İdilika'nın Mutfağı'nda bugün alışagelmiş köfte mantığının bir tık dışına çıkıp sizlere sebzelerle köfteler hazırladım. Sebze köftesi denince aklımıza hemen mücver geliyor değil mi? Bugün sizinle paylaşacağım köfte tarifleri, görünüş ve lezzetleri bakımından tıpkı kıyma ile yaptığımız köfteye benziyor. Sebze yemeyen çocuklarınıza köfte yoluyla sebze yedirmenin en ideal yolu. Ben bugün sizlere patlıcanlı, havuçlu ve karabuğdaylı örnekler sunmaya çalıştım, ancak sizler brokoli, kabak, karnabahar, bezelye gibi birçok çeşidini üretebilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
HAVUÇ KÖFTESİ
YAPILIŞI: Havuçları rendeliyoruz ve zeytinyağında soteleyerek pişiriyoruz. Pişirdiğimiz havuçların üzerine yumurta, ceviz, tuz, karabiber ve pul biber ekliyoruz. Maydanozları ince ince kıyıp ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Galeta unu ilavesi ile köfte formuna getirip avucumuzda şekil veriyoruz. Tavaya sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hazırladığımız köfteleri çırpılmış yumurtaya, galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
MALZEMELER
1 adet yumurta
10 dal maydanoz
4 çorba kaşığı un
4 adet orta boy havuç
1/2 çay bardağı dövülmüş ceviz
Tuz
Karabiber
Pul biber
BULAMAK İÇİN
1 su bardağı galeta unu
1 adet çırpılmış yumurta
KIZARTMAK İÇİN
Sıvı yağ
PATLICAN KÖFTESİ
YAPILIŞI: Közlenmiş patlıcanları küçük küçük doğruyoruz. Patatesleri ve soğanı rende yapıyoruz. Maydanozları ince ince kıyıyoruz. Üzerine yumurtaları kırıyoruz. Baharatlarını ve galeta ununu ekliyoruz. Köfte harcı gibi yoğuruyoruz. Kıvam alınca elimizle şekil verip ister tavada, ister fırında pişiriyoruz.
MALZEMELER
4 adet közlenmiş patlıcan
2 adet haşlanmış patates
2 adet yumurta
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
Galeta unu
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
KARABUĞDAY KÖFTESİ
MALZEMELER
1 su bardağı haşlanmış karabuğday
1 adet yumurta
1 su bardağı karabuğday ekmeği içi (toz haline getirilmiş)
Yarım su bardağı rendelenip pişirilmiş havuç
Tuz ve karabiber PİŞİRMEK İÇİN:
1 adet çırpılmış yumurta
1 kase karabuğday unu
1 kase ekmek kırıntısı
Galeta unu
YAPILIŞI: Bütün köfte malzemesini yoğuruyoruz. Köfte şeklini verip önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, ardından ekmek kırıntısına buluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alıp kızarana kadar, önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.