Palamut zamanı
EN ÇOK PROTEİN İÇEREN BALIK
Palamut balığı; içinde fosfor, sülfür ve vanadyum bulundurur. Ve balık türlerinin içinde en çok protein ve D vitamini bulunduran balıktır. Palamut balığının içerisindeki vitaminler saçlarınızın güçlenmesini sağlar. Palamutu sık tüketen kişilerin diş yapısının normalden daha düzgün olduğu görülmüştür. Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisi vardır. Açık yaraların kısa zamanda iyileşmesini sağlar. Cildi gençleştirdiği gibi cildi onarıcı özelliğe de sahiptir. Bütün balıklar gibi palamut da gözlere faydalıdır.
Tarih kitaplarına göre; palamut, bize Bizans'tan miras kalmış. O dönemde bu balık o kadar çokmuş ki; Bizans'ı, kuşatmalarda açlıktan kurtarmış. Onun için, M.S. birinci ve üçüncü yüzyıllar arasında basılan bronz sikkelerin arka yüzünde palamut kabartması yer almış. Yani palamut, İstanbul'un ilk simgelerinden biri olmuş. Bizanslılar bu balığa Palamydes dermiş.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
FIRINDA PALAMUT
Yapılışı: Domatesleri, kuru soğanları, limonları dilim dilim kesiyoruz. Biberleri ortadan ikiye uzunlamasına bölüyoruz. Büyük bir fırın tepsisine ilk olarak domatesleri ve soğanları diziyoruz. Daha sonra üzerlerine palamutları diziyoruz. Palamutları dizmeden önce zeytinyağı ve tuz ile iyice harmanlıyoruz. Palamutların üzerine limon ve biberleri diziyoruz. Son olarak biraz tuz, biraz karabiber ekiyoruz. Son aşamada üzerlerinde zeytinyağı gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
PALAMUT BUĞULAMA
Yapılışı: Patatesleri soyup dilimliyoruz. Tencerenin altına yuvarlak dilimlenmiş patatesleri diziyoruz. Üstüne dilimlenmiş palamutları, palamutların üstüne jülyen doğranmış yeşil biberleri diziyoruz. Halka dilimlediğimiz soğanları ve sarımsakları da dizdikten sonra üstüne yine halka halka doğradığımız domatesleri, kabuklarıyla birlikte yarım santimetre kalınlığında dilimlediğimiz ve çekirdeklerini çıkardığımız limonu diziyoruz. Defne yaprağı ve tuz ekledikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip kısık ateşte bir saat pişiriyoruz.
MISIR UNLU TAKOZ PALAMUT
Yapılışı: Palamutları takoz olarak dilimletiyoruz. Yıkayıp süzülmeye bırakıyoruz. Süzülen balık dilimlerinin her iki tarafını da tuzluyoruz. Yağı, yapışmaz yüzeyli bir teflon tavaya koyup kızdırıyoruz. Balık dilimlerini mısır ununa bulayıp her iki tarafını iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Oyuncu İpek Erdem anlattı: Barbie’yi silebilmek için elimden geleni yaptım!
- 2 Esra Erol’da 33 yıl sonra kavuştuğu annesine ateş püskürmüştü! Babası kızına kavuştu: Yargısız infaz yapmayın!
- 3 Real Madrid’in yıldızı Arda Güler’in pozu olay oldu! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu!
- 4 Yasemin Özilhan tam bir estetik tutkunu! Doktorlar’ın Ela'sı Yasemin Özilhan’ın eski halini görenler tanıyamıyor!
- 5 Seda Erdim ile Ümit Erdim’le ilgili dedikodular doğru çıktı! Seda Erdim ve Ümit Erdim boşandı!
- 6 Mutfak Bahane final gününe eltiler damga vurdu!
- 7 16 yıldır el ele, göz göze! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor!
- 8 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 9 Yağ aldırdığını itiraf eden Demet Akalın şimdi de karın kaslarıyla olay oldu! "Ben hep böyleydim" dedi ama inandıramadı...
- 10 Güzel şarkıcı Mahmut Tuncer'in kızı çıktı! Mahmut Tuncer'in şarkıcı kızı Gizem sesi ve güzelliğiyle hayran bırakıyor...