Giriş Tarihi: 9.3.2017

Marulun bir de yemeğini deneyin!

Herkese merhaba. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda pişirerek tüketmeye alışık olmadığımız bir bitki olan marullu tariflere yer veriyorum. Marul, enteresan bir şekilde papatyagiller ailesinden gelen bir bitkiymiş.
Geniş yeşil yapraklı, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesi olan ve yeşillik ailesinin en çok tüketilen üyesinden biri haline gelen marul, insanlığın bilinen en eski sebzelerinden bir tanesidir. Marulun çıkış yeri olarak Akdeniz ve Ortadoğu olarak gösterilir ama şimdi modern dünyadaki bütün mutfaklarda yaygın olarak yemeklerde kullanılmaktadır, özellikle salatalarda. Ayrıca aperatif yiyeceklerine yanında yer alır, çiğ köfteden sandviçe mutlaka bir şekilde kendisini gösterir. Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi, bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yeniyor. Ben de bu bilgi ışığında marulu pişirdim ve enfes tarifler hazırladım.
Türk mutfağında kuzu kapamanın üzerini marulla kaplayan birçok tarife rastlıyoruz ancak bakalım dolması ve çorbası için ne düşüneceksiniz?
Sütlü bir su içermesi nedeniyle Latince'de marula lactis (süt) denildiğini biliyor muydunuz?
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün marul ve çorbasını süt ve krema ile yapmamın sebebi aslında, reçeteleri hazırlarken bu bilgiden yola çıkmış olmamdı. Marulun çıtır lezzetinin altında pişince ortaya çıkan sütlü dokusu krema ile o kadar yakıştı ki, ancak tadına baktığınız zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız. O nedenle çok basit malzemelerle hazırladım bu tarifleri denemenizi öneriyorum.
SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK FAYDALI
B1 ve B12 vitaminlerini içeren marul, özellikle K ve A vitamini açısından da çok zengin bir besin kaynağıdır. Bunun dışında potasyum açısından zengindir. Ayrıca magnezyum başta olmak üzere birçok mineral içerir.
Açıkçası marulun sağlık açısından faydaları, kendi türleriyle nerdeyse aynıdır. Etkili bir demir deposu olduğundan dolayı marul, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi hastalığı ve saç dökülmesine karşı bünyeyi güçlendirir. Demir aynı zamanda kan ve damar sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Marulu düzenli tüketmek çok şaşırtıcı bir şekilde saç ve cilt sağlığını da korumaya yardımcı olabilir. Yine marulun içerdiği yüksek orandaki K vitamini, gebelik döneminde anne adaylarının ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında gelir.
Bugünlük benden bu kadar, bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...
Marulun saymakla bitiremediğim faydaları
Günlük bir miktar marul tüketimi cilt hücreleri için gerekli olan A vitaminin yüzde 100'ünü karşılar. Bu durum; cildin canlı kalmasını ve cilt hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Akşamları bir miktar marul salatası tüketimi deliksiz bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı uyku sorunu yaşıyorsanız düzenli olarak marul tüketebilirsiniz.
Marulun içerdiği besinler saç köklerini sağlamlaştırır ve saçlara doğal bir renk ve yumuşaklık kazandırır.
Şeker ihtiyacınızı doğal ve en sağlıklı yollardan karşılamak için bol bol marul tüketebilirsiniz.
Marul dolması
1 adet marul
1 kutu çiğ krema (200 ml.)
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
500 ml. süt
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
1 yemek kaşığı tuz
2.5 su bardağı mısır unu
YAPILIŞI: İç malzemesi için; tereyağı, süt, tuz ve sıvı yağı karıştırıyoruz. Ardından mısır ununu ekleyip kavuruyoruz ve soğutuyoruz. Marul yapraklarını kaynar suya atıp çıkarıyoruz. İç malzeme soğuyunca dolma gibi sarıp tencereye diziyoruz. Üzerine bir kutu kremayı sıkıp kısık ateşte pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Marul dolmasını pişirirken eğer tencereye kemik koyarsanız, tadı daha leziz olacaktır.
Marul çanağında buğday salatası
1 su bardağı haşlanmış buğday
Yarım limon
Zeytinyağı
Tuz
Yarım kırmızı kapya biber
1 adet köy biberi
YAPILIŞI: Marulu yıkayıp içinden çanaklar çıkartıyoruz. Biberleri minik minik doğrayıp tüm malzemeyi iyice karıştırıyoruz ve çanaklara dolduruyoruz.
PÜF NOKTASI
Eğer buğdayları şalgam suyunda haşlarsanız renkleri pembe olacaktır ve yeşil marul çanakların içinde çok renkli duracaktır.
Marul çorbası
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 adet marul
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
YAPILIŞI: Marulu doğruyoruz ve pirinçle beraber haşlıyoruz. Pirinçler pişince sütle unu karıştırıp çorbaya ilave ediyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
PÜF NOKTASI
En son aşamada krema ilave ederseniz, şahane bir lezzet oluyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.