Son Güncelleme: Cuma 24.02.2017
Macar lezzeti gulaş
ÇİGAN GECESİ
Son durağım Budapeşte'ye adım atar atmaz, soluğu dünyanın en güzel kafesi seçilen New York Cafe'de aldım. Orada tadı hâlâ damağımda olan kayısılı cheesecake yedim.
Katıldığım bir Çigan gecesinde; tuzlu poğaça, meşhur Macar ezmesi acılı Ajvar ve turşunun tadına baktım.
Ana yemek olarak ise merakla beklediğim gulaş geldi. Görüntüsü, bizim tas kebabına çok benziyordu. Ancak etlerin kuşbaşından oldukça büyük doğranması dikkatimi çekti. Ben size tarifini kuşbaşı olarak yazdım çünkü bence yemesi ve pişirmesi çok daha kolay oluyor.
KENDİ MUTFAĞIMDA PİŞİRDİM
Tabii ki evime döndüğümde gulaşı kendi mutfağımda pişirdim. Aradaki benzerlik nedeniyle, gulaşın bizim kültürümüzden doğup doğmadığını merak ettim. Ve bingo! Doğru ya;
Budapeşte, Osmanlı toprağıydı...
Macar mutfağı, pek çok kişi tarafından ağır ve yağlı bir mutfak olarak biliniyor. Bunda; yemeklerin daha çok et ve domuz yağıyla yapılması önemli bir etken. Pek çok sulu yemek olduğu için, ekmek ve hamur işlerini tüketmeyi de özendiriyor.
Macar mutfağının olmazsa olmazlarında birisi de paprika denilen biber türü.
150 yıllık Osmanlı hakimiyeti döneminde tanıştıkları paprika, hemen her yemekte kullanılıyor. Uzun zaman adı 'Török bors' yani 'Türk biberi' olarak telaffuz edilen paprikanın hem acı, hem tatlı, hem kuru, hem de taze olanı var. Acı olanı, çok keskin bir tada sahip. Tatlı paprika ise yemeklere renk ve koku katıyor.
Kul aşı olmuş gulaş
Osmanlı ordusu Viyana'yı kuşatıp uzun süre bu kuşatmayı sürdürdüğünde, Yeniçeriler'e bir tür tas kebabı yapılıp sunuluyormuş. Kuşatma süresinde iki ordu öyle iç içe olmuş ki, bu et yemeğini Macarlar da görüp nasıl yapıldığını öğrenmiş. O sıralar Yeniçeri karavanası olan bu yemeğe kul aşı deniliyormuş. Macarlar, çok sevdikleri bu yemeğin adını kul aşından gulaşa çevirerek, o günden bu yana afiyetle tüketir olmuşlar. Aslında Macarca'da, gulaşa benzer Türk asıllı birçok sözcük bulunuyor.
Macar gulaşı
YAPILIŞI: Etleri kırmızı pulbiber ile karıştırıyoruz. Kapaklı bir güvece alıp suyunu salıp çekene kadar bekliyoruz. Suyunu çektikten sonra tereyağ ilave ediyoruz ve tereyağın yanmasını önlemek için bir miktar ayçiçek yağı ekliyoruz. Sırasıyla ince ince doğradığımız soğan ve sarımsağı ekliyoruz ve salça ilave ediyoruz. Patatesleri ve biberleri küp küp doğrayıp ilave ediyoruz. Bütün baharatları ve malzemeyi ekleyip üzerini geçecek kadar kaynar su ilave ederek kısık ateşte pişiriyoruz.
NOT: Macarlar, yemeği servis ederken tam ortasına acı bir krema koyuyor. Tuzlu ekşi bir krema ve damak zevkimize pek uygun olmadığını düşündüğüm için tarifini vermiyorum.
EN SON HABERLER
- 1 Yargı’nın Tuğçe’si Merve Ateş o sahneyi anlattı: Rüya olmasını istedim, çok ağladım!
- 2 "Hello 40" Yeni yaşını kutlayan Aslı Enver’e arkadaşlarından mesaj yağdı! Eda Ece'den Aslı Enver'e "Annelerin en süperi, en iyi dost"
- 3 "E küçüklükten belliymiş" Kızılcık Şerbeti'nin Kıvılcım'ı güzel oyuncu Evrim Alasya'nın çocukluk karesi sosyal medyaya damga vurdu!
- 4 Arabian Travel Market Dubai Fuarı’nın yıldızı Bozdağ Film Platoları oldu! Burak Özçivit ile Özge Törer'e büyük ilgi...
- 5 Sır gibi saklıyor! Ebru Gündeş’in kız kardeşi Aslıhan Gündeş Akça'yı görenler “Ebru’nun ikizi mi?” diyor!
- 6 Tatlıses'in keşfi Azeri kızı Günel estetiğin dibine vurmuştu... Annesi güzelliğiyle kızını solladı! Tam bir esmer güzeli...
- 7 İbrahim Erkal aramızdan ayrılalı 7 yıl oldu… Eşi Filiz Erkal'dan paylaşımlar peş peşe geldi! Sadece 12 gün görebildiği kızı Elif Su kocaman oldu!
- 8 Serenay Sarıkaya'nın babasına bakın! Annesi Ümran Seyhan yasak aşkla manşetlerden düşmezken o gözlerden uzak
- 9 31 yaşındaki Serenay Sarıkaya bu sefer şaşırttı! İşte Serenay Sarıkaya’nın boyu…
- 10 Sibel Can'ın küçük oğlu Emir şimdilerin yakışıklı çapkını! Emir Aksüt ablası Melisa Ural'ın paylaşımına damga vurdu!