Karadeniz'in incisi Trabzon'a konuk oluyoruz bugün. Karadeniz mutfağı da, insanları kadar orijinal. Hamsi, mısır, karalahana, fasulye ve fındıktan üretilebilecek tüm lezzetli yemekleri üretmişler. Ve ünleri tüm Türkiye'ye yayılmış. Bugün Trabzon'a ait beş lezzetten bahsedebildim ancak Trabzon mutfağı, bu köşeye sığmayacak kadar geniş ve nev-i şahsına münhasır bir mutfak. Bakalım mönüde neler varmış...
GÜVEÇTE KURU FASULYE
MALZEMELER
500 gr. İspir kuru fasulyesi
200 gr. kuşbaşı dana eti
250 gr. dana kaburga
150 gr. Vakfıkebir tereyağı
100 gr. süt kaymağı
2 adet soğan
3 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
Çeyrek limonun suyu
Tuz
Karabiber
Pul biber
YAPILIŞI: İspir fasulyelerini akşamdan ıslatıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Bir tencereye süt ve su döküyoruz, fasulyeleri haşlıyoruz. (Ben haşlarken içine bir miktar toz şeker ve tuz ilave ediyorum) Kuşbaşı etleri güveç tenceresine alıyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Orta ateşte suyunu bırakıp çekene kadar bekliyoruz. Kaburgaların iki tarafını da, yüksek ateşteki bir tavada tereyağı ile mühürleyip diğer etlerin içine alıyoruz. Tereyağı ve süt kaymağını eritiyoruz. Etleri 2 dakika tereyağda çeviriyoruz. Soğanı minik minik doğrayıp etlere ilave ediyoruz ve hepsini kavurmaya devam ediyoruz. Salçayı da ekleyip kısık ateşte hepsini kavuruyoruz. Sütlü suyun içinde kaynayan fasulyeleri suyuyla birlikte etlerin üzerine boca edip karıştırmaya devam ediyoruz. Baharatlarını ve çeyrek limon suyunu ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Suyunu çekene ve kıvamı koyulaşana kadar en az iki saat kısık ateşte pişiriyoruz. Üzerini folyo kağıtla kaplayıp önceden ısıttığımız 240 derecelik fırına atıp pişirmeye devam ediyoruz. Ara ara kontrol edip koyu bir kıvamda olmasını bekliyoruz.
TURŞU KAVURMA
2 avuç fasulye turşusu
4 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Pul biber
Tuz
YAPILIŞI: İlk olarak turşuları üçe bölüyoruz. Sonra salça, soğan ve sıvı yağı birlikte kavurmaya başlıyoruz. Kavrulan karışımın içine turşuları ilave edip 15 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. En son pul biberi ekleyip servis ediyoruz.
SEBZELİ MISIR EKMEĞİ
MALZEMELER
Yarım kilo mısır unu
1 su bardağı un
Pırasa
Ispanak
Kabartma tozu
Tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
Sıcak su
ÜZERİ İÇİN:
Yumurta sarısı
YAPILIŞI: Pırasa ve ıspanağı iyice yıkayıp ince ince doğruyoruz. Bir kasenin içinde mısır unu, un, tuz ve kabartma tozunu sıcak suyla yoğuruyoruz. Doğradığımız sebzeleri de içine katarak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru kek kalıbına yayıp üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
HAMSİ KUŞU
MALZEMELER
1 kg. hamsi
Yarım demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı mısır unu
Yarım tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
KIZARTMAK İÇİN:
3 adet yumurta
Yarım su bardağı mısır unu
3/4 su bardağı ayçiçek yağı
YAPILIŞI: Kafa ve kılçık kısımlarını ayıkladığımız hamsileri fileto haline getiriyoruz. Bol suda yıkayıp fazla sularını kağıt havlu yardımıyla alıyoruz. Taze soğanların yeşil kısımlarını ince ince doğruyoruz. Ayıklanmış maydanoz yapraklarını incecik kıyıyoruz. Kuru soğanı da ince ince kıyıyoruz. Doğranmış yeşillikler, kuru soğan, mısır unu, nane, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi derin bir kasede karıştırıyoruz. Fileto haline gelen hamsilerden iki tanesini düz bir tabağa alıyoruz. Birinin üzerine hazırladığımız karışımdan sürüp diğerini üzerine sıkıca kapatıyoruz. İki hamsi birbirine yapışmalı... Böylece yassı şekilde köfteler hazırlıyoruz. Yumurtaları derin bir kasede çırpıyoruz. Mısır ununu düz bir tabağa yayıyoruz. Hazırladığımız hamsi kuşlarını, çırpılmış yumurtaya ve mısır ununa buluyoruz. Derin bir tavada kızdırdığımız ayçiçek yağında kızartıyoruz.
KOLAY LAZ BÖREĞİ
MALZEMELER
1 paket hazır yufka
200 gr. tereyağı
MUHALLEBİSİ İÇİN:
2 adet yumurta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
4 su bardağı süt
1 kaşık nişasta
ŞERBETİ İÇİN:
2.5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1-2 damla limon
YAPILIŞI: Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Muhallebiyi yapmak için yumurtaları çırpıyoruz, daha sonra yavaş yavaş sütü ve diğer malzemeleri ekliyoruz. Tencereyi ocağa alıp karıştırarak pişiriyoruz. Kıvamı koyulaşınca altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Bir borcamı yağlıyoruz, yufkaları ikişerli ya da üçerli halde, aralarına tereyağı sürerek diziyoruz. Yufkaların yarısını bu şekilde borcama yerleştirdikten sonra hazırladığımız koyu muhallebiyi sürüyoruz. Sonra kalan yufkaları da, aynı şekilde muhallebinin üzerine döşüyoruz. En son katı da yağladıktan sonra eşit parçalar halinde kesiyoruz. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen tatlının ilk sıcağı çıkınca, üzerine soğumuş şerbeti döküyoruz ve şerbeti çekene kadar bekliyoruz.