Pazar kahvaltısı pişisiz olmaz
Şu hayatta en sevdiğim şeylerden biri, pazar günleri bütün ailenin özenli bir sofranın etrafında bir araya gelmesi. Pazar günlerinin, tatil olması açısından tüm aileyi birleştirici bir özelliği var. Pazar kahvaltıları ise, biz Türkler için vazgeçilmez.
MAYASIZ POFİDİK HAMUR
Erdemli ve hamarat annelerimiz, hanımlarımız bir başka döktürür, söz konusu pazar kahvaltısı olunca.. Hiç kimsenin hayır diyecemeyeceği, her sofrada ve her kültürde kabul edilen bir çeşit pişi hamurundan bahsetmek istiyorum bugün. İdilika'nın misafirlerinin pazar günleri ısrarla ve sadakat ile istediği pişinin yapımı son derece basit. Maya kullanmaya gerek olmadan pofidik formunu alan pişilerimin formülünü sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
MİZİRTROPHİTES
Bilen bilir, ben Giritli bir ailenin kızıyım. Biz Girit Türkleri'nin pazar sabahlarındaki en meşhur lezzeti mizirtrophites. Rahmetli babaannem Zeyno Hanım'ın bizlere sıklıkla yaptığı tüm evi mis gibi kokutan şahane lorlu naneli pidecikler. Bütün ailenizin bu şahane lezzete aşık olacağını garanti edebilirim. Yaptıkça İdilika'yı anacaksınız.
SÜSLEMEK İÇİN:
YAPILIŞI: Ekmek hamurundan küçük parçalar kopartalım. Yağladığımız tezgahımıza elimiz ile bastırarak daire şekli verelim. İçi için; tatlı lor, toz şeker ve taze naneyi iyice karıştıralım. Tezgah üzerinde duran daire şeklindeki hamurlara paylaştıralım. Poğaça kapatır gibi kapatıp iki ucunu birleştirelim Kızgın sıvı yağda kızartalım. Pişen mizirtrophitesleri önce bir kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çekmesini sağlayalım. Ardından bir çay süzgeci ile pudra şekeri serpelim.
İÇİ İÇİN:
KIZARTMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Süt, yoğurt, yumurta ve tuzu bir kasede karıştıralım. İçine un ve kabartma tozunu ilave edip yoğuralım. 10-15 dakika dinlendirmek yeterince pofidik olmaları için yeterli olacaktır. Hamuru ikiye bölüp un serptiğimiz tezgahımızda açalım. Üzerine küçük parçalar halinde peynirli iç harçtan koyup açtığımız ikinci hamuru üstüne kapatalım. Peynirli iç top top yükseltiler şeklinde belli olacaktır. Çay bardağı ile keselim. Kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartalım. Not: Bu pişilerin ortası hamur olmadığından, hemen pişiyorlar ve kabarıyorlar. Dolayısıyla kesinlikle yağ çekmiyorlar.
PÜF NOKTASI 1
Havalı pişiler yapmak istiyorsunuz, lakin yeterince kabaracağından emin değilseniz ya da fazlaca vaktiniz yok ise o halde en şahane fikir fırından ekmek hamuru almak olacaktır.
PÜF NOKTASI 2
Şayet evinizde süt ya da yoğurttan herhangi biri yoksa, o zaman bir şişe maden suyu ile hamuru yoğurabilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Esra Akkaya evlat sevgisini Etiyopyalı Can ile tatmıştı... Esra Akkaya’nın "Rengini sevdiğim evladım" dediği oğlu Can büyüdü! Son paylaşımına yorum yağdı!
- 2 “Anneler yüreğinde sonsuz sevgi taşıyan mucizelerdir” Ünlü isimlerden duygusal anneler günü paylaşımları!
- 3 Kuruluş Osman’ın Temirboğa’sı Tezhan Tezcan ünlü sanatçının oğlu çıktı! “En fanatik takipçim annem”
- 4 Oyunculuktan önceki mesleği şaşırttı! Pelin Akil “Annem hala o eşyaları saklıyor”
- 5 Alişan'dan kaybettiği kardeşi Selçuk Tektaş'ın doğum gününde yürek burkan paylaşım: Sen gittiğinden beri...
- 6 “Bolivya’da ölümden döndük” Ünlü şarkıcı Buray yurt dışı gezilerindeki zor anlarını anlattı!
- 7 Şarkıcı Doğuş’tan yıllar sonra gelen itiraf! “Küsüp bunalıma girdiğim zamanlar…”
- 8 Afişe kızıp oyunculuğu bıraktı bakın şimdi ne yapıyor? İşte Hababam Sınıfı'nın Bozum Cahit'i Cengiz Nezir'in değişimi!
- 9 10 yıldır aynı yastığa baş koyuyorlar! Yargı’nın İclal Savcı’sı Defne Kayalar meğer eşiyle aynı dizide yer alıyormuş!
- 10 Genç yaşta anne olmuştu... Gelinim Mutfakta'nın sunucusu Nursel Ergin'in güzeller güzeli kızı Bengü'yü görenler "Annesinin kızı" dedi