Karpuzlu tarifler
Karpuz; yaz aylarının en mükemmel meyvelerinden biri. Ayrıca, serinletici özelliğinden ötürü dünyada en çok tüketilen meyveler arasında. Sağlığa da iyi gelen karpuzun, bütün vücuda faydalı olduğunu söylemek de yerinde olacaktır.
ÇOK İYİ BİR SERİNLETİCİ
Karpuz, yüzde 90'ı su olduğu için mükemmel bir serinletici ve nemlendirici.
Tam bir A vitamini deposu olan karpuzun gözleri dinlendirip beslediği, bağışıklık sistemini de güçlendirdiği biliniyor. Karpuzda bulunan likopen maddesinin; kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden iki kat, E vitamininden 10 kat daha fazla. Likopen; antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engelliyor. Doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı duvar oluşturuyor. Öte yandan bu şifalı meyve hazmı güçlendiriyor, sindirimi kolaylaştırıyor.
Ayrıca karpuz vücudu da temizliyor.
KÖKENİ TAM BİLİNMİYOR
Her ne kadar İbranice yazılar ve mezar resimleri, karpuzun kökeni hakkında fikir verse de, bilim insanları, karpuzun atalarının Afrika'da yetiştirildiğini, oradan Akdeniz ülkelerine, sonra Avrupa'ya yayıldığını söylüyor. Ancak gerçek hâlâ bilinmiyor.
Bu arada insanların, binlerce yıldır karpuz yediğini, hatta arkeologların Libya'daki 5 bin yıllık bir yerleşimde meyve kalıntıları arasında karpuz çekirdeklerini bulduklarını biliyor muydunuz? Ben bu bilgiyi öğrenince çok şaşırdım.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz.
YAPILIŞI: Limon ve portakalların kabuklarını rendeliyoruz. Limon ve portakalın kalan meyvelerini küp küp dilimliyoruz. Taze naneyi incecik doğruyoruz. Üzerine toz şeker ve iki su bardağı su döküp tüm malzemeleri bekletiyoruz. Şeker eriyip limonata malzemesi özleşince, karışımı tel süzgeç ya da tülbentten soğuk su ilavesi yaparak geçiriyoruz. Diğer yandan karpuzu rondoda çekip limonataya ekliyoruz. Ardından hepsini süzgeçten geçirip sulandırıyoruz.
KARPUZLU SMOOTHİE
YAPILIŞI: Tüm malzemeleri blenderda karıştırıp servis ediyoruz.
KARPUZLU FROZEN
Yarım
YAPILIŞI: Bir tencerede yarım su bardağı şekeri, suyu ve dilimlenmiş limonu, limonun rengi değişene kadar kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. Karpuzu, küpler halinde keserek çekirdeklerini iyice ayıklıyoruz. İki adet limonunun suyunu sıkıyoruz, hepsini karpuzla birlikte blender'dan geçiriyoruz. Üstüne soda ve naneyi ekleyip karıştırdıktan sonra servis yapıyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Fahriye Evcen ve Burak Özçivit'ten aile pozu! Fahriye Evcen’in doğum günü pastası sosyal medyada ilgi gördü!
- 2 Ebru Gündeş'in büyük aşkıydı! Ebru Gündeş’in eski aşkı Berke Hürcan'ın son haline bakın! "Zaman durmuş gibi"
- 3 En acı veda! 'Aşk-ı Memnu'nun Şayeste'si Fatma Karanfil son yolculuğuna uğurlandı!
- 4 Bergüzar Korel tatilde ipin ucunu kaçırınca sonu fena oldu! Bergüzar Korel 1 haftada bakın kaç kilo almış...
- 5 Maneviyata yöneldi her şeyi geride bıraktı yeni işi şaşkınlık yarattı! 'Vizontele'nin 'Rıfat'ı Mesut Çakarlı bambaşka bir hayat seçti!
- 6 İki sezon süren başarılı yolculuk
- 7 29 yaşındaki Dilan Çiçek Deniz takipçilerini şoke etti! Dilan Çiçek Deniz’in boyu…
- 8 Diva’yı görenler inanamadı! Bülent Ersoy’un sıfır makyaj hali sosyal medyayı salladı!
- 9 Taş Kağıt Makas’ın Savcı Süreyya’sı Hande Ataizi’nin oğlu kocaman oldu! "Leon aynı babası"
- 10 Herkes Arap zannediyordu… Yeşilçam'ın Arap Celal'i bakın nereli çıktı! Kemal Sunal'ın "Sen içme Arap..." repliğiyle hafızalara kazınmıştı...