Konya’nın nefis yemekleri
BAMYA ÇORBASI
Yapılışı:
Dana etini küçük küçük kuşbaşı büyüklüğünde doğruyoruz. İpe dizili olarak kurutulmuş çiçek bamyaları temiz bir bez içinde ovalıyoruz. Kuru soğanı minik minik doğruyoruz. Ayçiçek yağının yarısını derin bir tencerede kızdırıyoruz. Küçük parçalar halinde kuşbaşı doğradığımız dana etini tencereye alıp hafif bir renk alana kadar kavuruyoruz. Kavrulmakta olan etlere çorbanın yapımında kullanacağımız suyu ilave ediyoruz. Dana etlerini yumuşayana kadar pişiriyoruz. Et suyunun berrak olması için yüzeye çıkan et köpüklerini bir kevgir yardımıyla alıyoruz. Kurutulmuş bamyaları ayrı bir tencerede üzerini geçecek kadar su ve limon suyu ilavesiyle kısa bir süre haşlıyoruz. Suyunu süzdüğümüz bamyaların iplerini çıkartıyoruz. Haşlanan etleri bir kevgir yardımıyla çıkartarak temiz bir tabağa alıyoruz. Et suyunu bir süzgeç yardımıyla süzdükten sonra bir kenarda bekletiyoruz. Büyük boy bir tencerede kalan ayçiçek yağını kızdırıyoruz. Küçük parçalar halinde doğradığınız kuru soğanı, hafif bir renk alana kadar kavuruyoruz. Domates salçasını ekleyip kavurma işlemine iki-üç dakika kadar devam ediyoruz. Haşlanmış kuşbaşı dana etlerini ilave edip soğanlarla birlikte kavuruyoruz. Yaklaşık 1 litre kalan süzdüğümüz et suyunu tencereye aktarıyoruz. Kaynamaya başlayan et suyuna kısa bir süre haşladığımız çiçek bamyaları katıyoruz. Tuz ve taze sıkılmış limon suyunu kattığınız etli bamya çorbasını kısık ateşte 20-25 dakika daha pişirdikten sonra servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Kurutulmuş çiçek bamya kullanmanız çorbanın lezzetini artıracaktır ancak arzuya göre küçük boy ve ayıklanmış, dondurulmuş ya da taze bamya da kullanabilirsiniz.
SAC ARASI TATLISI
Şerbet İçin:
Yapılışı:
Şerbet için, tencerenin içine suyu ve toz şekeri koyuyoruz. İçerisine bir-iki damla limon suyu ilave edip kaynatıyoruz ve ılımasını bekliyoruz. Tavaya tereyağını koyup eritiyoruz. Baklavalık yufkaları düz bir tezgaha seriyoruz. Bir adet baklavalık yufkanın üzerine tereyağını gezdiriyoruz. Yufkanın uç kısmına kaymak koyup rulo şeklinde sarıyoruz ve gül böreği şekli veriyoruz. Hazırladığımız ruloları yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Yufkaları sarma işlemi bittikten sonra, aralarına tereyağı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Sac arası tatlısını fırından çıkarır çıkarmaz üzerine soğuğa yakın olan şerbeti döküp şerbeti çekmesini bekliyoruz.
EKMEK SALMASI
Yapılışı:
Tencerede etimizi suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Suyunu çekince tereyağını ilave edip ikiüç dakika kadar daha kavuruyoruz. Ekmeğimizi kalın dilimler halinde kesip etlerimizin üzerine koyuyoruz ve etlerle beraber biraz kavuruyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Kızılcık Şerbeti oyuncularına neler oluyor? Kızılcık Şerbeti'nin Alev'i Müjde Uzman'ın hastalığı endişelendirdi! "Kimse bana inanmıyor"
- 2 Bahar'ın yıldızı Demet Evgar meğer yakışıklı kardeşiyle aynı dizideymiş... Demet Evgar'ın oyuncu kardeşi bakın kim!
- 3 Oyuncu Yıldız Çağrı Atiksoy ile Berk Oktay'ın kızları doğdu! İşte bebeklerine verdikleri isim...
- 4 Bahar'ın Timur'u ters köşe yaptı! Bahar'ın Timur'u Mehmet Yılmaz Ak 'Yok artık' dedirtti!
- 5 Serenay Sarıkaya'nın eski sevgilileriyle pişti olduğu gecede kimler geldi kimler geçti...
- 6 Kuruluş Osman’da Osman Bey Bizans’a savaş açıyor
- 7 33 yaşındaki Melisa Aslı Pamuk sosyal medyada ilgi odağı oldu! Annesi güzelliğiyle kızını solladı! “Abla kardeş gibi”
- 8 Volkan Demirel ile Zeynep Demirel’in 13 yıllık evliliği bitiyor mu? Volkan Demirel’den boşanma açıklaması geldi!
- 9 Kızılcık Şerbeti'nin Fatih'i Doğukan Güngör yeni aşkıyla yakalandı! Sevgilisi bakın kim çıktı
- 10 Bahar dizisinin yıldızı Demet Evgar'ın hiç bilinmeyen çocukluk fotoğrafı ortaya çıktı! "Elimdeki bebeğimi Mavi de çok seviyor"