Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, sağlıklı, ev yapımı ekmeklere yer veriyorum. Mercimek ekmeğini iki günde bir yapıyorum. Hem çok lezzetli hem de şişkinlik yaşatmıyor. Aynı zamanda sağlıklı. Kurutulmuş domates, biberiye, sarımsak, karamelize soğan, fesleğen gibi çeşnilendirebildiğimiz bu ev yapımı ekmekler, ekmek ihtiyacını tamamen bastırıyor. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
MISIR EKMEĞİ
MALZEMELER
1 kg. mısır unu
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım su bardağı un
Su
YAPILIŞI: Tüm
malzemeleri yoğurma
kabına alıp üzerine bir
su bardağı kaynar su
döküp karıştırıyoruz.
Yavaş yavaş, az miktarda
kaynar su ilave edip
yoğuruyoruz. Suyu az az
ekleyerek kıvam alana
kadar yoğuruyoruz.
Fırın tepsisini ya da
kek kalıbını yağlıyoruz.
Üzerine un serpiyoruz
ve ekmeği yayıyoruz.
Üzerine hafif un
serpiştirerek 190
derecede kızarıncaya
kadar pişiriyoruz.
MERCİMEK EKMEĞİ
MALZEMELER
2 su bardağı kırmızı mercimek
2 adet yumurta
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Pul biber
Zeytinyağı
YAPILIŞI: Mercimekleri bir gece önceden suda bekletiyoruz. Ertesi gün süzüyoruz, üzerine diğer malzemeleri ekleyip yoğuruyoruz. Hamuru yağlanmış cam fırın kabına koyuyoruz, 180 derece fırında pişiriyoruz.
KARABUĞDAY EKMEĞİ
MALZEMELER
2 su bardağı glütensiz karabuğday unu
Yarım su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı karbonat veya yarım paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
YAPILIŞI: Bir kaba unu, mısır ununu, tuzu ve kabartma tozunu koyup, iyice karıştırıyoruz. Üzerine zeytinyağını ve azar azar su ilave edip yoğuruyoruz. Yağladığımız kaba eşit şekilde döküyoruz ya da çok az un ilavesiyle ekmek şeklini veriyoruz. Sonra üzerine elimizle su sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişiriyoruz. Ekmeğimizi bir süre dinlendirip servis ediyoruz.