Kebap yemeden Antep’ten dönmem!
Bildiğiniz üzere Gaziantep'te SABAH etkinliği kapsamında geçtiğimiz günlerde ekip olarak Gaziantep'teydik. Küşlemeci Halil Usta'ya uğramadan olmaz tabii. Biz de öğle yemeğin damaklarımızı Halil Usta'nın nefis kebapları ile şenlendirdik.
Kebap demişken...
'Kebap' kelimesinden yola çıkarak tanımlamalara ve tarihsel dönemlerde aldığı anlama bakıldığında; kebap, ateşin bulunduğu andan bu yana var denebilir. Kebap, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et anlamına geliyor. Ateşin bulunduğu ve et pişirilmek için kullanıldığı, yani ilk kebap pişirildiği dönemlerde insanların etin pişmesini ateşin etrafında beklemesinin sofra kültürünün oluşmasında temel olduğu, uzmanların yorumları arasında geçiyor. Bugün yeme içme kültürü içerisindeki kebap; insanlık tarihinde ateşin bulunmasıyla başlamış, baharat kullanımı ve et pişirme tekniklerinin artmasıyla gelişmiştir. Kıyma türevi kebaplar ve sebzeli kebaplar bu dönemlerde doğmuş olup gelişerek bugünkü halini almıştır. Kebap içerisinde yer alan baharatların varlığı ise yukarıda da bahsedildiği gibi çok daha eskidir.
Efsanevi Gaziantep Kebapları
Günümüzde kebaptan söz edildiğinde akla gelen ilk şehirlerden birisi elbette ki Gaziantep. Gaziantep mutfağı sadece kebaptan ibaret değil. Mutfak olarak şehir ismiyle anılan tek mutfak olması nedeniyle oldukça geniş bir yeme-içme kültürüne sahip. Bugünlük benden bu kadar. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
ANTEP EZME SALATASI
Yapılışı: Ayıklanıp yıkanan sebzeler, tavla zarından küçük doğranır. Domatesler de aynı şekilde doğranıp ilave edilir. İçerisine pul biber, nane ve ekşiler de konup zeytinyağı ve tuz eklenir.
YENİDÜNYA KEBABI
ÜZERİ için:
Yapılışı: Kıymayı alalım, üzerine sadece tuz ve karabiber atıp yoğuralım. Sonra yeni dünyalarımızı yıkayalım, bıçakla karnını yarıp parmağımızla içinin çekirdeğini çıkaralım. Hazırladığımız kıymamızı elimizde yuvarlak köfte şeklinde yapıp yardığımız yeni dünyalarımızın arasına bırakalım. Yağlanmış fırın tepsimize dizip işlemi bitirelim. Üzerini domates, biber ve kuru soğanla süsleyelim ve pişmeye fırına vermeden önce az üzerine tuz serpip hiç su bırakmadan fırında en az yarım saat pişirelim.
PÜF NOKTASI
Yeni dünyalar taze olduğu için suyunu bırakacaklardır ve kendi suyunda lezzetli pişecektir. Bu yeni dünya kebabını şişlere dizip mangalda da yapabilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Bir dönem sokakta yürüyemiyordu! Popstar'ın birincisi Abidin'in son hali gündem oldu! Bakın şimdi ne yapıyor?
- 2 Dilan Polat'ın eşi Engin Polat'ın Instagram hesabından kafa karıştıran paylaşım! Şaşırtan 'maske' detayı...
- 3 Estetikli haliyle neredeyse annesi tanımayacak! Survivor Sabriye Şengül'ün eski halinden eser yok! Tam bir estetik harikası oldu...
- 4 80 yaşındaki Nebahat Çehre'nin zayıflık sırrı ortaya çıktı! Günde sadece 15 dakika....
- 5 Hülya Koçyiğit'ten takipçilerine uyarı!
- 6 Oğuzhan Koç ile evliliğin eşiğinden dönmüştü... Estetiği abartan Zeynep Koçak "Bu sen olamazsın" dedirtti!
- 7 Bahar'ın çilli güzeli Demet Evgar annesini paylaştı görenlerin nutlu tutuldu! "Güzel gözlerini annesinden almış"
- 8 Melisa bu defa annesi için söyledi! Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa "Bir tek annem olsun..." şarkısı ile duygulandırdı!
- 9 Mutfak Bahane haftanın finaline sevilen sanatçı Mehtap Yılmaz damga vurdu
- 10 Ünlü çifti tanıyabildiniz mi? '42 yıl... İlk günden bile daha mutlu!'