Kurufasulyelerin efendisi
Çayeliler'in geleneksel yemeklerinin başında Çayeli kurufasulyesi geliyor. Bunun yanında mısır ekmeği, hamsili pilav, Laz böreği ve lahana ile pişen yemekler, mutfağın genel özelliklerini oluştursa da pepeçura, hamsi koli, fasulye turşusu, mıhlama gibi tamamen yöreye has ve yörenin malzemeleriyle hazırlanabilen muazzam lezzetleri de mevcut. Kurufasulye pişiriyoruz madem, benim fazla yerim olmadığı için tek tek yazamıyorum, siz yanına güzel tereyağlı bir pirinç pilavı ya da mis gibi bir bulgur pilavı yaparsınız diye düşünüyorum. Ev yapımı turşuyu da yanına eklemeyi unutmayın.
KURUFASULYE BİZE Mİ AİT?
Kurufasulyenin kökleri esasen Orta Amerika'ya dayanır. 16'ncı yüzyıldan itibaren her ne kadar Avrupa'da kullanılmaya başlanmış olsa bile, esasen Amerika'da kullanım alanı oldukça geniştir ve neredeyse 200'e yakın çeşidi vardır.
Kimi kültürlerde kuru fasulyenin şans getirdiğine inanılır, bu sebeple yılbaşı sofralarında bile yer alır. Kurufasulyenin Türk mutfağındaki kullanım alanı, yabancı mutfaklara göre daha kısıtlıdır.
Pastırmalı, sucuklu, zeytinyağlı, kuru naneli birçok çeşidi olsa da, Çayeli usulü kurufasulye o kadar meşhurdur ki, sırf bu kurufasulyenin satıldığı birçok lokanta açılmıştır. Ayrıca, kurufasulyeyi pişirmeden önce en az sekiz saat suyun içinde bekletmek ve şişmesini sağlamak, en önemli kurallardan biridir.
Diğer yandan haşlama aşamasına geçildiğinde üzerine biriken köpükleri almak, yemeğin sonucunu değiştiren bir harekettir.
TEREYAĞI VE KAYMAK UYUMU
İyi bir kurufasulye yemeği için kullanılan yağ çok önem taşır. Ben bu konuda biraz tutucuyum, her zaman Vakfıkebir usulü yapılmış tereyağı kullanmaya özen gösteriyorum.
Hatta meşhur ve tarihi kurufasulyecilerin, pişirirken içine kaymak koyduklarını da damak hafızam sebebiyle seneler içinde keşfettim. Kesinlikle içine kaymak koymanızı tavsiye edebilirim. 'Kaymak gibi bir lezzet' derler ya; bu kurufasulye, yumuşacık lezzetiyle yedikçe yediren türden olacak.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
İSPİR FASULYESİNİN ÖZELLİKLERİ
VAKFIKEBİR TEREYAĞININ ÖZELLİĞİ NEDİR?
KURUFASULYE
Yapılışı: Öncelikle İspir fasulyelerini akşamdan ıslatıyoruz ve sabah suyunu süzüyoruz. Bir tencereye süt ve su döküyoruz ve fasulyeleri haşlıyoruz. Ben haşlarken içine bir miktar toz şeker ve tuz ilave ediyorum. Kurufasulyeleri haşlarken kısık ateşte haşlamaya dikkat ediyoruz ve ara ara kontrol ederek üzerindeki köpüğü alıyoruz. Kuşbaşı etleri güveç tencereye alıyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Orta ateşte suyunu bırakıp çekene kadar bekliyoruz. Kaburgaları ise, yüksek ateşte bir tavada bir yemek kaşığı tereyağı ile her iki tarafını mühürleyip diğer etlerin içine alıyoruz. Tereyağını ve süt kaymağını eritiyoruz. Etleri iki dakika tereyağında çeviriyoruz. Soğanı minik minik doğrayıp etlere ilave ediyoruz ve hepsini kavurmaya devam ediyoruz. Salçayı da ekleyip kısık ateşte hepsini kavuruyoruz. Bu arada sütlü suyun içinde kaynayan fasulyeleri suyuyla birlikte etlerin üzerine boca ediyoruz ve karıştırıyoruz. Baharatlarını ve çeyrek limon suyunu ilave edip pişirmeye devam ediyoruz. Suyunu çekene ve kıvamı koyulaşana kadar en az iki saat kısık ateşte pişiriyoruz. Üzerini folyo kağıtla kaplayıp önceden ısıttığımız 240 derecelik fırına atıp pişirmeye devam ediyoruz. Ara ara kontrol edip koyu bir kıvamda olmasını sağlıyoruz. Lahana turşusu ile servis ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Aşk-ı Memnu’da baba-kızı oynamışlardı! Hazal Kaya ve Selçuk Yöntem 14 yıl sonra bir arada!
- 2 Doğal güzel zannedenler üzgün! Kuş Uçuşu'nun Lale Kıran'ı Birce Akalay’ın estetiksiz hali sosyal medyanın diline düştü!
- 3 Sevgilisiyle böyle görüntülendi! Bülent Şakrak'tan 'ihanet' iddiasına sert yanıt!
- 4 Sıkı dostlar bir arada! Sinem Kobal, Burçin Terzioğlu ve Yasemin Özilhan'ın eğlenceli anları sosyal medyayı salladı!
- 5 Bir dönemin aranan isimlerindendi… Yıllar sonra ortaya çıkan Doğa Bekleriz’den bomba açıklamalar! Doğa Bekleriz'den Mehmet Ali Erbil ve Çarkıfelek itirafı!
- 6 Hülya Koçyiğit'in gençliğini andıran torunu Aslışah Alkoçlar plaj pozları ile yaktı geçti! Bikinili pozlarına karın kasları damga vurdu!
- 7 Pankreas kanseriyle mücadele eden Tanyeli 47 kiloya düştü! Tanyeli son sağlık durumuyla ilgili açıklama yaptı!
- 8 Eski manken Yeşim Erçetin'in eşinin banyodaki ölümü 'şaibeli' bulunmuştu! Yeşim Erçetin itiraf etmek zorunda kaldı!
- 9 Popstar Bayhan uzun yıllar sonra ortaya çıktı! Bayhan Gürhan’ın evi göz kamaştırdı! O detay dikkat çekti!
- 10 Aldatmak'ta Güzide yeni bir çıkmaza giriyor