Giriş Tarihi: 18.04.2018

Kebap yemeden Antep’ten dönmem!

Bildiğiniz üzere Gaziantep'te SABAH etkinliği kapsamında geçtiğimiz günlerde ekip olarak Gaziantep'teydik. Küşlemeci Halil Usta'ya uğramadan olmaz tabii. Biz de öğle yemeğin damaklarımızı Halil Usta'nın nefis kebapları ile şenlendirdik.

Kebap demişken...
'Kebap' kelimesinden yola çıkarak tanımlamalara ve tarihsel dönemlerde aldığı anlama bakıldığında; kebap, ateşin bulunduğu andan bu yana var denebilir. Kebap, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et anlamına geliyor. Ateşin bulunduğu ve et pişirilmek için kullanıldığı, yani ilk kebap pişirildiği dönemlerde insanların etin pişmesini ateşin etrafında beklemesinin sofra kültürünün oluşmasında temel olduğu, uzmanların yorumları arasında geçiyor. Bugün yeme içme kültürü içerisindeki kebap; insanlık tarihinde ateşin bulunmasıyla başlamış, baharat kullanımı ve et pişirme tekniklerinin artmasıyla gelişmiştir. Kıyma türevi kebaplar ve sebzeli kebaplar bu dönemlerde doğmuş olup gelişerek bugünkü halini almıştır. Kebap içerisinde yer alan baharatların varlığı ise yukarıda da bahsedildiği gibi çok daha eskidir.
Efsanevi Gaziantep Kebapları
Günümüzde kebaptan söz edildiğinde akla gelen ilk şehirlerden birisi elbette ki Gaziantep. Gaziantep mutfağı sadece kebaptan ibaret değil. Mutfak olarak şehir ismiyle anılan tek mutfak olması nedeniyle oldukça geniş bir yeme-içme kültürüne sahip. Bugünlük benden bu kadar. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...


ANTEP EZME SALATASI
4 adet olgun domates
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet kuru soğan
4 adet taze soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım limonun suyu
1 diş sarımsak
1 fincan zeytinyağı
Yapılışı: Ayıklanıp yıkanan sebzeler, tavla zarından küçük doğranır. Domatesler de aynı şekilde doğranıp ilave edilir. İçerisine pul biber, nane ve ekşiler de konup zeytinyağı ve tuz eklenir.

YENİDÜNYA KEBABI
1 kilo yeni dünya
1 kilo yağlı köftelik kıyma
Tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı sıvı yağ
ÜZERİ için:
2 tane taze domates
Yeşil biber
Kuru soğan
Yapılışı: Kıymayı alalım, üzerine sadece tuz ve karabiber atıp yoğuralım. Sonra yeni dünyalarımızı yıkayalım, bıçakla karnını yarıp parmağımızla içinin çekirdeğini çıkaralım. Hazırladığımız kıymamızı elimizde yuvarlak köfte şeklinde yapıp yardığımız yeni dünyalarımızın arasına bırakalım. Yağlanmış fırın tepsimize dizip işlemi bitirelim. Üzerini domates, biber ve kuru soğanla süsleyelim ve pişmeye fırına vermeden önce az üzerine tuz serpip hiç su bırakmadan fırında en az yarım saat pişirelim.
PÜF NOKTASI
Yeni dünyalar taze olduğu için suyunu bırakacaklardır ve kendi suyunda lezzetli pişecektir. Bu yeni dünya kebabını şişlere dizip mangalda da yapabilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.