Kayseri’ye doymak ne mümkün!
Bu yemeğin en önemli adabı; kaşığa büyük parça halinde hamur almak ve bunu çorba tasına batırırken içine düşürmemek ve hamurları çiğnemeden yutmak.
Hamuru düşürenlere, aynı yemeğin yaptırılması cezası uygulanıyor.
Toprak güveçlerde, yaz aylarında sebzeden yapılan bu yemeğin ana malzemesini; patlıcan, domates, biber, sarımsak ve et oluşturuyor. Buna patates de ilave edilebilir.
Oklava baklavası, açma baklava, kamış baklava, güllü baklava, fincan ağzı, nevzine, im helvası, telteli, dut pekmezi, aside ve incir dolması; Kayseri sofralarını süsleyen tatlılardan birkaçı...
Bugünlük benden bu kadar... Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle...
KURŞUN AŞI ÇORBASI
Malzemeler:
Köftesi İçin:
Üzeri İçin:
Yapılışı: Nohutu, bir gece önceden ıslatıp haşlayın. Mercimekleri de haşlayıp hazır edin. Bulgur ve irmiği, bir su bardağı sıcak suyla ıslatın. Şişen bulgura yumurta, un, biber salçası, kimyon, pul biber ve tuz ekleyip iyice yoğurun. Nohuttan biraz büyük köfteler yapıp yuvarlayın. Bir adet soğanı kıyıp yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavurun. Üzerine domates salçası ve kırmızı toz biber koyup karıştırın. Yedi su bardağı sıcak suyun içine yaptığımız köfteleri döküp kaynatın. Yaklaşık yedi dakika kaynadıktan sonra haşlanmış nohut ve yeşil mercimeği ekleyip tuz ilave edin. İsteğe göre tavuk bulyon koyup iki dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatıp başka bir tavada bir tatlı kaşığı tereyağ ve bir tatlı kaşığı sıvı yağ eritip nane ilave edin ve çorbanın üzerine dökün.
KAYSERİ TİRİDİ
Malzemeler:
Hamuru için:
Üzeri için:
YapılIŞI: Tavuk göğsünü ve tavuk budunu yıkayıp bir tencereye alın, kaynamaya bırakın. Haşlanan etlerin suyunu süzün, didikleyin. Hamuru için; un, yoğurt, su, tuz ve sıvı yağ ile kulak memesi kıvamında yoğurun. Cevizden biraz büyük bezeler elde edip tavanızın büyüklüğünde açın. Az sıvı yağ eklediğiniz tavada çevirerek pişirin. Yufkayı rulo şeklinde sarıp iki parmak kalınlığında kesin ve tepsiye dizin. Tepsinin ortasına bir kase yoğurt koyun. Ilımış tavuk suyunu yavaş yavaş yufkaların üzerine gezdirin. Yufkalar yumuşayana kadar bu işlemi tekrarlayın. Birden çokça dökmeyin, hamur olur. Üstüne didiklediğimiz tavukları dökün. En son tereyağlı pul biber gezdirin.
ASİDE TATLISI
Malzemeler:
Süslemek için:
Üzeri için:
YapılIşı: Tencereye suyu, unu, bir çay bardağı pekmezi alın. Un topakları kalmayacak şekilde iyice karıştırın. Sonra ocağın altını açarak üzerinde karıştırmaya devam edin. Kaynamaya yakın diğer bir çay bardağı pekmezi de katarak karıştırın. Kaynadıktan sonra tabaklara boşaltın. Arzu ederseniz, üzerine yemek kaşığı ile erimiş tereyağı dökebilirsiniz. Son olarak cevizle süsleyerek servis edin.
EN SON HABERLER
- 1 İnci Taneleri'nin Azem'i Yılmaz Erdoğan'ın siz bir de gerçek kızı Berfin'i görün! Oyuncu olacak derken ters köşe yaptı!
- 2 Yargı'nın güzel yıldızı Pınar Deniz Cannes'da nefes kesti! Derin dekolteli büstiyeriyle tüm gözleri üzerine topladı...
- 3 Üçüncü kez ertelediler...Serkan Keskin ve Meriç Aral'ın düğün tarihleri belli oldu
- 4 Türk Sineması'nın efsanesi Münir Özkul'un 93 yıllık ömrüne 4 evlilik sığdırmıştı! Hiç bilinmeyen oğlu ortaya çıktı!
- 5 Kuruluş Osman nefes kesen bölümüyle seyirciyi ekrana kilitledi! Osman Bey Mekece’yi fetheder!
- 6 Ünlü popçu meğer Bergüzar Korel'in akrabasıymış...İlk kez öğrenenler şoke oldu
- 7 Hababam Sınıfı Güle Güle'nin Gamze'si Yaprak Özdemiroğlu 60'lık taş bebek! Yılların eskitemediği güzellik...
- 8 Oya Aydoğan'ın ölüm yıl dönümünde oğlu Gurur Aydoğan’dan yürekleri sızlatan paylaşım! 'Güzel annem sensiz 8 yıl'
- 9 Annesi Zerrin Tekindor, babası Çetin Tekindor...İşte ünlü çiftin yönetmen oğulları Hira Tekindor...
- 10 Sinem Kobal ile Kenan İmirzalıoğlu evliliklerinde 8 yılı devirdi! Evlilik yıl dönümüne özel jest!