Mutfakta sakız kokusu
NEDİR BU DAMLA SAKIZI?
Damla sakızı diye satılan bu efsanevi lezzet, esasen sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sıvı halde toplanan sakızların, güneşte kurutularak sert bir yapıya dönüşmesi ve saydam bir renk alması sebebiyle sakız, mutfaklarımıza küçük yumru kristaller olarak girmiştir. Sadece tatlılarda, kek ve kurabiyelerde değil, birçok et ve balık yemeklerinde dahi damla sakızının o efsanevi aromasına kapılıp gitmişizdir.
SAKIZIN EŞSİZ FAYDALARI
Öncelikle ağız içinde oluşan bakterileri temizleme özelliği olduğu için diş sağlığı için çok önemlidir. Hazımsızlık problemine yardımcı olur ve rahatlatır. Sindirim sistemi hastalıkları için son derece faydalıdır. Bazı ilaçların yapımında ana malzemedir. Bugün sizin için faydaları saymakla bitmeyen sakızlı tarifleri yazdım. Şimdiden hepinize afiyet olsun...
DAMLA SAKIZLI KURABİYE
YAPILIŞI: Damla sakızı ile unu karıştırıyoruz. Diğer tüm malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hazırladığımız hamuru 10 dakika buzlukta bekletiyoruz. Elimizle minik toplar halinde yuvarlayıp bir tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Ilındıktan sonra pudra şekeri serperek servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Tereyağının oda sıcaklığında yumuşamış olması çok önemlidir. Diğer yandan damla sakızını buzlukta biraz dondurup ardından toz şekerle beraber havanda döverseniz daha iyi bir sonuç alırsınız.
ALAÇATI SAKIZ TATLISI
YAPILIŞI: Tereyağı ve unu kavuruyoruz ancak unun renginin dönmemesine dikkat ediyoruz. Ardından sütü ilave ediyoruz. Damla sakızını dövüp şekerle beraber ilave ediyoruz. Göz göz olana kadar pişiriyoruz. Ocağın altını kapadıktan sonra vanilya ilave edip mikser ile 15 dakika aynı yöne çırpıyoruz ve cam bir tepsiye döküp soğutuyoruz. Dilim dilim keserek servis ediyoruz.
MALZEMELER
SAKIZLI YAHNİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kuşbaşı etleri, kapaklı bir güveçe koyup kendi suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişiriyoruz. Suyunu çekince sıvı yağ ekliyoruz. İçine küp küp doğranmış patates ve soyulmuş arpacık soğanları ilave edip kavuruyoruz. Salça ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Ardından sakızı ve diğer malzemeleri ekleyip üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip kapağını kapatıyoruz. Patatesler pişince ocaktan alıp servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Defne yaprağı ve portakal kabuğu eklerseniz, sakızlı yahni efsanevi bir lezzete ulaşacaktır.
EN SON HABERLER
- 1 Oyuncu İpek Erdem anlattı: Barbie’yi silebilmek için elimden geleni yaptım!
- 2 Esra Erol’da 33 yıl sonra kavuştuğu annesine ateş püskürmüştü! Babası kızına kavuştu: Yargısız infaz yapmayın!
- 3 Real Madrid’in yıldızı Arda Güler’in pozu olay oldu! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu!
- 4 Yasemin Özilhan tam bir estetik tutkunu! Doktorlar’ın Ela'sı Yasemin Özilhan’ın eski halini görenler tanıyamıyor!
- 5 Seda Erdim ile Ümit Erdim’le ilgili dedikodular doğru çıktı! Seda Erdim ve Ümit Erdim boşandı!
- 6 Mutfak Bahane final gününe eltiler damga vurdu!
- 7 16 yıldır el ele, göz göze! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor!
- 8 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 9 Yağ aldırdığını itiraf eden Demet Akalın şimdi de karın kaslarıyla olay oldu! "Ben hep böyleydim" dedi ama inandıramadı...
- 10 Güzel şarkıcı Mahmut Tuncer'in kızı çıktı! Mahmut Tuncer'in şarkıcı kızı Gizem sesi ve güzelliğiyle hayran bırakıyor...