Roka deyip geçme
YEMEĞI DE YAPILIYOR
Roka, Akdeniz ülkelerinde Roma İmparatorluğu döneminden beri bilinir. Yabani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da yetiştirilir. Roka; İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya'nın Koper bölgesinde peynirli börek yapımında kullanılır. İtalya'da, özellikle Venedik kenti civarında pizza ve makarna yemeklerine konur.
BESİN DEĞERİ YÜKSEK
Roka, lezzetine göre sulu ya da acı roka adını da almaktadır. Yüzde 90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır. Susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır. Rokanın acımsı bir tadı vardır. Bu nedenle çok fazla tercih edilmese de içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile besin değeri yüksek bir sebzedir. Bugünlük bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
MALZEMELER
YAPILIŞI: Soğanı küp küp doğruyoruz. Tavaya yarım çorba kaşığı sıvı yağı alıyoruz. Soğanı yağda kavuruyoruz. Rokaları iyice yıkayıp suyunu süzüyoruz. İnce ince doğruyoruz. Servis yapmadan önce çorbanın üzerini süslemek için bir miktar rokayı ayırıyoruz. Doğradığımız rokaları soğanla birlikte kavuruyoruz. Üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ve üç-dört bardak tavuk suyunu ilave ediyoruz. Çorbanın içine bir kutu krema ekleyerek pişirmeye devam ediyoruz. Servis ederken blender'dan geçiriyoruz.
NARLI ROKA SALATASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Patates ve havucu dilimleyip yağlı kağıt konmuş tepsiye alıyoruz. Soğanın kabuğunu soyup elma dilimi şeklinde altı parçaya kesiyoruz, fırın tepsisine koyuyoruz. Sebzeleri harmanlıyoruz, üzerine zeytinyağı gezdirip tuz ve karabiber serpiyoruz. 200 derece fırında 25 dakika pişiriyoruz. Roka yaprakları ve sebzeleri servis tabağına alıp karıştırıyoruz. Nar taneleri ve tulum peynirini üzerine serpiyoruz. Nar ekşisini salatanın üzerine gezdirip servis ediyoruz.
ROKALI PESTO
MALZEMELER
YAPILIŞI: Roka, sarımsak, çam fıstığı ve rendelenmiş parmesan peynirini ekmek kırıntısı gibi oluncaya kadar iki-üç dakika mutfak robotunda çekiyoruz. Zeytinyağını azar azar ilave edip püre kıvamına gelinceye kadar robotu çalıştırmaya devam ediyoruz. Sosu, beş dakika kadar dinlendirip servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Parmesan yerine rendelenmiş eski kaşar peyniri de kullanabilirsiniz. Ayrıca hazırladıktan sonra kavanoza koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Oyuncu İpek Erdem anlattı: Barbie’yi silebilmek için elimden geleni yaptım!
- 2 Esra Erol’da 33 yıl sonra kavuştuğu annesine ateş püskürmüştü! Babası kızına kavuştu: Yargısız infaz yapmayın!
- 3 Real Madrid’in yıldızı Arda Güler’in pozu olay oldu! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu!
- 4 Yasemin Özilhan tam bir estetik tutkunu! Doktorlar’ın Ela'sı Yasemin Özilhan’ın eski halini görenler tanıyamıyor!
- 5 Seda Erdim ile Ümit Erdim’le ilgili dedikodular doğru çıktı! Seda Erdim ve Ümit Erdim boşandı!
- 6 Mutfak Bahane final gününe eltiler damga vurdu!
- 7 16 yıldır el ele, göz göze! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor!
- 8 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 9 Yağ aldırdığını itiraf eden Demet Akalın şimdi de karın kaslarıyla olay oldu! "Ben hep böyleydim" dedi ama inandıramadı...
- 10 Güzel şarkıcı Mahmut Tuncer'in kızı çıktı! Mahmut Tuncer'in şarkıcı kızı Gizem sesi ve güzelliğiyle hayran bırakıyor...