Perde pilavı zor değil
Bugün, Siirt mutfağının baş tacı, davet sofralarının vazgeçilmezi perde pilav konusunu mercek altına alıyorum.
Biraz uğraştırıcı olsa da her şeye değer dedirten perde pilavı tarifini denemediyseniz çok şey kaçırmış olabilirsiniz.
Tavuk suyu ile pişen pilavı üzerindeki bademli hamuru ile hem çok gösterişli, hem de doyurucu bir davet sofrası klasiği.
Yapılışı biraz zahmetli olsa da yerken 'İyi ki yapmışım' diyeceksiniz. Perde pilavındaki her malzemenin ayrı bir simgesinin olduğu söylenir.
Genellikle düğün yemeği olarak yapılan perde pilavındaki pirinçlerin bolluk ve bereketi, karabiberin acı günleri, kuş üzümünün tatlı günleri, bademin erkek evladı, fıstığın kız evladı ve üzerindeki hamurunda ev içerisindeki sırların aile içerisinde kalması gerektiğini vurguladığı söylenir. Ben bugün size hem geleneksel reçeteyi, hem günlük yufka ile en pratik yapımını anlatıyorum.
Afiyet olsun...
YAPILIŞI: Bademleri sıcak suda bekletiyoruz ve soyuyoruz. Soğanı doğrayıp, içine kuru nane katarak soteliyoruz. Üstüne bir su bardağı pirinci ekleyip iki su bardağı su ve tuzunu katarak pişmeye bırakıyoruz. Tavukları az tuz ekleyerek haşlıyoruz. Piştikten sonra kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. İçine karabiber, pulbiber ekleyerek soteliyoruz. Pirinçle tavuğu harmanlıyoruz. Kalıbın altını yağlıyoruz. Bademleri kalıbın dibine istediğimiz şekilde diziyoruz. Üstüne yufkayı kenarlardan dışarı taşacak şekilde koyuyoruz. İçine pilavı döküyoruz. Yanlarda kalan yufkayı üzerine örterek çok az yağ sürüyoruz. 200 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.
MALZEMELER
PORSIYONLUK MILFÖYDEN PERDE PİLAVI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Perde pilavının içini yukarı anlattığım gibi hazırlıyoruz. Milföyler iyice yumuşadıktan sonra az unla merdane ile açıyoruz ve genişleterek kaseye yerleştiriyoruz. İç pilavdan koyup hamurla kapatıyoruz. Ters çevirip üzerine yumurta sarısı sürüp kabuklarını soyduğumuz bademlerle süslüyoruz. 180 derecede üzeri kızarıp pişene kadar tutuyoruz.
PERDE PİLAVI
MALZEMELER
İÇ PİLAVI İÇİN:
HAMURU IÇIN:
YAPILIŞI: Tavukları haşlıyoruz ve haşladıktan sonra tavuk suyu ile pilavın yapımına başlıyoruz. Yıkayıp suyunu iyice süzdüğümüz pirinçleri yağda üç-dört dakika kadar kavuruyoruz. Haşladığımız tavukların suyundan iki kasesini pirinçlerin üzerine ekliyoruz ve tuz ilave ediyoruz. Pilav tam olarak pişmeden, hala diriyken ocaktan alıyoruz. Didiklediğimiz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile iyice harmanlıyoruz. Hamurun yapımı için, tüm malzemeleri karıştırarak hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamuru biri küçük biri büyük iki parçaya ayırıyoruz. Büyük olanı üç milimetre kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde güzelce yerleştiriyoruz. İçine pilavı boşaltıyoruz. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatıyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında perde pilavını kızarana kadar pişiriyoruz. Ters çevirip servis yapıyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Nihat Doğan ile Arzu Doğan'ın boşanma sebebi ortaya çıktı! Ayrılığın perde arkası şoke etti! 'Birçok kadınla..."
- 2 Türkiye'nin en yakışıklı jönlerinden Burak Özçivit hemşehriniz olabilir! Kuruluş Osman'ın yıldızı Burak Özçivit bakın nereliymiş...
- 3 Kuruluş Osman'da Osman Bey’in hedefinde Mekece kalesi var
- 4 Bahar'ın Evren'i Buğra Gülsoy’un maviş oğlu annesinin kopyası! Buğra Gülsoy'un oğlu Cem'i gören hayran kaldı!
- 5 Yakışıklı oyuncu mankenler kraliçesinin oğlu çıktı! Babası da ünlü futbolcu... İşte Bahar Erdeniz'in oyuncu oğlu!
- 6 Kızılcık Şerbeti'nin fesat Nilay'ı Feyza Civelek'in annesi kendisinden ünlü çıktı! Uyuşturucu sipariş verip polislerin yanında torbacıya çıkışmıştı...
- 7 Sanat camiasından usta sanatçı Ayten Gökçer'e hüzünlü veda! "Ah Ayten ablam üç gün önce rüyamdaydın"
- 8 Kulübede aç susuz inzivaya çekilen anları tiye almıştı! Çağla Şıkel'den Yasemin Sakallıoğlu'na jet yanıt!
- 9 Şarkıcı Zara kısa sürede 9 kilo vermişti… Şarkıcı Zara'dan 'dambıl' şov
- 10 Seda Sayan ve Çağlar Ökten’in aşk yuvası göz kamaştırdı! İşte Seda Sayan’ın 4 milyon dolarlık muhteşem villası!