Son Güncelleme: Pazar 18.11.2018
Kışın vazgeçılmezı lahana
Lahana, özellikle Karadeniz yöresinin milli yemeğidir demek yanlış olmaz.
Lahananın birkaç çeşidi vardır. Türk mutfağında kapuskası, turşusu, sarması gibi birçok çeşidi yapılır.
Lahana mevsimi geldiği zaman yakınlarım hemen "Hadi İdilika, bu sene turşu yok mu?" diye soruyor.
Genelde zaman bulamıyor olsam da, bazen de kavanozları dezenfekte edip başlıyorum turşuyu kurmaya.
Bazen lahana ve diğer sebzeleri rondodan geçirerek kaşık turşusu yapıyorum, bazen de lahana turşusu kuruyorum. Bu sefer lahana turşusundan yemek yaptım. Bakalım beğenecek misiniz?
KAŞARLI KAPUSKA
YAPILIŞI: Lahanayı ince ince doğrayıp güzelce yıkıyoruz. Soğanı yağda kavurup salçayı ekliyoruz. Biraz çevirdikten sonra lahanaları ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Pirinci ekleyip az su koyup sulu olmamasına özen gösteriyoruz. Baharatları atıp pişiriyoruz. Ocağı kapatmaya yakın maydanoz ve dereotunu ekliyoruz. Piştikten sonra borcama döküyoruz ve kaşar peynirini serpiyoruz. Fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
MALZEMELER
LAHANA TURŞULU KAPUSKA YEMEĞİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Lahanayı doğruyoruz. Diğer taraftan soğanı doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. Kıymayı ilave ediyoruz. Ardından salçayı ekleyip kavuruyoruz. Lahanayı, doğranmış lahana turşusunu ve pirinci ekliyoruz. Pul biberi koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz. Eğer suyu az gelirse çok olmamak şartıyla ilave yapabilirsiniz. Pirinç pişince yemeğimiz hazır demektir.
FIRINDA KAPUSKA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Lahanayı, kuru soğanı, biberleri doğruyoruz. Bir yemek kaşığı margarini kızdırıp içine kıymayı ekliyoruz. Ardından kuru soğanları, sivri biberleri ve domatesleri kavuruyoruz. Başka tencerede iki yemek kaşığı margarini kızdırıyoruz. İçine salçayı ekleyip kavuruyoruz. Salça pişince kıyılmış lahanayı ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. Tuzu, karabiberi ve kırmızı pul biberi ekleyip lahanaları ateşten alıyoruz. Fırın kabına ilk önce kıymalı harçtan koyuyoruz, üzerine lahana koyup kat kat olacak şekilde tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine et suyunu gezdirdikten sonra 200 derecede pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Ateş Kuşları final bölümüyle ekrana geliyor
- 2 4 yıllık evlilik bitti! Görkem Sevindik ve basketbolcu Kübra Siyahdemir boşandı!
- 3 Serenay Sarıkaya gala tarzı için kesenin ağzını açtı! Bedeli dudak uçuklattı!
- 4 Filistin'de yaşanan zulme sessiz kalmayan oyuncu Deniz Uğur açıkladı: "Projelerim engelleniyor"
- 5 Bakan dönüp bir daha baktı! Petek Dinçöz'ün annesi Esra Süay yüz gerdirme ameliyatı olmuştu! Esra Süay Toğuş'un son hali gündem oldu!
- 6 60 yaşındaki Yeşilçam yıldızı Yaprak Özdemiroğlu yıllar sonra ortaya çıktı! Görenin nutku tutuldu! 'O hala Şekerpare'
- 7 Seda Sayan oğluna "Bu kızı sakın kaçırma" demişti... Sosyetik güzel Sima Tarkan gelin oluyor! Kız tarafı kesenin ağzını açtı...
- 8 Boğaz'a sahip çıkacak belediye yok mu? Yeni moda tekerlekli yalı karavanlar...
- 9 Cüretkar pozların kadını Serpil Çakmaklı adeta filmlerini yeniden canlandırıyor! İşte 61'lik güzel Serpil Çakmaklı...
- 10 53 yıl aynı yastığa baş koyduğu güzel eşi Yeşilçam yıldızı çıktı! 81 yaşındaki Şevket Altuğ bakın kiminle evli!