Şifa kaynağı tarhana
'DAR HANE ÇORBASI'
Tarhana, Osmanlılar döneminde Balkan mutfağına girmiş. Bir gün bir hükümdar, fakir bir aileye misafir olmuş. Ne ikram edeceğini şaşıran köylü kadın, hemen bir çorba yapıvermiş. Hükümdar, çorbayı çok beğenip "Bu ne çorbası?" diye sormuş. Köylü kadın, 'Dar hane çorbası. Kusura bakmayın, afiyetle yiyin" demiş. Darda olan ev anlamına gelen darhane, zamanla değişerek tarhana adını almış.
SARIMSAKLI TARHANA ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Tencereye dört su bardağı suyu koyuyoruz. Sonra iki yemek kaşığı tarhanayı ekliyoruz. Ocağın altını açıp karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynamaya başladığı zaman bir yemek kaşığı zeytinyağı, ardından bir tatlı kaşığı salçayı ekliyoruz. Sarımsakları ince ince dilimleyip çorbanın içine atıyoruz. Tuzunu da ilave edip biraz daha karıştırarak kaynatıyoruz ve sonrasında sıcak servis yapıyoruz.
TARHANA KÖFTESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Bulguru ıslatıyoruz. Tarhanayı yarım bardak suyun içine alıyoruz. Bulgurun içerisine baharatları, naneyi, yumurta akını, tuzu ve tarhanayı ekleyip karıştırıyoruz. Hamur kıvamına gelene kadar iyice yoğuruyoruz. Hamurdan parçalar koparıp yuvarlıyor ve unlu tepsiye bırakıyoruz. Soğanı doğruyoruz ve rengi değişene kadar kavuruyoruz. Salçayı ilave edip iki-üç dakika daha pişiriyoruz ve 1.5 litre sıcak su ekliyoruz. Köfteleri ekleyip pişiriyoruz.
EV YAPIMI TARHANA
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp ince ince doğruyoruz. Üzerine 1 litre su ekleyerek iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Daha sonra haşlanmış nohutu da ekleyerek blender ile eziyoruz ya da süzgeçten geçiriyoruz. Karışımı geniş bir kaseye alıyoruz. Yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Elenmiş un ile katı bir hamur yapıyoruz. Cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatıyoruz ve altı-yedi gün bekletiyoruz. Her gün sabah, öğle, akşam hamuru karıştırıyoruz. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde ufalıyoruz. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutuyoruz. Bez bir torbaya koyup saklıyoruz. Tarhana, altı-yedi günlük bekleme süresinde şayet sulanırsa, biraz un ilave edebilirsiniz. Diğer yandan ne kadar çok beklerse, o kadar ekşi bir tadı olacaktır.
EN SON HABERLER
- 1 Dilan Polat'ın eşi Engin Polat'ın Instagram hesabından kafa karıştıran paylaşım! Şaşırtan 'maske' detayı...
- 2 Estetikli haliyle neredeyse annesi tanımayacak! Survivor Sabriye Şengül'ün eski halinden eser yok! Tam bir estetik harikası oldu...
- 3 80 yaşındaki Nebahat Çehre'nin zayıflık sırrı ortaya çıktı! Günde sadece 15 dakika....
- 4 Hülya Koçyiğit'ten takipçilerine uyarı!
- 5 Oğuzhan Koç ile evliliğin eşiğinden dönmüştü... Estetiği abartan Zeynep Koçak "Bu sen olamazsın" dedirtti!
- 6 Bahar'ın çilli güzeli Demet Evgar annesini paylaştı görenlerin nutlu tutuldu! "Güzel gözlerini annesinden almış"
- 7 Melisa bu defa annesi için söyledi! Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa "Bir tek annem olsun..." şarkısı ile duygulandırdı!
- 8 Mutfak Bahane haftanın finaline sevilen sanatçı Mehtap Yılmaz damga vurdu
- 9 Ünlü çifti tanıyabildiniz mi? '42 yıl... İlk günden bile daha mutlu!'
- 10 Çocuklar Duymasın'ın cimcime Merve'si meğer ünlü ismin kızıymış... 21 yaşındaki Öykü Güven'in babası çok tanıdık!