Şeftalisi bala benziyor
Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan şeftali, gülgiller familyasına ait. Eski çağlarda şeftali, Çin'de uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak adlandırılmış. Ortalama ömrü 30 yıl olan şeftali ağacının uzunluğu ise 2 ile 2.5 metre arasında olup ılıman iklimlerde yetişiyor.
Hali hazırda ülkemizde ise en çok Akdeniz Bölgesi'nde ve Bursa ilinde yetiştiriciliği yapılıyor. Dünya genelinde Türkiye, şeftali üretimi yapan ülkeler arasında altıncı sırada yer alıyor.
ALIRKEN NELERE DİKKAT
Şeftalinin bütün bu faydalarından yararlanmak istiyorsanız, meyveyi soymadan tüketmelisiniz. Çünkü vitaminler ve yararlı lifler kabuğa yakın bölgelerde yer alıyor.
Şeftali seçerken yumuşak olmasına dikkat edin. Boyutların küçük olması, organik olduğunun göstergesidir.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
ŞEFTALİLİ YAZ TATLISI
YAPILIŞI: Önce margarini tencerede eritip üzerine unu ekliyoruz. Unu kavurduktan sonra sütü ve şekeri ekliyoruz. Sosu için; şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeğinden ayırdıktan sonra rondoda çekiyoruz. İçine şeker ve nişastayı ekliyoruz. Şeftaliler iyice ezildikten sonra bir çay bardağı su ekleyerek kaynatıyoruz. Servis kaselerine önce muhallebiyi koyup biraz soğutuyoruz. Sosu döküp servis ediyoruz.
MALZEMELER
MUHALLEBİ İÇİN:
MEYVE SOSU İÇİN:
ŞEFTALİLİ KEK
MALZEMELER
YAPILIŞI:Yumurta ve şekeri çırpıp maden suyunu ve yağı ekliyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip karıştırıyoruz. Kek kalıbını yağlıyoruz. Şeftalinin ikisini unlu bir kabın içine minik minik doğruyoruz. Keki kalıba döktükten sonra üzerine şeftalileri diziyoruz. 160 derece fırında pişiriyoruz.
ŞEFTALİLİ BUZLU ÇAY
MALZEMELER
SERVİS İÇİN:
YAPILIŞI: Sekiz su bardağı suyu kaynatıyoruz. İçine çayları atıp demlenmesi için 30 dakika bekletiyoruz. Demlenen çayın içinden çay poşetlerini çıkartıyoruz. Şeftalilerin kabuklarını soyup elma dilimi şeklinde doğruyoruz. Üzerine iki su bardağı su ve bir su bardağı toz şeker ekleyip yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Bir adet limonun suyunu sıkıp diğer limonla birlikte kabuklarıyla dilimliyoruz. Demlenen çayı büyük bir sürahiye alıp üzerine kaynattığımız şeftalileri, limon suyunu, limon dilimlerini ve nane yapraklarını ilave ediyoruz. Buzdolabında bir gece bekletip buz, limon ve taze nane yaprakları ile servis ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek'in uyuşturucu skandalı ile ilgili yeni gelişme! Torbacı Feyza'yı sattı! 'Uyuşturucuyu beraber içecektik'
- 2 Alişan'ın milyonluk yeni aracı dikkat çekti! Selçuk Tektaş'ın kızı Eyşan ile birlikte trafikte boy gösterdi...
- 3 Hanzo'nun güzel doktoru, Salako'nun Emine'si bakın şimdi ne halde! Kemal Sunal'ın en güzel partneri Meral Zeren'in son hali şoke etti!
- 4 31 yaşındaki Serenay Sarıkaya bu sefer şaşırttı! İşte Serenay Sarıkaya’nın boyu…
- 5 Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç ile 16 yıllık eşi aşka geldi! İşte Kızılcık Şerbeti'nin yakışıklısının güzel eşi...
- 6 Zehra Güneş'in kız kardeşleri Mina ve İrem'i görenler hayran kaldı! Güzellikleriyle ilgi odağı oldular
- 7 81 yaşındaki Şevket Altuğ yıllar sonra ortaya çıktı! 53 yıllık eşi de çok ünlü...
- 8 Kardeşlerim'de Oğulcan, Ömer ile Süsen’i barıştırmaya çalışıyor!
- 9 Nihal Candan kilo alırsa hapse dönecek mi? Sağlık sorunları nedeniyle cezaevinden tahliye edilmişti...
- 10 Aynalı Tahir'in biricik aşkıydı! Yıllardır teknede yaşıyor! İşte 46 yaşındaki Yeşim Büber'in son hali...