Son Güncelleme: Pazar 09.02.2020
Sağlıklı Urla yemekleri
FARKLI TARİFLER
Seferihisar mutfağı müthiştir. Mis gibidir ve çok sağlıklıdır. Minik minik kırmızı lekeleri olan Seferihisar'nın kınalı bamyasının tadına doyum olmaz. Mübadil mutfağının etkilerini gördüğümüz Seferihisar yemek kültüründe; oğlak dolması, patlıcan sarması, Urla güveci gibi geleneksel yemeklerin yanı sıra, balık buğulama ve kalamar tava gibi tamamen yöreye has, ve başka hiçbir yerde aynı lezzeti bulamayacağınız balık yemekleri de yer alıyor. Kekik, hoş kokusu ile salata ve yiyeceklerimizi süsler ve bazı çorbaların üzerine de serpilerek lezzetli bir tat katar. Kekik, en iyi süzülmüş topraklarda, güneşli ve sıcak ortamlarda yetişir. Bugün size yine Urla mutfağında çok meşhur olan kekik turşusunun tarifini vereceğim. Ayrıca enginar dolması ve çalkamanın yapılışını da anlatacağım.
MALZEMELER
YAPILIŞI: Ispanak ve ısırganın yaprak kısımlarını temizleyip yıkıyoruz. Taze soğanın yeşil kısmını, ıspanak ve ısırgan yapraklarını ince ince kıyıyoruz. Kuru soğanı minik minik doğruyoruz. Üzerlerine zeytinyağı ve tuz ekleyerek tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Tepsiyi zeytinyağıyla yağlıyoruz. Otlu karışımı yayıyoruz. Bir kap içerisine un, su ve tuz ekleyip iyice çırpıyoruz. Bu bulamacı otların üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz
KEKİK TURŞUSU
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kekiklerin saplarını seçerek bol suda yıkıyoruz. Baharatlarını ekleyerek karıştırıyoruz. Cam kavanozlara dolduruyoruz. Üzerini geçecek şekilde zeytinyağı ekliyoruz. Güneş görecek bir yerde bir hafta bekletiyoruz. Buzdolabında muhafaza ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Taze kekikleri kavanoza doldururken sıkı sıkı doldurup kaşıkla bastırırsanız, daha güzel olacaktır.
ENGİNAR DOLMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: İçi için; pirinçleri yıkayıp suyunu süzüyoruz. Soğanı, taze soğanı, maydanozu ve naneyi ince ince doğrayıp pirinçle karıştırıyoruz. Üzerine zeytinyağını, karabiberi, tuzu ve yarım limonun suyunu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Bir kaseye su koyup içine yarım limonu sıkıyoruz. Enginarların önce saplarını kesip altta kalan sert yapraklarını temizliyoruz. Üst kısmını dümdüz olacak şekilde kesiyoruz. Daha sonra elimizle açarak biraz gevşetiyoruz ve bir tatlı kaşığı yardımıyla tüylü kısımlarını temizliyoruz. Temizlediğimiz kısımlara hemen limon sürüp limonlu suya koyuyoruz. Enginarların ilk önce orta kısmını pirinçli harçla dolduruyoruz. Sonra tek tek yaprakların aralarına pirinçli harcı koyuyoruz. Enginarların yarısına kadar sıcak su ilave ediyoruz. Sıcak suyu azaldıkça azar azar pişene kadar ilave ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Cem Yılmaz ve Necla Karahalil aşkı bitti! Birbirlerini takipten çıktılar...
- 2 Tokatçı'nın Emine'si 65 yaşında 20'lik genç kızlara taş çıkarıyor! Yeşilçam güzeli Nazan Saatçi fit hali ile "Maşallah" dedirtti!
- 3 16 yıldır aynı yastığa baş koyuyorlar! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor! El ele, göz göze...
- 4 Zeytin gözlü Cemre bebek ilgi odağı oldu! Kızılcık Şerbeti'nin Cemre’sinin annesi kim biliyor musunuz? İşte Doğa ve Fatih'in bebekleri Cemre'nin annesi...
- 5 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 6 Annesi sayesinde ünlü olmuştu... Afra Saraçoğlu’nun annesi hayran bıraktı! Resmen abla-kardeş gibiler!
- 7 Meğer Medcezir'in yıldızıymış! Yeşilçam’ın tescilli güzeli Aydan Şener’in kızı da oyuncu çıktı!
- 8 Sebebi tamamen duygusal! Sosyetenin ünlü çifti Can- Ahu Has çifti ev sahibi ile mahkemelik olmuştu...
- 9 Selda Bağcan GÜNAYDIN'A konuştu! ‘Popçular milyonlar kazanırken ben hâlâ yüzbinler alıyorum’
- 10 Babası meğer Fenerbahçe'nin yıldız ismiymiş! İsmail Hacıoğlu'nun babası kendisinden ünlüymüş...