Samsun’a lezzet çıkarması
Samsun'da, doğal olarak Karadeniz mutfağının etkisi altında kalmış 100'ün üzerinde yemekten söz etmek mümkün. Samsun'a ait yöresel halk mutfağı ürünlerini; genel olarak sebzeler ve yenilebilir yabani otlardan pişirilenler, beyaz un ve mısır unundan hazırlananlar ve hamurişleri ile deniz ürünlerinden yapılanlar diye sınıflandırabiliriz.
Etli, pirinçli ve hamurlu yiyecekler ile kümes hayvanlarının etleri geleneksel yiyecekler arasındadır.
Tirit, keşkek, lepsi (Gürcü asıllı, tavuk eti ve dövülmüş ceviz), herse (tavuk eti ve buğday), kaz çevirmesi; yörenin meşhur yemeklerinin başında geliyor.
ÇARŞAMBA TATLILARI
Esasen Karadeniz demek; sabahları pide, akşamları balık demektir.
Ömrümde yemediğim kadar lezzetli balıkları Samsun'da yedim.
Bafra'nın kaymaklı lokumu, cevizli, üzümlü nokul ile Çarşamba kıvratması, kıvratmanın şerbetli hali kocakarı gerdanı tatlısı, fırında kestane kabağı da tatmadan dönülmemesi gerekenler arasında yer alıyor.
Samsun'a ait en güzel sohbet ve muhabbet yemeklerinden biri ise kaz pilavı.
Gecelerde toplanılıp muhabbetler koyulaşınca, bir taraftan kaz hazırlanır, bir taraftan saz ve söz. Tıpkı sıra geceleri gibi koyu bir muhabbet başlar ta ki kaz yenmeye hazır oluncaya kadar.
Bugünlük bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
KAZ TIRİDİ
MALZEMELER
TİRİDİ İÇİN:
YAPILIŞI: Bir bütün kaz tencereye alınır. Sıcak su ilave edilip pişmeye bırakılır. Pişince fırında kızartılır. Pilavı için; soğan, tereyağı ve sıvı yağ karışımında kavrulur. Bulgur ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Sıcak su ve tuz ilavesiyle pişirilir. Tiridi için un, su ve tuz karıştırılarak hamur yapılır. Küçük bezeler merdane ile açılır. Teflon tavada veya sacda pişirilir. Üçgenler kesilir. Kazın haşlandığı yağlı suya batırılan tiritler tabağa alınır, bulgur pilavı ve kaz etiyle servis yapılır.
ÇARŞAMBA KIVRATMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yumurta, sıvı yağ, yoğurt, su, sirke, tuz ve vanilya elle karıştırılır. Una kabartma tozu eklenir ve diğer malzemelerle karıştırılır. Hamur, kulak memesinden daha yumuşak olacak şekilde yoğrulur ve bezelere ayrılır. Nişasta, un karışımıyla tül inceliğinde açılır. Fındık ve şeker karışımı açılan yufkanın üzerine iki avuç serpilir. Hamur tekrar oklavaya dolanır. Oklavanın iki ucundan elle büzülür. Oklava çıkarılıp kıvratma tepsiye yan yana dizilir. Hepsi yapıldıktan sonra üzerine kızdırılmış margarin ve sıvı yağ karışımı sürülür. 150 derece fırında bir saat pişirilir.
EN SON HABERLER
- 1 Yeşilçam'ın bahtsız kadını...Yaşam öyküsü filmlere konu olacak türden! Henüz 39 yaşındayken kıskançlık cinayetine kurban gitti...
- 2 Bir döneme damga vuran Asuman Krause sosyal medyada gündem oldu! Bu gerçeği duyanlar çok şaşırıyor!
- 3 Doktor annesiyle sezonu açtı! 41 yaşındaki Nesrin Cavadzade turuncu bikinisiyle ateş etti...
- 4 Hayat Bilgisi'nin Barbie Gamze'si İpek Erdem’in abisi Fenerbahçe’nin efsane ismi çıktı! Abi-kardeş sosyal medyanın gündeminde
- 5 7 yıl önce boşandılar! Survivor'dan elenen Nagihan Karadere'nin eski eşi bakın kim çıktı!
- 6 Ünlü sunucu Cansu Canan Özgen’in 3 yaşındaki oğlu bakıcısı tarafından darp edildi! Ünlü sunucu Cansu Canan Özgen soluğu adliyede aldı!
- 7 İbrahim Kutluay ile 13 yıl evli kalmışlardı! Demet Şener 19 yaşındaki kızı İrem’le gezmeye çıktı! Eski eşi hakkında konuştu...
- 8 56 yıl aynı yastığa baş koydular! Usta sanatçı Hülya Koçyiğit'in eşi Fenerbahçe'nin yıldız futbolcusu... İşte tanışma hikayeleri!
- 9 Annesinden rol çalan Su Atacan Miray Daner’e benzetildi! Pınar Altuğ ile kızı Su Atacan’ın ayakkabılarının fiyatı dudak uçuklattı!
- 10 Türk Sineması'nın sert bakışlı delikanlısıydı! Hayati Hamzaoğlu'nun oğlu Kuruluş Osman'ın yıldızı çıktı