Giriş Tarihi: 25.2.2018

Pazar kahvaltısı pişisiz olmaz

Şu hayatta en sevdiğim şeylerden biri, pazar günleri bütün ailenin özenli bir sofranın etrafında bir araya gelmesi. Pazar günlerinin, tatil olması açısından tüm aileyi birleştirici bir özelliği var. Pazar kahvaltıları ise, biz Türkler için vazgeçilmez.

MAYASIZ POFİDİK HAMUR
Erdemli ve hamarat annelerimiz, hanımlarımız bir başka döktürür, söz konusu pazar kahvaltısı olunca.. Hiç kimsenin hayır diyecemeyeceği, her sofrada ve her kültürde kabul edilen bir çeşit pişi hamurundan bahsetmek istiyorum bugün. İdilika'nın misafirlerinin pazar günleri ısrarla ve sadakat ile istediği pişinin yapımı son derece basit. Maya kullanmaya gerek olmadan pofidik formunu alan pişilerimin formülünü sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
MİZİRTROPHİTES
Bilen bilir, ben Giritli bir ailenin kızıyım. Biz Girit Türkleri'nin pazar sabahlarındaki en meşhur lezzeti mizirtrophites. Rahmetli babaannem Zeyno Hanım'ın bizlere sıklıkla yaptığı tüm evi mis gibi kokutan şahane lorlu naneli pidecikler. Bütün ailenizin bu şahane lezzete aşık olacağını garanti edebilirim. Yaptıkça İdilika'yı anacaksınız.
Fırından alınmış ekmek hamuru
1 kase tatlı lor peynir (Ayvalık loru olarak da satılıyor)
1/2 demet taze nane
1 yemek kaşığı toz şeker
SÜSLEMEK İÇİN:
Pudra şekeri
YAPILIŞI: Ekmek hamurundan küçük parçalar kopartalım. Yağladığımız tezgahımıza elimiz ile bastırarak daire şekli verelim. İçi için; tatlı lor, toz şeker ve taze naneyi iyice karıştıralım. Tezgah üzerinde duran daire şeklindeki hamurlara paylaştıralım. Poğaça kapatır gibi kapatıp iki ucunu birleştirelim Kızgın sıvı yağda kızartalım. Pişen mizirtrophitesleri önce bir kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çekmesini sağlayalım. Ardından bir çay süzgeci ile pudra şekeri serpelim.

PİŞİ
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
İÇİ İÇİN:
1 kase rendelenmiş beyaz peynir
Doğranmış maydanoz
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ

YAPILIŞI: Süt, yoğurt, yumurta ve tuzu bir kasede karıştıralım. İçine un ve kabartma tozunu ilave edip yoğuralım. 10-15 dakika dinlendirmek yeterince pofidik olmaları için yeterli olacaktır. Hamuru ikiye bölüp un serptiğimiz tezgahımızda açalım. Üzerine küçük parçalar halinde peynirli iç harçtan koyup açtığımız ikinci hamuru üstüne kapatalım. Peynirli iç top top yükseltiler şeklinde belli olacaktır. Çay bardağı ile keselim. Kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartalım. Not: Bu pişilerin ortası hamur olmadığından, hemen pişiyorlar ve kabarıyorlar. Dolayısıyla kesinlikle yağ çekmiyorlar.

PÜF NOKTASI 1
Havalı pişiler yapmak istiyorsunuz, lakin yeterince kabaracağından emin değilseniz ya da fazlaca vaktiniz yok ise o halde en şahane fikir fırından ekmek hamuru almak olacaktır.

PÜF NOKTASI 2
Şayet evinizde süt ya da yoğurttan herhangi biri yoksa, o zaman bir şişe maden suyu ile hamuru yoğurabilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.