Mutfakta Asya rüzgarı essin
İDİLİKA'NIN ÇİLAVI
Çilav, esasen üzerine et konmuş İran pirinci ile pişirilmiş pilava deniliyor olsa da, artık yasemin pirinci ile yaptığımız çoğu pilava çilav diyebiliyoruz. Dünya üzerinde tam 700 çeşit pilav pişirme tekniği olduğunu biliyor muydunuz? Çilav, lapa, arborio pirincinden risotto ya da basmati pirincinden pilav gibi birçok farklı pirinç çeşidinin olmasının yanında haşlayarak, kavurarak, buharda ya da suya salma yöntemi kullanılarak yapılan birçok pilav pişirme tekniği de mevcut.
ALELACELE SOFRALAR
Haldır haldır yemek yapmaya o kadar alıştım ki; herşeyi 30 dakikada hazırlamaya programladım kendimi. Aslında birine özel yemek hazırlamanın hazzı benim için bambaşka...
Yaptıklarınızı yiyen, 'Eline sağlık' diyen, o sofrayı birlikte paylaştığınız birileri yoksa; ne önemi kalıyor o kadar emeğin...
Dünyanın en lezzetli sofrasını bile hazırlıyor olsanız, eğer bu güzelliği paylaşacak birileri yoksa, sofranızın tadı eksik kalacaktır.
Bazı yemekler paylaşımlıktır, bazı yemekler sohbet ister. Bazıları illa ki aile ister, sıcaklık ister... Tepside yenen yalnız yemekler yok mudur, onlar da vardır, sofra denilen organizasyonun daima yalnızlığı sevmeyen bir ruhu vardır. Bugünlük benden bu kadar.
MEYVELİ ÇİLAV
Yapılışı: Öncelikle pirinçleri ılık suda bekletiyoruz. Nişastalarının iyice çıkmasını sağlıyoruz. Bir tavada tereyağını ve sıvı yağı eritiyoruz. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzdürüp yağın içine alıp kavuruyoruz ve tuz ilave ediyoruz. Diğer yandan bir su bardağı suyu üzerine döküp kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Mantarları dilimleyip teflon tavada yüksek ateşte soteliyoruz. Kaju fıstklarını, küp küp doğradığımız ananasları ve sotelediğimiz mantarları çilav piştikten sonra ilave edip hepsini karıştırarak servis ediyoruz.
Püf noktası
Pirinç pilavı ya da yasemin pirincinden pilav yaparken en dikkat ettiğim nokta, nişastasını almak için önce suda bekletmek, sonra bol su ile yıkamak ve kağıt havlu arasında kurutmak. Böylelikle tane tane oluyor.
TERİYAKİ SOSLU SEBZE SOTE
Yapılışı: Sebzeleri minik minik doğruyoruz ve yüksek ateşte, ayrı ayrı teflon tavada soteliyoruz. Hepsini birleştiriyoruz. Vok tavaya zeytinyağını koyuyoruz, rendelenmiş zencefil ve rendelenmiş sarımsağı soteliyoruz. Teriyaki sosunu da ilave edip bütün sebzeleri üzerine alıyoruz. Susamları döküp servis ediyoruz.
Püf noktası
Sebzelerin pişme süreleri birbirinden farklı olduğu için ben genel olarak her zaman ayrı ayrı ön pişirme yapıp daha sonra beraber sotelemeyi tercih ediyorum.
AROMATİK BONFİLE DİLİMLERİ
Yapılışı: Teflon tavayı ya da döküm ızgarayı kızdırıyoruz. Çok sıcakken bonfile dilimlerini atıp arkalı önlü mühürleyerek pişiriyoruz. Tereyağını bir tavada eritiyoruz ve baharatları ekleyip altını kapatıyoruz. Pişen bonfileleri bu sosa bulayarak sebze sote ile beraber servis ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Volkan Demirel ile Zeynep Demirel’in 13 yıllık evliliği bitiyor mu? Volkan Demirel’den boşanma açıklaması geldi!
- 2 Kızılcık Şerbeti'nin Fatih'i Doğukan Güngör yeni aşkıyla yakalandı! Sevgilisi bakın kim çıktı
- 3 Bahar dizisinin yıldızı Demet Evgar'ın hiç bilinmeyen çocukluk fotoğrafı ortaya çıktı! "Elimdeki bebeğimi Mavi de çok seviyor"
- 4 7 yıllık evlilik sessiz sedasız bitmişti… Selen Soyder yeni aşkını ilan etti!
- 5 Neşeli Günler'in Tuncay'ı şimdi tanınmaz halde! Güzel gözleriyle hafızalara kazınmıştı! Necati Aslan'ın son hali...
- 6 15 yıl çocuk özlemi çekmişlerdi! Eda Özülkü ile Metin Özülkü'nün ikizleri kocaman oldu! “Biri annesine benziyor diğeri babasına”
- 7 Baba – kız alışveriş turunda! Coşkun Sabah'ın kızı Roza Sabah ilgi odağı oldu! Güzelliğiyle dikkat çekti!
- 8 Sinan Akçıl Avrupa’nın göbeğinde İsrail’e ayar verdi: Fransız polisi bile alkışladı
- 9 Yeşilçam’ın unutulmaz karakteri Keloğlan’ın yıldızı Rüştü Asyalı ne yapıyor? Rüştü Asyalı bakın şimdi ne halde!
- 10 “Ufak tefek dokunuşlar var” diyen Gökçe Bahadır’ın estetiksiz hali hayal kırıklığı yarattı! Gökçe de tam bir estetik harikası çıktı!