İyi temizlenmeyen mutfaklar hastalıklara davetiye çıkarıyor
Evimizde mikropların en çok bulunduğu alanlardan biri de mutfaktır. Bu alanlarda etkin bir hijyen sağlamak; hastalıklardan korunmak adına büyük önem taşıyor
HİJYEN NEDİR?
Hijyen; sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümüdür. Yaşam alanlarımızın hemen her yerinde, yediğimiziçtiğimiz besinlerde hijyen konusuyla karşılaşıyoruz. Hijyen dışı koşullara; evimizde ve dışarıda sıklıkla maruz kalıyoruz. Bu etkilerle savaşmak için özellikle mutfak, banyo ve gıdada hijyene dikkat etmek çok önem kazanıyor.
NEDEN ÖNEMLİDİR?
Günümüzdeki yaşam tarzı, hijyenin önemini daha da artırıyor. Örneğin; insanların bir kısmı en az bir öğün bile olsa mutlaka dışarıda yemek yiyor. Kadının çalışma hayatına daha çok katılmasıyla birlikte; çocuklar kreşte, okulda, yurtta, büyükler ise fabrikada, ofis veya yakınındaki lokantalarda, hastanede, otelde ve benzeri yerlerde gıda tüketme durumunda kalıyor. Bu örnekler; hepimizin sadece evde değil, dışarıda da mutfak ve gıda ile temasımızın artmasıyla hijyenin daha çok önem kazandığını gösteriyor.
NASIL SAĞLANIR?
Evde temiz mutfak ve banyo ortamı yaratmanın yanı sıra güvenli gıdalar tüketmek, risklerden korunmak için şarttır. Mikroorganizmaların gıdaya bulaşmasını önlemek için; temizlik, dezenfeksiyon (mikroptan arındırma), sanitasyon, çiğ ve pişmiş gıdaların ayrı bölgelerde ayrı ekipmanlarla pişirilmesi gerekir. Ayrıca kişisel hijyen, zararlılarla mücadele ve temiz hammadde temini gibi iyi hijyen uygulamalarına da özenle dikkat edilmelidir.
KOLAY TEMİZLENMELİ
Evde hijyeni sağlamak açısından kolay temizlenebilen mutfak tezgahlarının olması önemlidir. Buzdolabının içindeki köşeleri temizlenmesi bir ayrıntı gibi görünse de, bu konuda çok titiz olunması gerekir. Çünkü köşelerde birikmiş kir, buzdolabına koyduğunuz temiz ürünü kirlenmeye maruz bırakacaktır. Buzdolabı ısısının ürüne uygun olması ve saklama koşullarına dikkat edilmesi, hijyen sağlayıcı diğer bir önemli etkendir. Eti 0 derecede ya da -18 derecede, sebze-meyveyi +4 derecede, yumurtayı da uygun rafında saklamak gibi önlemler hijyen açısından gereklidir. Toplu yemek yapılan yerlerde, personelin temizliği ve çalışma esnasında hijyen sağlayacak şekilde giyinmeleri, önemli bir konudur.
HER AŞAMAYA DİKKAT
Hijyeni en yüksek derecede sağlamak için bir yiyeceğin tarladaki ilaçlama, sulama ve toplama süreçlerinin iyi takibi önemlidir. Nakliye aşaması da, dikkatli olunmadığı durumlarda, hijyene olumsuz etki edebilecek bir süreçtir. Ambalajlama veya pazar tezgahı aşamaları da hijyen açısından önem kazanan zincirde yer alan diğer aşamalardır.
BAKTERİ , KÜF, MAYA...
Hijyenin önemini daha iyi anlamak için önce, gıdalarda bozulmalara yol açıp gıda güvenliği açısından çok büyük sorunlara neden olabilen mikroorganizmaların neler olduğuna bir bakalım. Gıdalara bulaşarak sorun yaratan en önemli mikroorganizmalar; bakteri, küf, maya, parazit ve virüstür. Bunlar gözle görülmeyen mikroskobik canlılardır; tatmakla veya koklamakla anlaşılmazlar. Hemen her yerde bulunurlar. Temiz olmayan yerlerde yoğun olarak yaşarlar. Vücudumuzda, gıdada, havada, mutfak ekipmanlarında ve tezgahta saklanmış halde bulunurlar.
KAYNATMAKLA ÖLMEZ
1 gram kıymada 1 milyon, bir kaşık yoğurtta milyarlarca bakteri vardır. Yüksek ısıya ve dezenfektanlara karşı duyarlıdırlar. Bazıları ısıya dayanıklıdır; kaynatmakla ölmezler. Bazıları oksijensiz ortamda yaşayabilir, bazıları ise sadece hücre içinde yaşarlar. Bu mikroorganizmalar gıda enfeksiyonlarına ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. 200'den fazla hastalık gıda yolu ile insana bulaşır. Gıda zehirlenmeleri tüketimden birkaç saat sonra ortaya çıkar. En bariz hastalık belirtisi; bulantı, kusma ve ishal olup sindirim sistemi ile sınırlıdır. Küçük çocuklar, yaşlılar, hamileler; bu etkilere daha duyarlıdır. Çoğu gıda kaynaklı enfeksiyon, yaz döneminde ortaya çıkar.
TEMİZ GÖRÜNÜME ALDANMAYIN
Uzmanlar, mikrop ve bakterilerin yol açabileceği hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle anlatıyor:
SAKLAMA VE KORUMAYA DİKKAT EDİLMELİ
ile yok ediliyor
EN SON HABERLER
- 1 “Bebek’te gecekondu kirası veriyor” Kaya Çilingiroğlu’nun eski eşi Feraye Tanyolaç’la ev sahibi mahkemelik oldu!
- 2 Şarkıcı Nilüfer ile Reha Muhtar 4 aylıkken evlat edinmişlerdi! 23 yaşındaki Ayşe Nazlı güzelliğiyle ilgi odağı oldu! Anne - kız paylaşımı sosyal medyaya damga vurdu!
- 3 Kapıcılar Kralı'nın İbram'ı aradan geçen 47 yılda öyle bir değişti ki tanıyabilene aşk olsun! Kapıcılar Kralı'nın İbram'ını bir de şimdi görün!
- 4 Yargı’nın Savcı Efe’si Ulvi Kahyaoğlu’nun gerçek hayattaki sevgisi bakın kim çıktı! Meğer ünlü yönetmenin oyuncu kızıyla sevgiliymiş!
- 5 Veteran komedyenler ligi
- 6 Kızım bana yetiyor
- 7 Çok heyecanlıyım
- 8 ‘Kasımpaşalı’ Elif Buse Doğan ile geri döndü
- 9 Ünlüler buluştu
- 10 Polis olmak için yetiştirildim