlerinin benzerliği şaşırttı!
- 3 İbrahim Çelikkol ve sevgilisi Natali Yarcan evleniyor mu? İşte İbrahim Çelikkol’un dikkat çeken o açıklaması!
- 4 Kızılcık Şerbeti oyuncularına neler oluyor? Kızılcık Şerbeti'nin Alev'i Müjde Uzman'ın hastalığı endişelendirdi! "Kimse bana inanmıyor"
- 5 Bahar'ın yıldızı Demet Evgar meğer yakışıklı kardeşiyle aynı dizideymiş... Demet Evgar'ın oyuncu kardeşi bakın kim!
- 6 Oyuncu Yıldız Çağrı Atiksoy ile Berk Oktay'ın kızları doğdu! İşte bebeklerine verdikleri isim...
- 7 Bahar'ın Timur'u ters köşe yaptı! Bahar'ın Timur'u Mehmet Yılmaz Ak 'Yok artık' dedirtti!
- 8 Serenay Sarıkaya'nın eski sevgilileriyle pişti olduğu gecede kimler geldi kimler geçti...
- 9 Kuruluş Osman’da Osman Bey Bizans’a savaş açıyor
- 10 33 yaşındaki Melisa Aslı Pamuk sosyal medyada ilgi odağı oldu! Annesi güzelliğiyle kızını solladı! “Abla kardeş gibi”