İftarda Van’dayız
VAN KURUT KÖFTESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Ufak doğranmış soğanlar tencereye konulur. Üstüne bulgur, reyhan ve tuz eklenir. Üzerine yeterince kaynar su dökülür, hafif ateşte haşlanarak suyu çektirilir. Bir tepsiye boşaltıp, un katılarak iyice yoğrulur. Avuç içinde sıkılarak köfteler hazırlanır. Köfteler, bir su bardağı kaynar su ile tencereye konularak pişirilir. Suyunu çekince ocaktan indirilir. Hafifçe torbada suyu alınmış yoğurt, çatalla çırpılarak köftelerin üzerine dökülür. Diğer tarafta; 2 kaşık yağda kavurma ve bir tatlı kaşığı pul biber ile sos yapılır. Yoğurdun üzerine kavurmalı sos dökülür.
AYRAN AŞI
YAPILIŞI: Buğdayın üstüne bir miktar su konulup düdüklüde haşlanır. Piştikten sonra pazı ve kabak da yarmanın içine katılır ve pişirmeye devam edilir. O sırada yoğurt, un ve yumurta iyice çırpılır. Çırpılan yoğurda, yarmanın sıcak suyundan katılıp yoğurt ılıtılır. Bir süre sonra yoğurt da yarmanın üzerine katılır. (Yoğurt yarmaya katıldığı zaman koyu ayran kıvamında olacak ve sürekli olarak kaynayana kadar karıştırılması gerek. Yoksa yoğurt pütür pütür olur ve kesilir.) Kaynamaya başladıktan sonra karıştırma işlemi bitirilir. 15 dakika daha kaynatıp ayran aşı servis edilir.
VAN BORANİ (PEYGAMBER YEMEĞİ)
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kabak, kabuğu kızarıncaya kadar fırında iyice pişirilir. Fırından çıkarılır, kabuğu ve çekirdekleri ayrılır. İyice pişmiş olan kabak, çatalla ezilir. Bir tavada eritilmiş yağ ilave edilir, karıştırılır. İçine pişmiş mercimek, eritilmiş kurut ve tuz eklenir. Servis tabağına alınıp üzerine yağ ve salçayla hazırlanan sos gezdirilir.
VAN ÇÖREĞİ
MALZEMELER
İÇ MALZEMESİ:
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:
YAPILIŞI: Yoğurma kabının içine ılık süt, şeker ve mayayı konulup karıştırılır. Biraz bekleyip diğer malzemeler de sırasıyla eklenir. Alabildiği kadar un ile ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurulur. Hamurun üzeri örtülüp mayalanması beklenir. Daha sonra tavaya sıvı yağ konulur. Üzerine un ilave edilir. Tuz konulup kavurulur. Rengi pembeleşince altı kapatılır. İçine ceviz katılıp soğuması beklenir. Mayalanan hamurdan bir parça koparılıp açılır. Tam ortasına cevizli harçtan konulur, kenarlarından ortasına doğru büzülüp kapatılır. Elle yavaş yavaş ezilerek biraz büyütülür. Üzerine istenilen şekil verilir. Tepsi yağlanır ya da yağlı kağıt yerleştirilir. İçine hazırlanan çörekler dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülür. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
SENGESER
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN:
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI: Öncelikle mercimekler haşlanır. Daha sonra tencereye sıvı yağ konulup soğanlar pembeleşinceye kadar kavurulur. Üzerine mercimekler, baharat ve salça eklenir. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edilir. Suyunu çekince sarımsaklı yoğurt ve sos dökülüp servis edilir.
EN SON HABERLER
- 1 Bir dönem sokakta yürüyemiyordu! Popstar'ın birincisi Abidin'in son hali gündem oldu! Bakın şimdi ne yapıyor?
- 2 Dilan Polat'ın eşi Engin Polat'ın Instagram hesabından kafa karıştıran paylaşım! Şaşırtan 'maske' detayı...
- 3 Estetikli haliyle neredeyse annesi tanımayacak! Survivor Sabriye Şengül'ün eski halinden eser yok! Tam bir estetik harikası oldu...
- 4 80 yaşındaki Nebahat Çehre'nin zayıflık sırrı ortaya çıktı! Günde sadece 15 dakika....
- 5 Hülya Koçyiğit'ten takipçilerine uyarı!
- 6 Oğuzhan Koç ile evliliğin eşiğinden dönmüştü... Estetiği abartan Zeynep Koçak "Bu sen olamazsın" dedirtti!
- 7 Bahar'ın çilli güzeli Demet Evgar annesini paylaştı görenlerin nutlu tutuldu! "Güzel gözlerini annesinden almış"
- 8 Melisa bu defa annesi için söyledi! Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa "Bir tek annem olsun..." şarkısı ile duygulandırdı!
- 9 Mutfak Bahane haftanın finaline sevilen sanatçı Mehtap Yılmaz damga vurdu
- 10 Ünlü çifti tanıyabildiniz mi? '42 yıl... İlk günden bile daha mutlu!'