I hlamur ne güzel nimettir. Her şeye uygun tadı vardır ve şifa deposudur. Size bugün mis gibi ıhlamur kokan bir reçel, kış gecelerinin vazgeçilmezi şifa deposu bir zencefilli ıhlamur çayı ve sanki ıhlamur kovasına batmışcasına mis gibi bir ıhlamur deneyimi yaşatan ıhlamurlu kek tarifim var. Ihlamur reçeli mevsiminde toplanan çiçekleriyle ayrı bir güzel oluyor. Ihlamur ağacı, kışın yaprak döken bir ağaçtır. Kökleri oldukça derine inebilir. Bu nedenle mevsiminde toplayarak reçel yapılmalıdır. Her ıhlamur ağacının aroması farklıdır. Hatta çay olarak tükettiğimiz ıhlamurların bile tat ve kokuları ayrılabilir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
IHLAMURLU KEK
YAPILIŞI: Yumurtayı kırıp üzerine şekeri katıp mikserle çırpıyoruz. Üzerine zeytinyağı ekleyip çırpıyoruz. Üzerine gazoz ve ıhlamuru ekliyoruz. Üzerine un, kabartma tozu, vanilyayı katıp mikserle çırpıyoruz. Kek harcını, yağlanmış kek kalıbına döküyoruz. Önceden ısıtılmış 185-190 derecede fırında pişiriyoruz.
MALZEMELER
4 yumurta
2.5-3 su bardağı un
1 çay bardağı sade gazoz
1 yemek kaşığı kuru toz ıhlamur
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 pk. vanilya ve kabartma tozu
1 su bardağından az şeker
ZENCEFİLLİ BALLI IHLAMUR ÇAYI
MALZEMELER
Bir parça taze zencefil
1 tutam ıhlamur
1 tatlı kaşığı bal
Yarım ayva
Yarım limon
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi aynı anda kaynatıp süzüyoruz, bal ve limon ile servis ediyoruz.
IHLAMUR REÇELİ
MALZEMELER
1 su bardağı ıhlamur çiçeği
2 su bardağı kaynar su
3 adet elma
2 adet portakal
1 adet limon suyu
4 bardak şeker
1 adet karanfil
YAPILIŞI: Ihlamur çiçeklerini bir kaba koyuyoruz. Üzerine iki bardak kaynar suyu döküyoruz. Beklettikten sonra süzüp tencereye alıyoruz. Elmaları ve portakalı küp küp doğrayıp ilave ediyoruz. Kısık ateşte 30 dakika kaynatıyoruz. Karanfil ve bir limonun suyunu ilave edip iki dakika daha kaynatıyoruz. Ateşten alıp soğutuyoruz ve kavanozlara dolduruyoruz.