Nabza göre olan şerbetler
Şerbet denince aklımıza ilk gelen Osmanlı sofralarıdır.
Osmanlı İmparatorluğu'nda şerbet için kullanılan baharatların, şifalı otların ve meyvelerin eczacılar ve doktorların gözetiminde yetiştirildiği biliniyor. Günümüzde ise sokaklarda bile bulmak artık çok zor.
Bugün size öncelikle loğusa şerbetini anlatıyorum.
Bu şerbet, esasen son derece geleneksel bir içecektir.
Doğumdan sonra hemen loğusa şerbeti kaynatılır ve misafirlere ikram edilir. Bazı bölgelerde söz, nişan ve düğün gibi çeşitli etkinliklerde de ikram edilir.
Genellikle meyve, çiçek özleri ve otlardan yapılan serinletici ve sağlıklı bir şurup olan şerbet tariflerine geçelim...
MALZEMELER
YAPILIŞI: 2 litre suyumuzu tencereye alıyoruz, üzerine şekerimizi ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Diğer yandan meyvelerimizi yıkıyoruz ve kabuklarını soyup herhangi bir şekilde doğruyoruz. Kaynayan suyun içine meyvelerimizi ekliyoruz ve yine kaynamasını bekliyoruz. Tekrar kaynayınca, içine yarım limon suyunu sıkıp ekliyoruz ve meyvelerin iyice yumuşamasını bekliyoruz. Meyveler yumuşayınca blendırdan geçirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca, bir tülbent sayesinde süzüyoruz. Servis yaparken, bardağın yarısına şerbet döküp üzerine soğuk su ekliyoruz.
OSMANLI USULÜ ŞEFTALİ ŞERBETİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: 2 litre suyu tencereye alıyoruz, üzerine şekeri ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Şeftalileri güzelce yıkıyoruz ve kabuklarını soyup herhangi bir şekilde doğruyoruz. Kaynayan suyun içine şeftalileri ekliyoruz ve yine kaynamasını bekliyoruz. Tekrar kaynayınca, yarım limonun suyunu ekliyoruz ve şeftalilerin iyice yumuşamasını bekliyoruz. Şeftaliler yumuşayınca blendırdan geçiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Şurup soğuyunca bir tülbent yardımıyla süzüyoruz. Bardağın yarısına şurup koyup üzerine soğuk su ekleyerek ikram ediyoruz.
LOĞUSA ŞERBETI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Büyük bir tencereye su, şeker ve loğusa şekerini koyup yarım saat boyunca kaynatıyoruz. Daha sonra kabuk tarçın ve karanfilleri karışıma ekliyoruz ve kaynatmaya devam ediyoruz. Şerbet soğuduktan sonra tülbent yardımıyla süzüyoruz ve sıcak ya da soğuk olarak ikram ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 “Anneler yüreğinde sonsuz sevgi taşıyan mucizelerdir” Ünlü isimlerden duygusal anneler günü paylaşımları!
- 2 Kuruluş Osman’ın Temirboğa’sı Tezhan Tezcan ünlü sanatçının oğlu çıktı! “En fanatik takipçim annem”
- 3 Oyunculuktan önceki mesleği şaşırttı! Pelin Akil “Annem hala o eşyaları saklıyor”
- 4 Alişan'dan kaybettiği kardeşi Selçuk Tektaş'ın doğum gününde yürek burkan paylaşım: Sen gittiğinden beri...
- 5 “Bolivya’da ölümden döndük” Ünlü şarkıcı Buray yurt dışı gezilerindeki zor anlarını anlattı!
- 6 Şarkıcı Doğuş’tan yıllar sonra gelen itiraf! “Küsüp bunalıma girdiğim zamanlar…”
- 7 Afişe kızıp oyunculuğu bıraktı bakın şimdi ne yapıyor? İşte Hababam Sınıfı'nın Bozum Cahit'i Cengiz Nezir'in değişimi!
- 8 10 yıldır aynı yastığa baş koyuyorlar! Yargı’nın İclal Savcı’sı Defne Kayalar meğer eşiyle aynı dizide yer alıyormuş!
- 9 Genç yaşta anne olmuştu... Gelinim Mutfakta'nın sunucusu Nursel Ergin'in güzeller güzeli kızı Bengü'yü görenler "Annesinin kızı" dedi
- 10 5 ayda 250 kitap okuyordu! Bir anda ortalardan kaybolan Filozof Atakan'ın son haline bakın!