Sakarya mutfağında çerkes etkisi
Dün sizlerle geleneksel Sakarya yemeklerini paylaşmıştım.
Ancak Sakarya çok göç alan bir bölge olduğu için, göçmen yemekleri de çok fazla.
Sakarya'da Çerkes mutfağından birçok lezzet denedim ve Çerkes mantısının tarifini öğrendim.
Bugün sizlerle bu tarifi paylaşıyorum.
Oldum olası etnik ve yöresel mutfaklara ilgi duymuşumdur.
Tanıştığım yeni birine hemen memleketini sorar, köklerinin nereden geldiğini bulmaya çalışırım.
Farklı yemek kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak, onların sofra adetlerini ve bayram geleneklerini öğrenmek bana ilham veriyor. Hem öğrendiğim reçeteleri orijinaline sadık kalarak uygulamak istiyorum, hem de tat birleşimlerinin verdiği ilhamla damak hafızamı geliştirecek deneysel yemekler yapıyorum.
Çerkes mantısı olarak bilinen psihaluj, Çerkesler'in olmazsa olmaz lezzeti.
Çerkes peyniri ile yapılanı tam bir şaheser ama ben patatesli yapmayı tercih ettim.
Kafkasların meşhur hıngeli, Çerkesler'de kapanış şeklinin farklı olmasıyla psihaluj ismini almış.
ANLAMI 'SUDA HAŞLANAN MANTI'
Ardından kızgın yağda kızartıyorlar.
Bu çeşidine haluz ya da haluj diyorlar. Peynirli puf böreğine benziyor ve enfes bir lezzeti oluyor.
ORİJİNAL ÇERKES TAVUĞU
SÜT VE ET YEMEKLERİ
PSİHALUJ
HAMUR İÇİN:
IÇI İÇİN:
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI:
Hamur malzemelerini orta sertlikte olacak şekilde yoğurun. Üzerine bir mutfak bezi örterek bekletin. İç malzeme için; soğanları rendeleyip orta ateşte soteleyin ve salçayı ilave edin. Patatesleri haşlayıp baharatları ekleyerek ezin, soğana ekleyin ve soğumaya bırakın. Dinlenmiş hamuru küçük bezelere ayırıp olabildiğince ince bir şekilde açın. Çay bardağı ile daireler kesin. Ortasına patatesli harçtan koyarak hamuru pileli şekilde kapatın. Zaten hamur esnek olduğu için pileli şekli vermek hiç zor olmayacaktır. Hamurları tuz ilave edilmiş kaynar suya atıp haşlayın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağı dökün.
PÜF NOKTASI
Haşladığınız psihalujları ertesi gün de tüketmek isterseniz, bu kez yağda kızartarak servis edebilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Genç yaşta anne olmuştu... Gelinim Mutfakta'nın sunucusu Nursel Ergin'in güzeller güzeli kızı Bengü'yü görenler "Annesinin kızı" dedi
- 2 5 ayda 250 kitap okuyordu! Bir anda ortalardan kaybolan Filozof Atakan'ın son haline bakın!
- 3 Gazoz reklamının sevimli yıldızı "10 yüz bin milyon baloncuk yuttum" diyerek şöhreti yakalamıştı... Bir de şimdi görün!
- 4 Yeşilçam'ın Garip filminin Fatoş'unu şimdi tanımak imkansız! İşte Garip'in Fatoş'u Ece Alton'un son hali!
- 5 Halay başı oldu
- 6 ‘Eski şarkıları Z Kuşağı’na hatırlatmak istiyorum’
- 7 Erkek egemen sektörde kadın olarak gururluyum
- 8 Bir haftada altı ilde konser verdi
- 9 Yeşilçam’ın tonton dedesi olarak gönüllere taht kurdu! Nubar Terziyan meğer ünlü şarkıcının dayısıymış!
- 10 Oyunculuktan önceki mesleği şaşırttı! Pelin Akil “Annem hala o eşyaları saklıyor”