Cuma 02.04.2016

Reçetelerin ruhu yoktur, kendi ruhunuzu mutfağınıza yansıtın

Şef Engin Öztürk, şeflerin karmaşık karakterler olduğunu söylüyor: Genç şeflere tavsiyem; reçetelerin ruhu yoktur, ruhunuzu reçetelerinize yansıtmalısınız

Bu yıl dokuz ayrı dalda ödül alan, geçtiğimiz hafta da yeni bir ödülle Londra'dan dönen Engin Öztürk, benzerini kolay göremeyeceğimiz bir şef. Akdeniz çanağının en büyük butik oteli Sueno Hotels Deluxe Belek'te her gün binlerce misafir ağırlayıp hepsini de mutlu bir şekilde uğurluyor. 50'nin altında sadece açık büfe değil, sayıları bu yıl 10'u bulacak alakart restoranlar da var. Hepsi de farklı dünya mutfaklarından. Engin Öztürk, hakkında merak edilenleri anlattı...
Bu yıl dokuz dalda ödül aldınız. Hatta son ödülünüzü önceki gün Londra'da aldığınızı biliyoruz. Hangi kategorilere verildi bu ödüller?
Gastronomi dalında sırası ile Fish Course, Main Course, Finger Food, Tapas, Grand Prix, Live Performance, Food Art, Petit Four, Displays kategorilerinde ödüller aldım. Bunlar uzun parkurlarda alınabilecek ödüller. Hepsi de bir mutfağı şenlendirebilecek en saygın dallar...
Şef olmak isteyen çok sayıda genç var. Onlara hangi tavsiyelerde bulunursunuz?
Şefler sanıldığından daha karmaşık karakterlerdir. Gençlere tavsiyem; reçetelerin ruhu yoktur, ruhlarını reçetelere yansıtmalılar... Ayrıca bilmek gerekir ki; dünya küreselleştikçe ve geliştikçe yenilikler artıyor, bu dünyayı takip eden şefler de aynı hızda globalleşiyor. Eskiden şefler yemek yapan insanlar olarak anılırdı. Şimdilerde ise şefler sanatkar insanlar olarak tanımlanıyorlar...
TUTKULU BİR MESLEK
Alaylı ve eğitimli şeflerin arasındaki farkları değerlendirebilir misiniz?
Çok bilinmezli bir denklem aslında. Ancak alaylı şefler lezzet için görüntüyü feda edebilirler. Eğitimli şef ikisinden de vazgeçemez. Eğitimli şefler için görüntü çok önemlidir. Sektörün gelişimini göze alırsak bu bütünlük son kullanıcı için de önemlidir takdir edersiniz ki...
Hakkında birçok film ve dizi yapılmış bir meslek sizinki. O kadar fantastik mi sahiden?
Bunu bir örnekle cevaplandırmak isterim. Ünlü şef Jean Georges her gece ağzında bir çikolatayla uyuyor. Zamanın 24 saatlik diliminde şef olarak yaşıyorsunuz yani. İşimizin zor tarafı bu olabilir; sosyal insanlar değiliz. En keyifli yanı ise mükemmeliyetçi ruhunuzu sürekli tazelemek ve tutku, sabır, disiplin ve yaratıcılık gibi özelliklere sahip olmak. Ve bunların hiç durmadan gelişiyor olması...

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.