Kuşburnu mevsimi
Kuşburnu, yani halk arasında yabangülü; şillan, deligül, gülburnu, gülelması olarak da biliniyor. Yaşam süresi çok uzun kuşburnunun ekonomik ömrü 30-40 yıl kadardır.
Milattan önceki dönemlerde saflık ve temizliğin simgesi olarak yetiştirilirmiş. Romalılar, kuşburnu çiçeğini karın ağrıları için ilaç olarak kullanmış, meyvelerinden kek ve reçel yapmışlar. Hipokrat zamanında iltihaplara karşı, Ortaçağ'da ve daha sonraki dönemlerde kan tükürmelere, diş eti kanamalarına, böbrek ve safra taşlarına karşı kullanılmış.
A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan kuşburnu çayı; nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkili bir çözümdür. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kuşburnunun uç kısımlarını bıçak yardımı ile kesip temizleyip yıkıoyruz ve düdüklü tencereye koyuyoruz. Üzerini bir parmak geçecek seviyede içme suyu ekliyoruz. Bu şekilde bir saat kadar pişiriyoruz. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra püre haline getiriyoruz. Püre haline gelen kuşburnunu önce bir makarna süzgeci tarzı bir süzgeçten, daha sonra daha ince bir süzgeçten geçiriyoruz. En son aşamada ise un süzgeci tarzı bir süzgeçten geçiriyoruz. Süzülen kuşburnunu geniş bir tencereye alıyoruz ve üç saat kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Koyulaşmaya başlayınca şeker ilave ediyoruz ve 15-20 dakika kadar daha kaynattıktan sonra kavanozlara koyuyoruz.
PÜF NOKTASI
Şeker ölçüsü tamamen tercihe ve kıvama göre değişebilir. Benim tavsiyem, az şekerli pişirmenizdir. Çünkü şekersiz hali ile de tatlı bir marmetlattır.
KUŞBURNU ÇAYI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Bir büyük fincan çay için 1.5-2 çay kaşığı ufalanmış kuşburnu kullanabilirsiniz. Kaynar suyu bardağa döktükten sonra 10-15 dakika demleyin. Süzdükten sonra hafif ekşi olan çayı balla tatlandırabilirsiniz.
KUŞBURNU ŞERBETİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tencere içerisine suyumuzu alıyoruz. Üzerine kuşburnunu, karanfili, tarçını ve nar çiçeğini ilave ediyoruz. Kaynayıncaya kadar şeker ilave etmiyoruz. Kaynamaya başlayınca içerisine şekeri de ekleyip karıştırıyoruz. Şekerin eridiğinden emin olunca ocağın altını kapatıyoruz. Soğutarak servis ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Hayat Bilgisi'nin Barbie'si İpek Erdem, yurt dışından Türkiye’ye dönüşünü anlattı: Dünyanın en değerli yeri Türkiye!
- 2 Tek bir şarkıyla hafızalara kazınmıştı! 48 yaşındaki Zeynep Türkeş şimdi bambaşka bir hayat yaşıyor!
- 3 Sıla Türkoğlu'nun estetiksiz ve kilolu hali şoke etti! Kızılcık Şerbeti'nin Doğa'sı Sıla Türkoğlu bu fotoğrafları yakmak istiyor!
- 4 Songül Karlı’nın göz bebeği oğlu Efe Furkan mankenlere taş çıkarttı! Görenler bakın kime benzetti!
- 5 'Çağla Şıkel'in ayakları' görüntüsü sosyal medyada viral oldu! Ünlü modelden yanıt gecikmedi!
- 6 Gönülleri fethetti! Ünlü şarkıcı Berdan Mardini köyüne fabrika kurdu! Müzikten kazandığını oraya yatırıyor…
- 7 Bu tatlı kız şimdi 44 yaşında! Bahar dizinde fırtınalar estiriyor! "Bu fotoğrafımı ben de ilk defa gördüm"
- 8 Tamer Karadağlı'nın kızı Zeyno güzelliği ve yeteneğiyle büyüledi! 17 yaşındaki Zeyno Karadağlı'nın annesi güzel oyuncu...
- 9 Azeri kızı Günel’in yeni işi şaşkınlık yarattı! 38 yaşındaki Günel Zeynalova'nın değişimi ağızları açık bırakmıştı…
- 10 Yeşilçam oyuncusunun son hali üzdü! Hababam Sınıfı'nın Kıvırcık Ömer'i şimdi tahta sandalye satıyor!