Minik yeşil sultan bezelye
Bezelye dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de bol bol yetiştiriliyor. Bugün size, yapmaktan her daim çok keyif aldığım bezelye çorbasını, bezelye püresini ve bezelyeli spagettiyi anlatıyorum.
KURUTULABİLİR
Bezelyenin sultani türü, kabuğuyla birlikte yeniyor. Bu faydalı sebzenin bir başka çeşidi de, taneleri iri olan araka bezelyesidir.
Bezelye tanelerinin taze olarak yemekleri yapılabilir. Bunun dışında bezelye; kurutulup, dondurulup ve konservesi yapılarak ileride tüketebilmek bakımından da elverişli bir sebze. Kurutulmuş bezelyeden yapılan un, bezelye çorbası ile bazı yemeklerin yapımında kullanılabilir.
BUZLUĞUN VAZGEÇİLMEZİ
Bezelye, mevsiminde dondurulmaya çok uygun bir sebzedir. Bu yüzden ilkbahar aylarında bezelyeyi tezgahlarda görür görmez hemen ayıklayıp buzdolabı poşetlerine koyup donduruyoruz. Marketlerde satılan bezelye konserveleri de var. Ancak eğer kendi buzluğumda daha önceden dondurduğum bezelyem yoksa, marketten dondurulmuş bezelye satın alma yolunu seçiyorum. Dondurulmuş sebzeler, konservelerden daha taze ve leziz sonuçlar veriyor.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
BEZELYE ÇORBASI
Yapılışı: Patatesi ve soğanı ince ince doğruyoruz. Geniş bir tencereye soğanı ve yağı alıp soğanları biriki dakika kavuruyoruz. Kavurduğumuz soğanların üzerine patatesleri de ekleyerek biraz daha kavuruyoruz. Son olarak bezelyeleri ilave edip patatesler yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. Beş su bardağı suyu tencereye ilave ediyoruz. Su kaynayınca et bulyonu ekleyip orta ateşte yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz. Hepsini blender'dan geçiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Çorba eğer koyu gelirse, içine bir-iki su bardağı kaynar su ilave edip kıvamını bulabilirsiniz.
BEZELYE PÜRESİ YATAĞINDA KUZU PİRZOLA
Yapılışı: Bezelye püresi için önce bezelyeleri haşlıyoruz. Üzerine süt ve tereyağı ekleyerek rondodan geçiriyoruz. İçine kaşar peyniri ilave edip ezmeye devam ediyoruz. Kuzu pirzolaları; zeytinyağı, sarımsak ve kırmızı toz biber ile marine edip teflon tavada pişiriyoruz. Bezelye püresi üzerinde servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Şayet elinizde hazır haşlanmış bezelye ve haşlamaya zamanınız yoksa; hazır bezelye konserveleri sudan geçirilip kullanılabilir.
KABAKLI VE BEZELYELİ SPAGHETTİ
Yapılışı: Kabakları dilimledikten sonra teflon tavayı ısıtıp arkalı önlü ızgara ediyoruz. Bezelyeleri ve spagettileri haşlıyoruz. Ayrı bir tavada zeytinyağını ısıtıp sarımsağı atıp çeviriyoruz. Kurutulmuş Arnavut biberini elimizle parçalayıp sarımsakların içine atıyoruz. Spagetti, kabaklar ve bezelyeleri de ilave edip hepsini çeviriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Oyuncu İpek Erdem anlattı: Barbie’yi silebilmek için elimden geleni yaptım!
- 2 Esra Erol’da 33 yıl sonra kavuştuğu annesine ateş püskürmüştü! Babası kızına kavuştu: Yargısız infaz yapmayın!
- 3 Real Madrid’in yıldızı Arda Güler’in pozu olay oldu! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu!
- 4 Yasemin Özilhan tam bir estetik tutkunu! Doktorlar’ın Ela'sı Yasemin Özilhan’ın eski halini görenler tanıyamıyor!
- 5 Seda Erdim ile Ümit Erdim’le ilgili dedikodular doğru çıktı! Seda Erdim ve Ümit Erdim boşandı!
- 6 Mutfak Bahane final gününe eltiler damga vurdu!
- 7 16 yıldır el ele, göz göze! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor!
- 8 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 9 Yağ aldırdığını itiraf eden Demet Akalın şimdi de karın kaslarıyla olay oldu! "Ben hep böyleydim" dedi ama inandıramadı...
- 10 Güzel şarkıcı Mahmut Tuncer'in kızı çıktı! Mahmut Tuncer'in şarkıcı kızı Gizem sesi ve güzelliğiyle hayran bırakıyor...