Son Güncelleme: Cuma 23.08.2019
Sofraların baş tacı baharatlar
Kimisinin çayı, kimisinin yağı, kimisinin de tohumu sağlık deposu... İçerdiği vitamin ve mineraller ile bağışıklığı güçlendirmeden kanseri önlemeye kadar pek çok faydası bulunan baharatlar; aşırıya kaçmadan, kararında kullanılmalı
Karabiberin; Alzheimer hastalığının gelişimini yavaşlattığı yönünde çalışmalar bulunmaktadır.
Ayrıca tansiyonu düşürücü etkisinin yanında içerdiği bakır sayesinde kemik sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir.
AĞRIYI HAFİFLETİR
Yemeklerden sonra içilen karanfil çayının hem ağız kokusunun giderilmesine, hem de diş çürüklerinin önlenmesine katkısı olacaktır.
Suyunuza, günlük çayınıza veya bazı et ve çorbalarınıza katabileceğiniz gibi, 10-15 dakika demleyerek çay olarak da tüketebilirsiniz.
Tip 2 diyabetin önlenmesinde etkili olan tarçını günde yarım çay kaşığı tüketmeniz yeterli olacaktır.
Safra salgısını artırdığı için safra taşı bulunan ve reflü şikayeti olan kişilerin dikkatli kullanması gerekir.
Bunun dışında regl ağrıları, kas ağrıları ve migren de dahil olmak üzere ağrılar konusunda yardımcı bir baharattır. Kemoterapi hastalarında, ameliyat sonrası anestezinin neden olduğu bulantılarda ve gebelikteki sabah bulantılarında da yararlanılır. İltihap giderici etkisinden dolayı kemik romatizması şikayetlerini hafiflettiğine ve tümör gelişimlerini engellediğine dair çalışmalar da bulunmaktadır. Gebelerde günlük 15 gramdan fazla tüketilmemelidir. Safra taşı şikayeti olan ve safra kesesi bulunmayan kişilerde kullanılması önerilmemektedir.
FESLEĞEN STRESE IYI GELIR
Kekik, açık poşet içinde nemli bir kağıt havluya sarılarak buzdolabında muhafaza edilirse tazeliğini bir hafta korur.
Antioksidan olan zerdeçal, karaciğer hasarını önleyici etkilere de sahiptir. Zerdeçalla ilgili dikkat edilmesi gereken konu ise tüketim miktarıdır. Gebelerde rahim hareketlerini artırabileceği için kullanılması önerilmemektedir.
Sağlıklı tüketim miktarı, haftalık olarak 1 çay kaşığı zerdeçalı 3 defada kullanmaktır.
NE KADAR TÜKETILMELI, NASIL SAKLANMALI?
Baharatların nemsiz ortamda, cam kavanoz içinde saklanması en uygunudur.
Baharatlarınızı hava almayan poşetler içinde buzdolabında da saklayabilirsiniz. Kalorisi olmadığı halde metabolizmayı hızlandıran, antioksidan özellikleri ile bağışıklık sisteminizi güçlendiren bu enfes baharatlara sofranızda yer açın. Her şeyin fazlasının zararlı olduğunu ve baharatları azar azar kullanmanız gerektiğini de unutmamalısınız.
EN SON HABERLER
- 1 Ateş Kuşları'nda Ali ve Mercan bebeklerinin cinsiyetini öğreniyor!
- 2 Dile kolay aynı yastıkta 56 yıl! Usta sanatçı Hülya Koçyiğit'in eşi Fenerbahçe'nin yıldız futbolcusu... Bakın nasıl tanışmışlar!
- 3 Deniz Uğur ile Reha Muhtar’ın ikizleri Mina Deniz ile Poyraz Deniz kocaman oldu! İkizler bakın kime benziyor!
- 4 Bodrum’da Vicdan’ tatile çıktı! Bodrum’da yeni sezon açıldı ama yeni fiyat listeleri görenleri şoke ediyor!
- 5 Kutman soyadını ondan almış... Usta oyuncu Perran Kutman'ın ilk eşi meğer Yeşilçam'ın ünlü ismiymiş!
- 6 'Rally Bodrum' dünya standartlarında organizasyon ile tamamlandı!
- 7 Osman Bey sahte Kadı’nın cezasını kesti!
- 8 Biz izlerken üşüdük! 45'lik güzel Mine Tugay -15 derecede göle girdiği anları paylaştı! "Ölüm gibi bir şeydi ama kimse ölmedi"
- 9 Bir de estetiksiz halini görün!‘ Ufak tefek dokunuşlar var’ diyen Gökçe Bahadır estetik harikası çıktı!
- 10 Akasya Durağı'nın köylü güzeli Zeyno değişimi ile yürek hoplattı! Oyuncu Sitare Akbaş Instagram halleri baş döndürüyor!